Ziua Logo
  Nr. 4462 de sambata, 14 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Arestatii fara arme
-- Militarii acuzati de furtul de arme de la Ciorogarla nu recunosc ca ar fi comis fapta iar armele sustrase nu au fost inca gasite
Foto: AGERPRES
Anchetatorii Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au retinut sapte militari, cu grade inferioare, pe care ii considera vinovati de furtul armelor de la UM 01916 Ciorogarla. Trei dintre acestia au fost arestati preventiv.
Militarii acuzati au fost dusi sub escorta armata, ieri, la Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, cu propunerea de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile. Cei sapte militari pusi sub invinuire sunt: Ionut Gagea (sergent major), pentru savarsirea infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave; Ion Petrica (caporal), pentru savarsirea infractiunii de furt calificat cu consecinte deosebit de grave; Marius Tudorache (caporal) pentru savarsirea infractiunilor de furt calificat cu consecinte deosebit de grave si calcare de consemn; Marian Tudorache (sergent), pentru savarsirea infractiunii de calcare de consemn; Marian Dinu (caporal), pentru savarsirea infractiunii de calcare de consemn; Cristian Radu (caporal), pentru savarsirea infractiunii de calcare de consemn; Nicusor Nita (soldat), pentru savarsirea infractiunii de calcare de consemn. Potrivit Codului Penal, infractiunea de furt calificat cu consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani, iar infractiunea de calcare de consemn de catre santinela aflata in serviciul de paza pe langa depozitele de armament, se pedepseste cu inchisoare de la unul la 5 ani.
Acuzati doar pe indicii
Conform primelor cercetari efectuate de procurorii militari, impreuna cu ofiteri din Politie, SRI si Directia Generala de Informatii a Armatei, primii trei invinuiti mai-sus enumerati ar fi participat personal la sustragerea de arme din depozitul de la Ciorogarla, restul fiind vinovati de incalcarea atributiilor de serviciu in ceea ce priveste paza obiectivului, pe care nu ar fi asigurat-o cum se cuvine. Pana in prezent insa, nici una dintre armele sustrase nu a fost gasita, iar oficialii Parchetului Inaltei Curti nu au furnizat informatii despre locatia acestora. In foarte multe localitati din tara inca mai exista filtre de control, numeroase autovehicule fiind oprite si perchezitionate preventiv.
Surse avizate ne-au declarat ca militarii retinuti nu au recunoscut nici unul ca ar fi participat la furtul de arme si ca acuzatiile anchetatorilor referitoare la furt se bazeaza pe indicii directe si indirecte privind participarea primilor trei militari la sustragerea armelor.
Judecatorii Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti au inceput ieri, in jurul orelor 13.30, audierile celor sapte militari impotriva carora s-a inceput urmarirea penala si s-a dispus de catre procurori retinerea pe o perioada de 24 de ore.
Audieri maraton
Audierile au durat ore in sir. Presa nu a avut acces in sala de consiliu in care s-au luat declaratiile. In final, instanta a dispus arestarea a trei din cei sapte militari acuzati
Este vorba de sergentul major Ionut Gagea si a caporalii Ion Petrica si Marius Tudorache. Ei au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, pentru furt calificat cu consecinte deosebit de grave si pentru calcare de consemn. Totodata, cei trei sunt acuzati si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Ceilalti patru militari retinuti, sergentul Marian Tudorache, caporalul Marian Dinu, caporalul Cristian Radu si soldatul Nicusor Nita - vor fi cercetati in stare de libertate, pentru calcare de consemn.
Avocatii celor trei militari arestati preventiv au declarat recurs fata de decizia instantei Tribunalului Bucuresti. Surprinde faptul ca pana in prezent au fost pusi sub invinuire doar sapte militari cu gradele cele mai mici posibile din Armata.
Inventarul destituirilor
Niciun ofiter nu a fost inca pus acuzare, desi au fost ofiteri eliberati cu duiumul din functie ca urmare a evenimentului. Astfel, si-au pierdut functiile de comanda: maiorul Ionel Cocosatu, din Batalionul Tehnic; maiorul Lucian Popa, sef de stat major la Batalion; locotenent colonel Catalin Berheciu, comandant de Batalion; colonel Marian Ciocioarta, sef de stat major la Brigada; general Haralambrie Oprea, comandant de Brigada; general Costel Tataru, sef resurse SMFA; general Constantin Croitoru, sef SMFA; colonel Marcu Plesanu, sef Serviciu Politie Militara din SMG; colonel Constantin Pupaza, sef Serviciu Paza in serviciul Politie Militara din SMG; general Ion Ungureanu, sef Directie Conïżœtrainformatii si Siguranta Militara; locotenet-colonel Maricel Popa, sef Structura Contrainformatii si siguranta Militara la SMFA; maior George Uta, de la Conïżœtrainformatii Brigada; sergent Marius Tudorache, comandant paza; plutonier major Alexandru Dinu, comandant pluton Politie militara; caporalii Cristian Radu si Nicolae Nita de la SGV - Serviciul de paza.
Razvan SAVALIUC si Marian GHITEANU 
Alte articole
  Lacat la Ciorogarla    (Politica, 2009-03-19)
  Ciorogarla: a fost sau nu furt?    (Actualitate, 2009-03-16)
  Efectul Ciorogarla    (Eveniment, 2009-02-19)
  Sapte muste dintr-o lovitura    (Eveniment, 2009-02-18)
  Armele furate de la Ciorogarla au fost date in urmărire internațională    (2009-02-16 14:56)
  Din cei sapte militari retinuti pentru furtul de arme, au mai ramas doar trei. In arest    (2009-02-13 20:05)
  Politia face razii pe mai multe drumuri din tara, in cautarea armelor de la Ciorogarla    (2009-02-07 13:37)
  Ședință la Interne in cazul armelor dispărute de la depozitul militar din Ciorogarla    (2009-01-29 16:46)
  UPDATE 12:25 Cel putin 50 de arme au disparut din depozitul Unitatii Militare din Ciorogarla    (2009-01-29 11:46)
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Oricum unii sigur au incalcat consemnul .....   de Ghita Bizonu'
.   de ego
Pai daca sunt iepuri,   de LENIO
A r h i v a
  Jaf armat la Cluj    1 comentariu
  Magistratii lui Gorbunov verificati    1 comentariu
  Foaia de temperatura    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 "S-ar putea sa mori" (7129 afisari)
 Voda in loboda (2581 afisari)
 Basescu pune secuimea pe jar (1802 afisari)
 Obama abandonat de locotenenti (1670 afisari)
 Rascoala baronilor (1623 afisari)
 Obama schimba regulile la Casa Alba (5484 afisari)
 Mai slab ca niciodata, Patrick Swayze sfideaza cancerul si fumeaza 60 de tigari pe zi (3906 afisari)
 Romania, spaima Austriei (2729 afisari)
 Monstrii din Congo (2528 afisari)
 Un OZN a fost filmat de turisti in Somerset, Anglia (VIDEO) (2351 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02076 sec.