Ziua Logo
  Nr. 4461 de vineri, 13 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
A magyarok megleckeztettek (Maghiarii ne-au dat o lectie)
Rares BOGDAN 
Stiti cumva care este legatura dintre premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, si premierul Romaniei, Emil Boc? La prima vedere, detin ambii functia de premier in exercitiu in tari membre ale Uniunii Europene. Dar deosebirea dintre cei doi, mai mult decat vizibila in ultimele trei zile? Pur si simplu, faptul ca premierul maghiar a inteles sa transmita condoleante si sa-si arate sustinerea in durere familiei unui roman ucis in Ungaria, iar premierul roman nu a catadicsit sa transmita nici pana la ora la care scriu acest text nici macar un cuvant de sustinere pentru familia celui ucis.
Niciun regret fata de disparitia unui roman. Un cetatean roman mai mult decat respectabil, care a reprezentat din terenul de handbal Romania de mai multe ori decat a adunat Boc zile ca premier al Romaniei. Chiar daca era plecat la munca in strainatate, Marian Cozma a fost si este roman, iar aceasta tara are anumite obligatii fata de cetatenii sai oriunde ar fi ei. Ma intreb si de ce presedintele Romaniei sau cancelaria prezidentiala nu a schitat niciun gest?! Mi-e rusine de lipsa de reactie a presedintiei, dar mi-e infinit mai multa rusine de lipsa de reactie a unui premier in exercitiu, in care ma incapatanez sa cred ca este altfel decat predecesorii sai. Premierul m-a dezamagit prin lipsa sa de reactie, presedintele nu m-a dezamagit deloc pentru ca nu asteptam nimic de la personaj. Am asistat de-a lungul timpului la reactii incredibile si la desfasurari si mobilizari de forte fantastice ale unor state care isi respecta si cauta protectie pentru cetatenii lor. SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Austria, Cehia, Ungaria, Rusia sau Japonia au dovedit ca sunt capabile de mobilizari si interventii exemplare atunci cand un cetatean al lor este in pericol. Chiar si in situatii in care cetateanul respectiv a gresit flagrant.
Va reamintesc aici situatia de protectorat total al SUA si Austria pentru niste betivani, care erau insa cetateni ai celor doua state. Romania insa nu a stiut si nu vrea in continuare sa-si protejeze si sa-si dovedeasca sustinerea pentru cetateanul insemnat cu Ro. La noi, consulul general din Ungaria si reprezentantii ambasadei asteptau luni sa fie contactati de familia Cozma, desfigurata de durere. In mod normal, reprezentantii diplomatici ai Romaniei ar fi trebuit sa fie la Veszprem inca de duminica, distanta de la Budapesta la oraselul maghiar de 70.000 de locuitori, unde s-a intamplat tragedia, fiind mai mica de 120 de kilometri. Dar ce conteaza un cetatean roman? Reactia oficialitatilor maghiare in acest caz a fost mai mult decat onorabila! A fost de dat exemplu. Ca sa nu ajungem sa ne intrebam si de reactia Politiei-Rendorseg pentru ca atunci, prin analogie cu scumpa noastra patrie, chiar ne apuca plansul! As vrea sa amintesc doar de furtul armelor de la Ciorogarla si de crimele de la Brasov. In prima situatie inca nu se stie cine, cum si de ce a furat puscoacele, iar in cel de-al doilea caz, Politia a rezolvat rapid cazul gasind un "acar Paun" la indemana, in persoana lui Gorbunov.
Timpul trece si lumea uita, iar Politia vegheaza...La ce, doar Garcea poate sti cu exactitate! Poate, la linistea si pacea de la Craiova?! Despre reactia cetatenilor din Ungaria, doar cuvinte de lauda, impresionant este doar unul dintre cuvintele care pot caracteriza reactia de sustinere. Poate doar aici si in domeniul presei putem sa nu fim rusinati ca tara. Maghiar Nemzet, Maghiar Hirlap, Delmaghiar, Nepszbdsag, Nepszava, Reggel, Naplo-on line, Balaton Media, Index Veszprem au alocat deschideri de pagina evenimentului. La noi, presa scrisa centrala alaturi de mai toate televiziunile centrale au alocat, de asemenea, spatiu evenimentului. Frumoasa si reactia concetatenilor nostri din Nadlac, Arad, Deva, Sibiu, Ramnicu-Valcea, Pitesti. Romanii simpli stiu sa-si planga romanii, pacat insa ca oficialitatile nu stiu sa-si respecte cetatenii.
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
MAche Szivem   de Budapestanul
   de Viorel
"Goana nebuna" pentru "audienta"   de Stefan Caliga
Care Stat?   de AncoraRadu
ba da ne lasi cu Cozma tau ?   de invizibil
Sa stam stramb si sa judecam drept   de Mache
   de Budapestanul
Cine...   de Zold Janos
Asa-i   de muresanu
Voi v-ati ales....   de hej
A r h i v a
  Sau nu    11 comentarii
  Romanii au anexat Austria    2009-01-07
  Satul ce se viseaza capitala    2008-06-12
  Observatii despre alegeri. Duminica, ora 16.00    2007-11-26
  Dragul mamii, sa stai departe de golani!    2007-10-15
  Inapoi la spaga mioritica    2007-10-11
 Top afisari / comentarii 
 A magyarok megleckeztettek (Maghiarii ne-au dat o lectie) (2819 afisari)
 Carla e geloasa pe Michelle (2168 afisari)
 Rusia si SUA s-au ciocnit in spatiu (2094 afisari)
 Atarna greu de gatul tarii (1936 afisari)
 Michael are o infectie grava (1881 afisari)
 UPDATE ORA 20.00 Jaf armat de 80.000 de euro la o sucursala a Bancii Transilvania din Cluj-Napoca (2440 afisari)
 LIVE Handbalistul Marian Cozma, condus pe ultimul drum de suporteri ungari, romani si sarbi (2183 afisari)
 Merg la altar... goi pusca! (2076 afisari)
 Heidi Klum, nud in paginile GQ Magazine (VEZI FOTO) (2054 afisari)
 Demonstratie anti-romi organizata de extrema-dreapta din Ungaria, dupa uciderea lui Marian Cozma  (1894 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.15343 sec.