Ziua Logo
  Nr. 4467 de vineri, 20 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Mapa profesionala a Primului Ministru
Zoe PETRE 
Au dreptate cu asupra de masura Onor. Magistratii sa interzica accesul publicului la mapa lor profesionala pentru a prezerva atat prestigiul functiei, cat si pe cel al persoanei. Din pacate insa pentru prestigiul functiei - ca sa nu mai vorbesc de cel propriu si personal - mapa profesionala a primului ministru nu e atat de lesne de secretizat ca acelea ale colegilor sai care au ramas doar juristi. Asa ca prestigiul persoanei, cat mai ramasese dupa desemnarea dlui Boc drept premier second-hand, a scufundat in neant si prestigiul functiei, care, ca sa zic asa, a fost pe cand nu se vedea, azi il vedem - si nu e.
Daca vi se pare de necrezut faptul ca un specialist in drept constitutional isi inaugureaza triumfal mandatul de prim-ministru cu o ordonanta pe care nu doar pensionarii de la Curtea Constitutionala, ci orisice cetatean dotat cu un minim discernamant o considera neconstitutionala, reflectati va rog o clipa la celalalt paradox, cel al unui autor care argumenteaza in teza sa de doctorat excelenta regimului parlamentar doar pentru a inalta ode fierbinti regimului prezidential indata ce beneficiarul acestor puteri, virtual mult sporite, ii face semn, ca la chelneri. Eu am o varsta care mi-a permis sa traversez cat de cat si epoca lui Dej si pe cea a lui Ceausescu. Cum nici nu am vreo miza personala, ci doar principii, ma gandesc ca o sa ma descurc si fara funeralii nationale. Dar as fi curioasa sa vad cum se va descurca dl. Boc cu un Adrian Nastase presedinte autoritar - sau, de ce nu, cu un Silviu Prigoana, mefient, agresiv si invidios. Si la Moscova, si la Minsk, e mult mai greu de trait in sferele inalte ale puterii decat in lumea celor obisnuiti.
Dar pana la revizuirea sfintei Constitutiuni, cotidianul ne mananca. "Schadenfreude", ii spun nemtii, bucuriei de raul altuia: marturisesc ca acesta a fost sentimentul meu, deloc nobil, cand am citit in ziare recenta declaratie a d-lul Boc cu privire la procesul de calomnie pe care i l-a intentat predecesorul sau in fruntea Guvernului Romaniei. Dl. Tariceanu l-a chemat in justitie pe dl Boc pentru retorica demascatoare pe tema contractului Sterling si i-a cerut o despagubire de 200.000 RON. Si cum comenteaza distinsul jurist Emil Boc aceasta stire? Declarand ca "abia asteapta sa castige, ca sa doneze banii" unui orfelinat parca. Nota 4, d-le student: daca (si numai daca) intimatul castiga intr-un proces de calomnie, el castiga doar dreptul sa nu plateasca nimic - si in niciun caz pe acela de a-l face sa plateasca pe reclamant altceva decat eventual cheltuielile de judecata.
Eu stiu asta, si n-am trecut niciodata mult mai departe de Legea celor 12 table si de Codul Theodosian; stie asta orice ziarist - sau macar orice ziarist care a avut vreodata un proces de calomnie. Cum e posibil ca un universitar care a si predat dreptul intr-o universitate de frunte cum este Babes-Bolyai sa nu stie un lucru atat de elementar? Dl Nastase, alt jurist de seama, poate pali de invidie fata cu performanta colegului de guvernare, el care raspundea stramb doar in chestiuni de fond, cum ar fi cea referitoare la anularea prin vot popular a culpelor intr-un proces penal; dar nu-mi amintesc de gafe tipatoare in chestiuni atat de elementare cum ar fi procesele civile de calomnie sau desfacerea contractului de munca al unei femei insarcinate. Aici, dl Boc si-a dat intreaga masura nu numai a rautatii - fiindca, sa fim sinceri, e si o dovada de rautate sa dai afara zeci de functionari publici doar fiindca "nu se incadreaza in prevederile care permit mentinerea in functie in raport cu ... increderea premierului." El si-a dat inainte de toate masura totalei incompetente, semnand incetarea raporturilor de munca atunci cand legea i-o interzicea in mod explicit.
Ma gandesc cu compasiune la dl Boc - universitar, cand va fi salarizat, cum vrea dl Boc - prim-ministru, doar pe baza performantei profesionale. Ce leafa o sa mai puna, bietul, pe masa familiei? Ca de sporuri nici nu mai poate fi vorba.
Alte articole
  Noaptea negocierilor    (Eveniment, 2008-03-10)
  Alegeri cuplate    (Politica, 2007-10-09)
  Tariceanu catre Boc: Daca nu va pricepeti la economie, mai aveti timp sa invatati!    (2009-02-17 18:58)
  Invataturile lui Tariceanu catre Emil Boc: Sa stiti ca nu se moare din deficit bugetar    (2009-02-17 16:44)
  Premierul Emil Boc a acuzat Guvernul Tariceanu ca a actionat cu premeditare in afacerea Sterling    (2009-02-09 20:42)
  Tariceanu: Emil Boc vorbeste doar tampenii cand spune ca Guvernul aloca fonduri pe criterii politice    (2008-11-14 16:30)
  Emil Boc: Calin Popescu Tariceanu are o singura vocatie, aceea de tradator    (2008-03-22 14:09)
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Nu dati vina pe comunism degeaba !! Boc nu prea le are (sau ?)   de Ghita Bizonu'
Pai la Cluj se poate !!!   de Ghita Bizonu'
Ce aveti cu nulitatile ?   de FB
mapa...   de nf
De unde atata mapa cand nu are ce "contine"?   de Shadow
Dna.Zoe   de naem
Doamna profesor, ierta-ti-ii, nu stiu ce inseamna principii!   de haritina
Coana Zoitzico, de ce nu analizezi actiunea "15ooo de specialisti" ai Tzapului conducator?   de Un Agricultor
Mai dicris!!!!!   de tray
No!    de Solitude
De retinut   de dicris
Boc nu gandeste,Boc e ocupat sa-si asculte dorintele ce-i vin DIN-LAUNTRU !   de LENIO
A r h i v a
  Ca la usa cortului    3 comentarii
  Cum se suie popa Tokes calare pe UDMR    16 comentarii
  Naturelul simtitor al volintirului    2008-11-07
  De veghe in lanul de secara    2008-08-15
 Top afisari / comentarii 
 Sexul liber castiga teren (3738 afisari)
 Cristian Diaconescu kamikaze in Italia (3328 afisari)
 Liberalii s-ar fi vandut pe 40.000 de euro (2434 afisari)
 Sobolan cat o pisica (2325 afisari)
 Reabilitarea termica ne scapa de gazul rusesc (2302 afisari)
 Filmul cu gimnastele romance care fac exercitiile la paralele topless concureaza la Ziua Mondiala Nud! (6404 afisari)
 Viata de puscarias: Sex cu politiste si asistente medicale (6343 afisari)
 Pamelei Anderson ii place sa se dezbrace si pe podium (FOTO & VIDEO) (2568 afisari)
 Ups! Natalie Imbruglia cu chiloteii la vedere  (2165 afisari)
 Un inginer aeronautic sustine ca a descoperit Atlantida cu ajutorul Google Ocean (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87760 sec.