Ziua Logo
  Nr. 4465 de miercuri, 18 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Serbia e pe cale sa piarda si Voivodina
La un an de la declararea ilegala a independentei Kosovo, regimul secesio�nist de la Pristina se confrunta cu falimentul generalizat al economiei locale si intensificarea violentelor indreptate impotriva minoritatilor nationale
din regiune. Integritatea Serbiei este amenintata acum si de activarea focarului separatist din Voivodina. Formatiunile secesioniste de aici vor sa impuna federalizarea de facto a Serbiei prin adoptarea unui controversat statut de autonomie. Gruparile teroriste albaneze au declansat un nou val de atentate impotriva civililor sarbi din Kosovo si Presevo.
Voivodina, provincie autonoma multietnica aflata la granita cu Ungaria, Croatia si Romania, a aprobat anul trecut o revizuire a statutului sau, care ii extinde semnificativ autonomia, informeaza Tanjug. Conform recensamintelor oficiale, populatia Voivodinei este majoritar sarba, dar peste o treime dintre locuitorii sai apartin mai multor minoritati nationale, inclusiv maghiari, slovaci, croati, ruteni si romani, care sunt in numar de 34.000. Un proiect adoptat de parlamentul local acorda mai multa autonomie Voivodinei, care, printre altele, va putea sa aiba reprezentanti in strainatate si sa incheie acorduri internationale. De asemenea, s-a mai discutat si posibilitatea deschiderii unei Cancelarii a Voivodinei la Bruxelles, actiune considerata de criticii documentului un pas in realizarea intentiilor de dobandire a statalitatii provinciei. Optzeci si noua de deputati au votat in favoarea adoptarii textului, 21 impotriva si niciunul nu s-a abtinut. Parlamentul regional de la Novi Sad numara 120 de membri.
Opozitie ferma
Partidul Socialist al Serbiei, din coalitia de guvernamant si formatiunile din opozitie, Partidul Democratic al Serbiei (DSS) si Partidul Radical Sarb (SRS), considera ca proiectul incalca legea fundamentala si deschide calea pentru intensificarea separatismului in provincie. Conform Tanjug, puternica Biserica Ortodoxa Sarba a cerut la randul sau politicienilor sarbi sa respinga textul, pentru ca "ar crea un stat in stat". Anterior, presedintele sarb, Boris Tadici, a declarat ca "Voivodina, prin noul statut care va fi conform Constitutiei Serbiei, va dobandi ceea ce Constitutia ii garanteaza si in niciun fel nu va periclita unitatea tarii". "Voivodina este parte a Serbiei si astfel va ramane mereu", a adaugat Tadici. Afirmand ca statutul Voevodinei este in contradictie cu Constitutia Serbiei in cel putin 30 de pasaje, reprezentantii partidelor care se opun sustin ca statutul Consiliului minoritatilor nationale acorda drepturi ce le depasesc pe cele ale minoritatilor din alte regiuni ale tarii. Ei mai declara ca este anticonstitutional sa fie definite separat averea si veniturile Voivodinei, precum si posibilitatea ca provincia sa aiba propria banca de dezvoltare, propria Academie de stiinte si arte sau sa introduca alfabetul latin, desi Constitutia Serbiei prevede doar alfabetul chirilic. Un vot final urmeaza sa aiba loc in Legislativul sarb in urmatoarele saptamani.
Mostenirea Kosovo
Kosovo reprezinta primul risc de instabilitate in Europa anului 2009, potrivit raportului anual privind securitatea prezentat recent Congresului SUA de noul Director al Informatiilor Nationale (DNI), Dennis Blair, relateaza Reuters. Totodata, la un an de la proclamarea ilegala a independentei pe
17 februarie 2008, regimul separatist albanez de la Pristina se confrunta cu o criza economica fara precedent si cu intensificarea violentelor impotriva civililor sarbi din regiune. Campania terorista albaneza s-a extins treptat si in regiunea Presevo, unde in ultimele doua saptamani au explodat mai multe bombe, iar politia sarba a arestat mai multi etnici albanezi acuzati de apartenenta la organizatii teroriste. Anterior, mai multi lideri albanezi kosovari au solicitat acordarea autonomiei pentru regiunea Presevo, situata la limita administrativa dintre provincia Kosovo si restul Serbiei.
Mihai ISAC 
 Comentarii: 18 Afiseaza toate comentariile  
ROMANIA Nu O SA PIARDA COVASNA caci o sa o dea de buna voie, care nu e "pierdere"   de cercetas
Pt Budapestan   de zokibis
Visuri Bumerangiste.Nu raspundeti la provocari.   de Socrate
Dan Petre   de Budapestanul
Aaaa si ca adevarul ustura/ daca stergi si asta mata-i curva!   de Budapestanul
Synd +ziaristu asta de tot kkt -ul versus Paul si Bumerang   de Budapestanul
Daca ati fi informati nu v-ati mai abera...   de zokibis
ce timpenie...   de dorumare
Da?   de samizdat
synd   de Bumerang
Mici teritorii-mari probleme !   de ionion
De ce acum ?!   de usla
De ce se tace?   de Ion Caramache
Dle Isac ...   de alamar
Iarasi cateva date statistice...   de synd
O republica "musulmana"    de Aladin
Cateva date statistice cu privire la Kosovo   de synd
vai   de .Sobru.
A r h i v a
  Pasajul suspendat    20 comentarii
  Minca de la Loterie vrea despagubiri    10 comentarii
  Sapte muste dintr-o lovitura    3 comentarii
  "Sefii de teava" din Harghita si Covasna    5 comentarii
  46 de directori romani in Covasna    2 comentarii
  26 de sefi romani in Harghita    1 comentariu
  L-a muscat calul de gura    
 Top afisari / comentarii 
 Serbia e pe cale sa piarda si Voivodina (4519 afisari)
 Din nou despre limbrici (3699 afisari)
 Pasajul suspendat (2864 afisari)
 I-a tras o palma pentru ca a pipait-o in direct (2500 afisari)
 "Sefii de teava" din Harghita si Covasna (1877 afisari)
 Fosta profesoara de romana, acum, la 63 de ani, asteapta oferte pentru filme porno (8642 afisari)
 Vedeti ultimele secunde din viata casierului ucis in jaful de la Brasov! (3232 afisari)
 Société Générale: Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania  (3010 afisari)
 Ucisa de sot pentru ca a strigat, in timpul partidei de sex, numele unui alt barbat (2881 afisari)
 Victoria Beckham a ajuns un schelet ambulant (FOTO) (2657 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01256 sec.