Ziua Logo
  Nr. 4459 de miercuri, 11 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Romani, treceti criza!
Rene PARSAN 
Guvernul Boc e cel mai darz, cel mai hotarat. Cu o obstinatie ardeleneasca de esenta tare, vrea cu orice pret sa ne scoata din marmelada cu forta. Va ordon, treceti criza se ratoieste la noi martial Emil. Sau invers: Emil. Martial Emil. Pai tocmai acum dom' premier cand ne invataram cu foamea, cand ne lipiram si noi mai tare de elementii caloriferului, cand pandim postasul de dupa usa liftului?
Dar nu exista criza in Romania. Nu pentru ca acest fenomen, sanatos de altfel, nu ar fi real, ci pentru ca este greu de perceput in tara noastra optimista. Sondajele ca sondajele, dar realitatea sluta si cinstita arata ca suntem inca prea saraci ca sa fim loviti de recesiune. Amarati ca anul acesta, ca anul trecut si de cand ma stiu n-am fost niciodata, ar zice Ion Creanga in ciuda lui Isarescu, Tariceanu sau Boc. Unde nu sunt venituri nu exista pericolul sa scada consumul. Cetatenii vechii Europe, arata sondajele lor, vor renunta la vacante exagerat de exotice, vor pastra plasma de anul trecut cel putin pana la toamna, nu-si vor da X5-ul pe X6 in 2009, o vor lasa mai usor cu masajul de intretinere tailandez si, in general, vor mai rari tot felul de cheltuieli care noua ne par extravagante. Dar in niciun caz nu vor renunta la luxul de a manca, la caldura, la sport, asigurari de viata sau de sanatate.
Romanii nu pot face aceste sacrificii. Este imposibil sa tai ce n-ai, spune un vechi proveb bulgaresc. Un pensionar adevarat - nu vreun aviator gusat sau profesor de plimbat Constitutia prin Cismigiu - nu poate reduce cheltuielile care nu le face. In concluzie, despre ce recesiune vorbim noi, domnule?
Singurii care vor saraci sunt bogatii. Aici este nenorocirea. Cand vezi ca din zece milioane de dolari ai ramas cu cinci, nu sari in Jaguar si te repezi la Giurgiu cu un bolovan Marmosim si o curea "viton" sa te ineci ca un falimentar cinstit la prova boanta a impingatorului Hristo Botev?
Este adevarat, un om bogat contribuie la buget prin consum, chiar si cel desantat tot TVA produce. Si banii de furat dau de munca la oameni. Daca ai casa la Snagov nu trebuie sa ai si gradinar pentru nevasta si sofer pentru amanta? Aici nu ma inteleg eu cu Boc, de ce loveste in oameni, de ce vrea el sa taie din painea de la gura omului lipit de vitrina de la supermarket ca ventuza de reumatic?
Noi vrem sa cheltuim, vor scanda in Piata Victoriei cohorte de capitalisti de carton catarati pe mercedesuri si maibahe, claxonand din zurgalaii lor oxidabili.
E buna rau recesiunea. La fel cum o mama de bataie din cand in cand si o ciorba de urzici primavara improspateaza sangele, tot asa si un mic tsunami financiar mai matura societatea de acarieni, mai face ordine printre pestii mici si mari, mai curata economia de paraziti, aparatul administrativ de capuse, sistemul bancar de escroci, mai trimite notarii si executorii la capsuni sa li se indrepte cocoasele doldora de osanza. Mai scapa omul de celulita de pe creier, se mai indrepta de sale, mai pune mana pe una, pe alta.
Totusi, cele mai simpatice concluzii din ultimul sondaj Insomar sunt pronosticurile portocaliu-fataliste ale romanului picat in plasa sondo�rului. Alianta PDL - PSD va trai un mandat intreg, de nenorociri va fi vinovat doar Guvernul, nu si Parlamentul care-l emana, Basescu nu are nici o treaba cu eventualul esec al politicilor economice, contribuabilul se va orienta spre supravietuire, nu mai asteata nici un euro de la stranieri, spera sa ploua sa se faca agricultura etc. Este si o minoritate iresponsabila care nu stie/nu raspunde. Banuiesc ca este vorba de oamenii politici.
Si atunci ce ne tot freaca Bull-Boc-ul sa facem, sa dregem, sa nu cheltuim, sa ne taiem unghiile mai rar, ce ne tot ameninta cu prapadul de pe lume? Si daca nu suntem cuminti si papam ce ne face, ne taie caii de le bicicleta?
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Crrizzotto.   de muresanu
Domnul Parsan are dreptate   de Adrian v.D.
Vorbim, glumim - dar purcica e moarta-n cotet !   de Arogantu'
Bizoane vezi ca-ti scrisei ceva ''solutie la destele tale, mai jos!   de Hokusai san
Si pt ca e criza   de Shadow
Da ... pai sa va zic ceva despre Proiectu lipsa ptr Romania si istetimea noastra civica   de Ghita Bizonu'
Visuri tembele ... de provincila nombrilist   de Ghita Bizonu'
Adunatura de natarai defati si fara sa iabe habar pe ce lume traiesc asta e dasteptii nostri !   de Ghita Bizonu'
Ziaristii agramati taie postarile care ii corecteaza ! Acum cateva ore l-am atentionat pe    de Razvratitul
Excelenta Sa ...   de gili
Romani - PETRECETI criza !   de Arogantu'
Revin cu alte argumente.   de gheorghe vlasceanu
Eficienta guvernarii cumatro-barono-oligarho-aristocrato-demacratice   de Pribeagul
Alex Stoenescu    de laur
Fluturarea crizei   de george nemteanu
Atentionare   de Sorin_T
Moderatori, nu e prima postare care taiati.   de gheorghe vlasceanu
Corect stimate ziarist, noi romanii sintem pe fundul prapastiei si nu mai avem unde ne prabusii !   de Hokusai san
Si acum,la tema.   de vida clara
Partea 2-a   de vida clara
Romania e in criza de cand lumea.Ce criza s-o mai atinga?   de vida clara
Sa scapam de capusele "iubite", nu se poate! Ce ne-am facem noi fara "baietii destepti"?    de Pribeagul
Ultima ora !   de Arogantu'
ROMANIA STANA FARA CAINI,IN CARE OLIGARHIA SE PLIMBA IN VOIE   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Eutanasiati-i si pe ei    2008-11-26
  Votati ciolanul!    2008-11-13
  Taiko-naucul Geoana si ipocritul Tariceanu    2008-10-02
  Regele lor    2008-09-03
  Halatul il face pe om    2008-07-10
 Top afisari / comentarii 
 Drumul armelor de la Ciorogarla (8697 afisari)
 Se stie ucigasul! (3909 afisari)
 Rusii speriati (2965 afisari)
 Atac antisemit in revista lui Felix (2765 afisari)
 Ucisa de laptele mamei (2367 afisari)
 Solistul trupei Iris, Cristian Minculescu, internat intr-o clinica din Germania, pentru ca boala s-a agravat (4541 afisari)
 A gasit o comoara de 3 miliarde de dolari pe Google Earth (3736 afisari)
 Monica Belluci, sexy si tandra sub dus! (FOTO) (3291 afisari)
 Oligarhii rusi sunt gata sa plateasca sute de mii de euro pentru niste penisuri uriase (3159 afisari)
 Primul documentar de educatie sexuala din lume (VEZI VIDEO) (2647 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.10908 sec.