Ziua Logo
  Nr. 4460 de joi, 12 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Italia se tiganeste
-- Franco Frattini (foto) raspunde brutal la reactiile sefului diplomatiei de la Bucuresti fata de campania anti-romani
Relatiile diplomatice dintre Bucuresti si Roma se afla in fata unui nou episod tensionat declansat de reactiile sefilor diplomatiilor romana si italiana vizavi
de cresterea fenomenului xenofobiei in randul populatiei din Italia din cauza unor infractiuni savarsite de romani pe teritoriul acestei tari.
Ministrul de Externe roman, Cristian Diaconescu, a atras marti atentia asupra pericolului reprezentat de nivelul tot mai ridicat al xenofobiei din Peninsula si a avertizat ca aceasta stare de spirit este alimentata si de declaratiile mai multor politicieni de la Roma.
"Din pacate, nu cred ca suntem in momentul in care putem spune ca lucrurile se vor schimba dramatic in Italia, pentru ca acolo exista o anumita atitudine la nivelul clasei politice, la nivelul Guvernului, pe care eu nu pot sa mi-o explic", a declarat ministrul roman.
Retorica xenofoba
Totodata, Diaconescu a condamnat la postul public de radio termenii duri si extrem de agresivi folositi de cercurile politice de la Roma pentru a descrie intreaga comunitate romaneasca din Italia. "Vreau sa spun foarte clar ca incidentele ce se produc in intreaga Europa in legatura cu o serie de cetateni din diverse state sunt in egala masura regretabile si absolut necesar a fi sanctionate imediat si cu proportionalitatea pedepsei asa cum Justitia o hotaraste, dar, totodata, mi se par regretabile atitudinile inclusiv de la nivel guvernamental, mai ales ale autoritatilor de la Roma, prin care, printr-o retorica extrem de agresiva si extrem de provocatoare, practic, se incita la xenofobie", a mai adaugat seful diplomatiei romane la Radio Romania Actualitati. De asemenea Cristian Diaconescu a precizat ca modul prin care politicienii din capitala italiana se folosesc de problema infractorilor romani pentru a castiga capital politic este o atitudine gresita care nu este in concordanta cu principiile si valorile Uniunii Europene. "Vreau sa va spun foarte clar ca acest comportament nu este un comportament european", a conchis Diaconescu.
"Romania ne ataca"
Replica nu a intarziat sa apara. Atat clasa politica romana, cat si presa centrala italiana au acordat spatii largi care trateaza aceste declaratii venite de la Bucuresti.
Cotidianul Corriere della Sera titreaza "Romania se revolta si ataca: guvernul italian incita la xenofobie", adaugand in subtitlu declaratia ministrului Diaconescu potrivit careia este injusta si neeuropeana anatemizarea unei intregi comunitati romanesti din Peninsula. Pe de alta parte, cotidianul Il Giornale apartinand familiei Berlusconi mentioneaza pe prima pagina ca "Romania ne ataca: Italia rasista. Frattini: "nu e adevarat". Acelasi ziar spune ca in ultimele saptamani a avut mai multe articole in care acuza "criminalitatea agresi�va a romanilor" si in care se gaseste atat replica ministrului de Externe Frattini, cat si un comentariu al unui reprezentant al formatiunii de dreapta Liga Nordului, vicepresedintele grupului din Senat al partidului, Lorenzo Bodega. Acesta este de parere ca Bucurestii nu sunt in situatia in care pot da lectii de europenism Italiei, afirmand ca Romania ar trebui sa invete sa respecte acordurile pe care le semneaza.
Surprindere
Seful diplomatiei de la Roma, Franco Frattini, si-a exprimat marti seara printr-un comunicat de presa "surprinderea profunda" fata de declaratia omologului sau roman. Frattini a subliniat ca este cunoscut faptul ca Italia a fost dintotdeauna o tara de "o mare toleranta si ospitalitate", adaugand ca "nu rezulta in niciun fel ca membri ai Executivului italian ar fi utilizat expresii care ar putea fi considerate xenofobe". Mesajul lui Frattini i-a fost transmis personal ambasadorului roman la Roma, Razvan Rusu, caruia i s-a atras atentia ca Italia este una din tarile UE care a pus bazele sistemului juridic european.
Madalin NECSUTU 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Dupa ce Romania,va deschide usile si bratele ....   de vida clara
Italia   de sisea
Am spus si o voi mai spune   de IISUSCHR
Albania = Italia   de AncoraRadu
obraznicie, tupeu si rusine romaneasca   de soviet CCCP
--ITALIA -- este invadata , BASTA ...!   de jan dinu
"Copetentze"...   de NO
Italia se...   de Ion Caramache
sa dea domnu   de lastexit
Da si acest Ctetini uita ca fascismul este inventie italiana . Patrdon broscara   de Ghita Bizonu'
Romaneste.   de vida clara
A r h i v a
  Bruxelles-ul critic fata de Romania    2 comentarii
  Israelul a votat dar n-a ales    17 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Canibalul cel mare il devoreaza pe canibalul cel mic (3202 afisari)
 Italia se tiganeste (2497 afisari)
 Felix parazit la Radio (2082 afisari)
 Oprescu face curatenie (1628 afisari)
 Tariceanu se judeca pentru Sterling (1494 afisari)
 Kate Hudson, de la filme XXX, la bara de striptease (13471 afisari)
 "Vulpea" a tradat PSD-ul (4127 afisari)
 Frumusetea care vrea sa faca sex, din nou, pe un stadion celebru! (VEZI FOTO) (3242 afisari)
 O fantoma ce bantuia casa unor britanici, filmata de un pusti de 12 ani! (VIDEO) (3182 afisari)
  Omul-arbore, operat a noua oara (VIDEO) (3159 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01079 sec.