Ziua Logo
  Nr. 4463 de luni, 16 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Orfanii capsunilor
"Emigrarea masiva din Romania, care a inceput dupa prabusirea comunismului si s-a intensificat dupa aderarea tarii la UE, a creat o generatie de orfani ai capsunilor", relateaza in editia electronica de ieri, The New York Times, referindu-se la copiii romani ramasi in tara, dupa ce parintii lor au plecat la munca in strainatate.
Articolul face referire la un studiu realizat recent de Fundatia Soros, potrivit caruia, peste 170.000 de copii romani au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate. Si, acelasi studiu indica faptul ca majoritatea acestor copii sunt expusi abuzului de alcool, tigari sau au probleme cu politia, performantele lor scolare fiind scazute. In schimb, unii copii, care se considera vinovati de plecarea parintilor, devin elevi eminenti, in speranta ca ii vor aduce pe acestia acasa. Dintre copiii lasati acasa, 14 s-au sinucis in ultimii trei ani, potrivit cercetarilor desfasurate de Fundatia Soros, care subliniaza insa, ca nu este clar care este rolul plecarii parintilor in decizia copiilor de a-si lua viata, cu exceptia unui singur caz, cel al copilului Stefan Ciurea. Mihaela Stefanescu, cea care a coordonat studiul pentru Funïżœdatia Soros, a declarat, potrivit The New York Times, ca miliardele de dolari trimisi acasa au contribuit la eradicarea saraciei extreme si au facut mai puternice mamele care muncesc. Dar in acelasi timp, emigratia a redefinit notiunea de familie romaneasca traditionala, numerosi copii ai emigrantilor locuind cu bunicii. Totodata, divorturile intre emigranti devin tot mai numeroase, dupa ce parintii pleaca in tari diferite. In unele cazuri extreme, copiii sunt abandonati sau trimisi in orfelinate. Economistii avertizeaza ca beneficiile muncii in strainatate s-ar putea dovedi de scurta durata, mai ales pe fondul crizei economice, care forteaza multi imigranti sa se intoarca in tarile de origine. (C.P.)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Problema e grava. Uitati-va la Sobru, sarmanu' !   de CALUGARU
Ce inteleg eu din articol   de octaaa
Ce sa faca parintii lor, daca nu au de lucru in RO?   de NormanFinkel5
Terminati odata cu aceasta tzara :plecati cu totzii ...!   de jan dinu
A r h i v a
  Manualele scolare in criza    1 comentariu
  CAUZA NOASTRA    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Felix canta omagii fara autorizatie (2674 afisari)
 Mostenirea blestemata (2363 afisari)
 Valiza sau sicriul! (1875 afisari)
 Angelina Jolie se teme de mama octupletilor (1734 afisari)
 Live din comuna primitiva (1691 afisari)
 Dezbracata la plaja, cu cele 20 de tatuaje la vedere! (FOTO) (4736 afisari)
 Primarul din Sfantu Gheorghe ii explica lui Basescu cum poate intra autonomia teritoriala in Constitutie (3452 afisari)
 Uitati de omuletii verzi de pe Marte: Extraterestrii sunt printre noi! (2980 afisari)
 Seful FMI: Un al doilea val de state va cadea victima crizei financiare si ne va cere ajutorul  (1675 afisari)
 Scandal in Japonia, după ce ministrul de Finanțe a apărut beat la o conferință de presă de la G7 (VEZI VIDEO) (1641 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00889 sec.