Ziua Logo
  Nr. 4467 de vineri, 20 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Concurenta pentru Biroul de Credite
-- O lege promovata de senatorul Iulian Urban ar putea sparge monopolul pe care institutia il detine in Romania
Lucian Curelariu - ZIUA FOTO
Parlamentul va promova, in acest an, Legea privind activitatea Biroului de Credit, in conditiile in care acesta functioneaza fara un cadru legal, a declarat, ieri, senatorul Iulian Urban, vicepresedinte al Comisiei Juridice din Senatul Romaniei.
"Vom promova in Parlament, in acest an, Legea privind activitatea Biroului de Credit, pentru ca, in prezent, functioneaza fara un cadrul legal. De asemenea, vom promova si Legea de colectare a debitelor, care va avea in centrul atentiei consumatorul si cum trebuie acesta protejat", a declarat Iulian Urban, la o conferinta de presa privind insolventa companiilor.
"Am cerut Consiliului Concurentei sa se autosesizeze, pentru ca, in Romania, in privinta activitatii Biroului de Credit, avem monopol exclusiv. In SUA, de unde ne-am inspirat pentru legea avizarii Biroului de Credit, sunt peste 400 de companii care ofera acest tip de activitati, iar in Romania Biroul de Credit are monopol in acest domeniu, in conditiile in care este o societate comerciala privata, cu actionar privat - anumite banci - si care face profit", a mentionat Iulian Urban. El a mai spus ca stie o firma care a vrut sa vina in Romania pentru a face acest lucru si nu a putut pentru ca s-a lovit de legislatia care ii interzicea acest lucru. Ceea ce presupune ca, prin noua lege, vor putea aparea mai multe birouri de credite in Romania.
Urban a adaugat ca practica de a fi trecut in evidenta Biroului de Credit pentru un card de salariu pe care clientul nu il mai foloseste "nu este in regula". "Institutia este un instrument folosit de banci pentru a-si pastra clientii, care sa nu poata sa renunte la banca respectiva pentru a nu fi raportati la Biroul de Credit. Numai anul trecut au fost 1200 de plangeri la adresa Biroului de Credit", a mentionat Urban.
Directorul general al Biroului de Credit, Serban Epure, ne-a declarat ca nu doreste sa faca declaratii pe tema plangerilor clietilor si nici a gradului de transparenta. "Nu stiu la ce plangeri se refera, nu au ajuns la noi. Nu am ce comenta. Nu mi se pare ca nu exista transparenta. Sigur, cineva poate sa aiba alta parere", declara Epure. Biroul de Credit este o societate pe actiuni, infiintata la finalul lui 2003, actionarii sai fiind 25 de banci de pe piata romaneasca.
Insolventa in crestere
Urban considera ca, in acest an, va fi important sa se promoveze urgent un cod al insolventei. Numarul dosarelor de insolventa care vor fi deschise in acest an in Romania se va ridica la 20.000, dupa ce in 2008 au fost initiate 14.500 de dosare, a declarat avocatul Arin Stanescu. "Daca anul trecut am avut 14.500 de dosare de insolventa, in acest an vom ajunge la 20.000 de dosare, daca nu vom lua in considerare dosarele pe care Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) le va introduce, asa-numitele dosare de curatenie", a afirmat Stanescu, la aceeasi conferinta. El a aratat ca in luna ianuarie au fost inregistrate 1600 de dosare de insolventa, in crestere de la 1000 de dosare in aceeasi perioada a anului trecut. "Sunt foarte multe societati viabile care, din cauza crizei de creditare, vor intra in incetare de plata", a mai spus Stanescu.
"Cred ca bancile trebuie sa se intalneasca si sa discute, poate chiar si cu usile inchise, sa gaseasca solutii", a adaugat avocatul.
La randul sau, avocatul Gheorghe Piperea a spus ca procedura de insolventa impune o serie de aspecte dureroase pentru creditori, printre care se numara si efectul de inghetare a creantelor ce trebuie recuperate la valoarea nominala din data deschiderii procedurii.
Florin BARBUTA 
A r h i v a
  Adoptarea euro - un exercitiu politic    1 comentariu
  Pensii garantate    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Sexul liber castiga teren (3738 afisari)
 Cristian Diaconescu kamikaze in Italia (3328 afisari)
 Liberalii s-ar fi vandut pe 40.000 de euro (2434 afisari)
 Sobolan cat o pisica (2325 afisari)
 Reabilitarea termica ne scapa de gazul rusesc (2302 afisari)
 Filmul cu gimnastele romance care fac exercitiile la paralele topless concureaza la Ziua Mondiala Nud! (6404 afisari)
 Viata de puscarias: Sex cu politiste si asistente medicale (6343 afisari)
 Pamelei Anderson ii place sa se dezbrace si pe podium (FOTO & VIDEO) (2568 afisari)
 Ups! Natalie Imbruglia cu chiloteii la vedere  (2165 afisari)
 Un inginer aeronautic sustine ca a descoperit Atlantida cu ajutorul Google Ocean (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01068 sec.