Ziua Logo
  Nr. 4462 de sambata, 14 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Voda in loboda
Sorin ROSCA STANESCU 
Presedintele PSD Mircea Geoana ne-a asigurat ca urmeaza o cursa prezidentiala cat se poate de serioasa. In subtext, el sustine ca batalia va fi stransa, urmand sa participe in confruntare personalitati importante. Si beneficiind de sustineri electorale masive. In mod cert, Mircea Geoana nu are dreptate. Fie minte cu buna stiinta, incercand astfel sa creeze impresia ca PSD nu ii este subordonat presedintelui Traian Basescu, fie pur si simplu comite o grava eroare. Iar istoria trece insesizabil pe langa el.
Ce vom avea de fapt in acest an, dincolo de obisnuitul circ electoral? Surprize de proportii sunt posibile. Numai ca ele vin dintr-o alta directie decat cursa propriu-zisa intre persoane pentru sefia statului. Afirm acum - si vom vedea la capatul acestui an daca am avut sau nu dreptate - ca nu va exista in Romania o competitie de tip european pentru functia prezidentiala. Vom asista doar la un joc care va fi mai mult sau mai putin spectaculos. La capatul caruia va fi incoronat un "voda in loboda".
Incepand din momentul in care, pe sub masa, deci total netransparent, a fost pusa la cale alianta PDL-PSD, raporturile de forta, sub aspectul urmatorului mandat prezidential, au fost transate. In favoarea lui Traian Basescu. Si in defavoarea oricarui alt pretendent. Putin conteaza, in acest context, pentru ca de acum asta e doar istorie, cand anume s-a batut palma. In urma cu doi ani, cand cele doua partide au incercat dar nu au reusit rasturnarea Guvernului Tariceanu si instalarea, pe baza aceluiasi algoritm, la Palatul Victoria sau imediat dupa alegeri, cand PNL si PSD s-au balbait iar UDMR a tradat cu gratie, sarind dintr-o barca in alta. Faptul a fost consumat. Noua coalitie s-a instalat la putere. PDL urmeaza sa canibalizeze PSD. Fara niciun dubiu. Un presedinte pe tobogan, cum era Traian Basescu in ziua alegerilor parlamentare, s-a trezit un adevarat autocrat, aproape un dictator, peste noapte, nu prin vointa electoratului, ci printr-o combinatie politica netransparenta. La care au participat in forta toate grupurile malefice de interese de la nivel central si local ale PDL si PSD. Si acum, ce urmeaza?
Decizia este suta la suta in mana lui Traian Basescu. Daca dupa baloanele de incercare lansate de consilierii sai de la Cotroceni ii iese, in acest an, o noua Constitutie, atunci el va dori un nou mandat prezidential. Pentru ca viitoarea republica va fi prezidentiala. Seful statului urmand sa aiba puteri exceptionale dar raspunderi la fel de mici cum are si in prezent. Un sistem perfect pentru un "voda in loboda". Pentru o persoana nimerita in functia de sef de stat fara merite, fara cunostinte, fara un minimum de educatie si cultura si fara aptitudini. Nicidecum pentru o personalitate politica in stare sa lupte cu barbatie intr-o competitie democratica. Dar daca nu iese noua Constitutie in acest an? Ei bine, atunci Basescu s-ar putea sa-si doreasca sa stea la ciolan. Adica sa stearga podelele cu valetul sau Emil Boc. Preluand functia acestuia de sef al Executivului. Si oferindu-i altuia presedintia unui nejucator. Functie pentru care Mircea Geoana se bate. Si pentru care ar fi gata sa sacrifice inca o data partidul. Numai ca Traian Basescu, intr-o asemena eventualitate, va juca la cacealma. Iar presedinte va deveni un altul, nu Mircea Geoana. Ghici ciuperca de unde? De la PDL. Sau poate unul dintre actualii consilieri prezidentiali. Tot una. Va fi o papusa in mana primului-ministru. Tot un "voda in loboda".
Singurele suprize de mari proportii la care ne putem astepta in acest an electoral sunt generate de viitura care urmeaza sa loveasca Romania in urmatoarele luni. Ma refer la criza. Aceeasi criza, stimati cititori, despre care am scris si am vorbit la mai multe posturi de televiziune in urma cu un an. Atunci cand diversi "specialisti" m-au contrazis. Afirmand raspicat ca Romania este atipica. Ca nu poate fi atinsa de criza. Dimpotriva. Va fi mai greu in Romania. Doar o criza cu efecte devastatoare va rasturna logica expusa mai sus vizand cursa prezidentiala. Altfel, vom avea un "voda in loboda". Urmatorii cinci ani.
 Comentarii: 28 Afiseaza toate comentariile  
Mihai Razvan Ungureanu viitorul presedinte   de Adrian v.D.
Sa vedem.   de muresanu
Bataia de joc trebuie sa inceteze! Avem nevoie de un conducator adevarat, de un Isus Hristos!   de Pribeagul
ptr.Bizonu'   de Adrian v.D.
-HAITELE -- nu vor un guvern puternic - autoritar cu legi respectate ..altfel ei n-ar mai exista !   de jan dinu
Apel la Decenta-lia Stoenescu   de ionescu
Constitutia   de sisea
Chiar asa de mult a decazut poporul roman?   de mcollan
cum e   de Radu Dragan
Dar Lenus ?   de Nicu Pruna
Criza economica   de ionescu
Puschia pe limba ,dle Rosca !   de sorge
Politica "pe sub masa"   de haritina
Nu cred ca as putea gasi o singura fraza in acest articol cu care sa pot fi de acord   de srelu
sorine , tu esti in loboda si nu de azi...   de promaa2002
am uitat sa precizez ca severinul...   de vida clara
Severin e un ins,terminat din punct de vedere politic.   de vida clara
Deci un punct mare pe...I...   de LENIO
Ce nu a inteles Bizonu' dintr-un dialog   de Adrian v.D.
Adrian Severin!   de Dumitru Iuga
Ingeri shi demoni ...   de jan dinu
Pai daca criza va fi dura, PDL si marinaru' vor spune ca criza e de vina, nu ei, si tara are nevoie   de Hokusai san
Solutia: Respectarea doctrinei democratiei reprezentative in Constitutie si in legi   de Constantin Timoc
Am vrut sa zic,zece   de vida clara
Nascase a faurit o "constitutie" pt Basescu,iar Basescu pregateste una...   de vida clara
SRS   de cosor ion
Papagalii intre realitate si peroratie !   de Arogantu'
In PSD lupta intre reforma si restauratie   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Canibalul cel mare il devoreaza pe canibalul cel mic    2009-02-12
  Basescu are un joc la doua capete    2009-02-03
  Cioclii    2009-01-30
  Guvern iresponsabil    2009-01-28
  Santaj la clasa politica    2009-01-22
 Top afisari / comentarii 
 "S-ar putea sa mori" (7129 afisari)
 Voda in loboda (2581 afisari)
 Basescu pune secuimea pe jar (1802 afisari)
 Obama abandonat de locotenenti (1670 afisari)
 Rascoala baronilor (1623 afisari)
 Obama schimba regulile la Casa Alba (5484 afisari)
 Mai slab ca niciodata, Patrick Swayze sfideaza cancerul si fumeaza 60 de tigari pe zi (3906 afisari)
 Romania, spaima Austriei (2729 afisari)
 Monstrii din Congo (2528 afisari)
 Un OZN a fost filmat de turisti in Somerset, Anglia (VIDEO) (2351 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08273 sec.