Ziua Logo
  Nr. 4457 de luni, 9 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Puzzle renascentist
Patru fragmente ale unei picturi renascentiste - "ciopartita" cu peste 200 de ani in urma, pentru comercializare pe piata neagra - au fost reunite pentru prima oara, cu ocazia unei expozitii ce va avea loc maine la Londra.
Panza inalta de 5,48 metri a fost taiata in anul 1788 pentru a fi "vanduta precum carnea intr-o macelarie", dupa cum s-a exprimat un comerciant de arta contemporan. Vreme indelungata s-a crezut ca doar trei din cele patru bucati ale operei de arta - intitulata Pictura pentru altar Petrobelli - din secolul al XVI-lea, apartinand lui Paolo Veronese au supravietuit. Cel de-al patrulea fragment a fost gasit recent de catre Xavier Salomon, custo�dele Galeriei Dulwich din sudul Londrei, in urma unei vizite facute la Muzeul de Arta Blanton din Texas. In urma unor teste, s-a dovedit ca pictura respectiva - intitulata "Cap de Inger" - era chiar piesa centrala a operei lui Veronese. Acum cele patru fragmente au fost readuse impreuna cu ocazia unei expozitii organizate maine la Galeria Dulwich. Prin descoperirea lui Salomon se incheie astfel peste un secol de cercetari in acest sens. Veronese a realizat capodopera in jurul anului 1565 pentru capela verilor Antonio si Girolama Petrobelli. Pictura a stat in biserica San Francesco din Lendi�nara, orasel din nord-estul Italiei, pana in 1785, cand biserica a fost distrusa. Trei ani mai tarziu a intrat pe mana negustorilor de arta fara scrupule care au "ciopartit-o". (A.M.)
A r h i v a
  Adevaratul parinte al astronomiei    1 comentariu
  Michael Jackson putrezeste de viu    3 comentarii
  Comoara din garaj    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Michael Jackson putrezeste de viu (6467 afisari)
 Tariceanu spre penal (4719 afisari)
 Ultimul meci (4371 afisari)
 Renationalizarea Europei (2791 afisari)
 Romania - un desert plin de gunoaie (1085 afisari)
 Icoana Maicii Domnului de la Manastirea parintelui Iustin Parvu plange cu lacrimi de mir (7357 afisari)
 UPDATE: Vedeti ultimele clipe ale handbalistului Marian Cozma! (VIDEO) (3827 afisari)
 Pastrat secret de oficialitati, un incredibil caz OZN din Grecia a iesit la lumina  (3609 afisari)
 Conflictul in care a fost implicat Marian Cozma a pornit de la faptul cã prietena handbalistului fusese agresatã verbal, relateazã presa internaþionalã (3227 afisari)
 Cum arata supermodelul Helena Christensen fara machiaj? De nerecunoscut! (3144 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00810 sec.