Ziua Logo
  Nr. 4465 de miercuri, 18 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pasajul suspendat
-- Curtea de Apel Bucuresti a dat lovitura de gratie pasajului Basarab, hotarand ca acesta nu este de utilitate publica * Decizia instantei duce automat la oprirea exproprierilor si la blocarea constructiei
Pasajul Suprateran Basarab si-a pierdut statutul de utilitate publica, in urma verdictului definitiv si irevocabil emis ieri de Curtea de Apel Bucuresti. In aceste conditii, exproprierile din calea constructiei nu mai pot fi executate, iar trei monumente istorice din zona raman, cel putin pentru moment, in picioare. In fata faptului implinit, primarul general Sorin Oprescu a facut aseara apel la premierul Emil Boc sa emita o hotarare de Guvern prin care Pasajul Basarab sa fie declarat de utilitate publica, pentru a putea continua constructia realizata deja pe sfert.
Doua organizatii neguver�namentale, Centrul de Resurse Juridice si Fundatia TERRA Milleniul III, au dat in judecata Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), contestand o decizie a acestuia prin care declara Pasajul Basarab ca fiind de utilitate publica. Acest statut permitea Primariei Capitalei sa faca exproprieri intr-o anumita maniera pentru a face loc constructiei.
Decizia de ieri a Curtii de Apel Bucuresti, definitiva si ire�vocabila, a anulat hotararea CGMB privind utilitatea publica a pasajului, considerandu-se ca s-a incalcat legea privind exproprierea.
Consiliul General a adoptat, pe 6 iulie 2006, Hotararea 160/2006 prin care constructia Pasajului Suprateran Basarab a fost declarata de utilitate publica. Prin aceeasi hotarare s-a decis si exproprierea imobilelor proprietate privata aflate pe spatiul pe care urma sa se ridice constructia, intre care si trei cladiri inscrise pe lista monumentelor istorice. In 9 aprilie 2008, Tribunalul Bucuresti a stabilit ca declararea de utilitate publica a construirii Pasajului Suprateran Basarab s-a facut nelegal, cu incalcarea Legii 33/1994 privind exproprierea pentru utilitate publica.
"Anularea statutului de utilitate publica implica faptul ca CGMB nu va mai putea expropria imobilele aflate pe traseul Pasajului Basarab", se arata in comunicatul Terra Mileniul III. Ceea ce inseamna ca lucrarile la pasaj vor fi blocate.
Oprescu face apel la Boc
Primarul general Sorin Oprescu sustine ca singura solutie de continuare a lucrarilor este ca Guvernul Boc sa emita o hotarare care sa tina cont de prevederile Legii 184/2008 si prin care obiectivul sa fie declarat de utilitate publica. El a spus ca in sedinta extraordinara a CGMB de joi (n.r. - maine) va introduce pe ordinea de zi proiectul de hotarare de consiliu privind aprobarea cererii adresate Guvernului pentru emiterea unei hotarari in vederea declararii Pasajului Basarab ca obiectiv de utilitate publica. "Nu discut aceasta utilitate publica, pentru ca pasajul este in interesul cetateanului si pentru ca s-au cheltuit bani publici", a precizat el. Sorin Oprescu a aratat ca in urma cu o saptamana au fost finalizate situatiile financiare si actele, dar si discutiile cu constructorul Pasajului Basarab, si a precizat ca hotararea Curtii de Apel reprezinta, de fapt, "respingerea a opt ani de munca in acest domeniu". Primarul general a mai spus ca nu se poate pronunta in privinta legalitatii exproprierilor ce trebuiau facute pentru continuarea lucrarilor la pasaj, amintind insa ca este vorba de o "presiune" care se exercita asupra sa. "Cu toate riscurile, nu am facut si nu am de gand sa fac nimic ilegal si nu voi accepta niciodata sa platesc trei milioane de euro pentru o suprafata de 19,25 mp", a mai spus Oprescu.
In razboi cu Primaria
Primaria Capitalei a cerut, in instanta, dizolvarea celor doua ONG-uri, imediat dupa ce a pierdut, intr-o prima faza, procesul privind declararea utilitatii publice a pasajului. Ioana Ciuta, directorul executiv al TERRA Milleniul lll, a declarat ca, tot ieri, a fost un nou termen in acest proces, care, in prima instanta, a dat castig de cauza ONG-urilor. "S-a amanat pentru ca Primaria nu a timbrat cererea (n.r. - netimbrarea actiunii duce la pierderea procesului)", a spus Ioana Ciuta.
Magda SEVERIN 
Alte articole
  Podul Grozavesti si Splaiul Independentei, intre Cotroceni si Virtutii, se inchid de luni    (2009-07-16 11:37)
  Bucuresti: Strazi inchise si noi sensuri unice, de duminica, in zona Pasajului Basarab    (2009-04-28 16:52)
  Pasajul Basarab a fost salvat de Guvern    (2009-02-25 16:58)
  Oprescu: Fac apel la dumneavoastra sa votati cu constiinta, nu politic. Care nu, sa se duca-n ma-sa!    (2009-02-24 15:54)
  Pasajul Basarab a picat la vot! Consilierii Capitalei au respins propunerea de a cere ajutor Guvernului    (2009-02-19 18:27)
 Comentarii: 20 Afiseaza toate comentariile  
TARA CONDUSA DE IMBECILI   de tase
Mama! ce de suspendari!   de emigrstul
Ar trebui vadzut she hram poarta Mihaitza P. Dragutescu,    de veres
Hotarirea este justificata   de D ANTON II
saracul Bucuresti   de elisya
Bun de cartea recordurilor.   de Moldovan
Atacul lui Basescu impotriva lui Oprescu a inceput.   de gheorghe vlasceanu
WWW.BRICIURI.RO   de www.briciuri.ro
justitie handicapata   de raulbaal
PAI MAGISTRATII   de D ANTON II
Daca idiotenia ar durea...   de alwis46
Inseamna ca pasajul este de inutilitate publica ?   de Socrate
IMBECILITATE, Justitia din Romania este numele tau!   de Un Agricultor
Justitia trebuie monitorizata!   de NO
Ma intreb ...   de Liviu2002j
ONG-uri de hoti   de jian
Jaf ca in codru   de Nicu Pruna
3 mil euro pentru 19.25 mp si "interesul national"   de Pribeagul
JUSTITIA ROMANEASCA DE DOI BANI   de danie1
Si cine plateste?   de octaaa
A r h i v a
  Minca de la Loterie vrea despagubiri    10 comentarii
  Sapte muste dintr-o lovitura    3 comentarii
  Serbia e pe cale sa piarda si Voivodina    18 comentarii
  "Sefii de teava" din Harghita si Covasna    5 comentarii
  46 de directori romani in Covasna    2 comentarii
  26 de sefi romani in Harghita    1 comentariu
  L-a muscat calul de gura    
 Top afisari / comentarii 
 Serbia e pe cale sa piarda si Voivodina (4519 afisari)
 Din nou despre limbrici (3699 afisari)
 Pasajul suspendat (2864 afisari)
 I-a tras o palma pentru ca a pipait-o in direct (2500 afisari)
 "Sefii de teava" din Harghita si Covasna (1877 afisari)
 Fosta profesoara de romana, acum, la 63 de ani, asteapta oferte pentru filme porno (8642 afisari)
 Vedeti ultimele secunde din viata casierului ucis in jaful de la Brasov! (3232 afisari)
 Société Générale: Daca o tara va avea crestere economica in Europa, aceea va fi Romania  (3010 afisari)
 Ucisa de sot pentru ca a strigat, in timpul partidei de sex, numele unui alt barbat (2881 afisari)
 Victoria Beckham a ajuns un schelet ambulant (FOTO) (2657 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02275 sec.