Ziua Logo
  Nr. 4456 de sambata, 7 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
De Wohl - relatie dificila cu MI5
Lajos de Wohl a fugit din Berlin in Marea Britanie in 1935 din motive necunoscute. Aproape imediat a reusit sa-si cladeasca o faima solida de astrolog si sa aiba clienti in cercurile inalte ale aristocratiei britanice. Datorita acestui fapt a intrat aproape imediat in atentia serviciilor de informatii britanice cu care a stabilit o indelungata colaborare. A indeplinit chiar si o misiune propagandistica in Statele Unite, promovand sprijinul Washingïżœtonului pentru Marea Britanie. Legatura lui cu MI5 a fost maiorul Gilbert Lennox (ajuns ulterior locotenent -colonel in timpul razboiului), insa destul de repede s-au gasit ofiteri de informatii nemultumiti de influenta exercitata de Wohl si de capacitatea lui de influentare a deciziilor.
Pus sub urmarire
In ciuda relatiilor sale stranse cu serviciile secrete britanice si a cooperarii permanente, Lajos de Wohl a fost pus sub urmarire. Un raport din 24 septembrie 1942 enumera motivele acestei decizii: "Louis de Wohl, ungur, nascut pe 24.01.1903 in Berlin si sosit in MArea Britanie in 1935 este in general cunoscut ca astrolog si in ciuda faptului ca multi il considera un sarlatan exista inca foarte multi oameni gata sa-i urmeze sfaturile astrologice. Este un psiholog talentat si intelege foarte bine mintea continentalilor. In cursul anului trecut a fost angajat al S.O.E. atat aici, cat si in SUA si se spune ca activitatea lui a constituit un succes considerabil. In prezent nu mai este angajatul SOE, insa lucreaza pentru PWE.
Datorita faptului ca este un om extrem de inteligent cu foarte multe legaturi si o origine speciala, fiind fara indoiala ghidat de propriul interes, este de dorit ca noi sa il putem supraveghea cat mai indeaproape. Deoarece in prezent locuieste la Athenaeum Court unde nu are un telefon propriu, o supraveghere telefonica este impracticabila si trebuie sa ne limitam la o urmarire personala, formele necesare fiind anexate pentru semnare in cazul in care aceasta urmarire este aprobata". De Wohl s-a aflat sub stricta supraveghere a serviciilor britanice de informatii pana in ianuarie 1946, cand a fost anulat mandatul de urmarire.
Amenintari
In 1943 Lajos de Wohl a intrat in conflict cu serviciile secrete britanice din cauza faptului ca nu i s-a reinnoit cartela de ratie. De Wohl primise gradul onorific de capitan, conform procedurii SOE, grad care i-a fost retras la un moment dat - fara ca el sa fie anuntat. Niciunul dintre ofiterii britanici care se ocupau de cazul lui nu a vrut sa-i aduca la cunostinta acest lucru. Insa in acelasi timp serviciile de informatii erau extrem de ingrijorate de faptul ca de Wohl se lauda cu gradul sau si activitatea sa secreta, dupa cum se poate vedea in raportul din 31 mai 1943 pe care il reproducem in randurile urmatoare: "Oamenii fata de care a pretins ca este membru al Serviciului Secret sunt diversi discipoli ai Cercului de Spiritisti Vulturul Alb, care se intrunesc la Queen's Gate nr. 72. Cred ca deja exista multe indicii ca de Wohl este un laudaros indiscret si un individ care alearga dupa notorietate, astfel incat nu ar fi de ajuns sa fie plasat pe lista de someri ai Armatei si ar trebui sa fie demis. De asemenea ar mai trebui spus ca asa ceva l-ar face sa fie cu mult mai periculos, astfel incat cred ca ar trebui sa fie avertizat cu privire la consecintele faptelor sale de cineva mai important decat maiorul Roche de la SOE. Colonelul Lennox ar putea face aceasta intr-un mod admirabil".
Un colaborator util
Un alt raport din 1942 il descrie astfel pe de Wohl: "Credem ca atata vreme cat el va crede ca este tratat corect de Wohl va fi un colaborator loial si folositor, insa in momentul in care va avea o nemultumire fata de aceasta tara poate deveni un inamic foarte periculos datorita influentei considerabile pe care sarlatanismul sa i-o pune la dispozitie fata de superstitiosii plasati in pozitii inalte. Credem de aceea ca este o chestiune de securitate sa il pastram pe de Wohl prietenos si daca este posibil sa ii folosim talentele neindoielnice de propagandist. Indiferent ce va face este de dorit sa se tina contactul cu el prin oameni care sunt avertizati asupra lui".
Numar realizat de George DAMIAN si Ioan TUDOR 
A r h i v a
  Manipularea unui diplomat roman la Londra    
  Tilea agent sau manipulat    
  Argetoianu: Escrocul Tilea    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Calare pe comoara (3034 afisari)
 Ciorogarla serviciilor secrete (2191 afisari)
 Cancelarul Dorin Marian a initiat concesionarea zacamintelor (2004 afisari)
 Batalia pentru Israel (1628 afisari)
 Afacerea ascunsa a tuturor guvernelor (1404 afisari)
 Deputat german: "Din partea Romaniei, se aude o voce care nu este foarte prietenoasă față de Republica Moldova și care vorbește despre reconstituirea Romaniei Mari" (3061 afisari)
 Dinu Patriciu: Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati Romania (3048 afisari)
 Adriana Saftoiu, despre Watergate-ul romanesc: E jenant cum ne facem toti ca ploua. Tatuca nu a gresit, daca are eventual derapaje, e si el om (3044 afisari)
 UPDATE 13:40 - Handbalist roman, ucis de rromi intr-o discoteca din Ungaria (2703 afisari)
 Schimb dur de replici intre Barroso si Putin, dupa summitul de vineri de la Moscova  (2517 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00977 sec.