Ziua Logo
  Nr. 4456 de sambata, 7 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Guvernatorul BNR crede in "aterizarea lina" a economiei
Isarescu nu vede dracul atat de negru
-- Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a fost ieri mult mai optimist decat de obicei. El a declarat, intr-o conferinta de presa, ca economia romaneasca are toate sansele sa mearga spre o aterizare lina.
In plus, el afirma ca efectele directe ale crizei financiare asupra Romaniei sunt limitate. De asemenea, Isarescu a mai mentionat ca gradul de intermediere financiara este scazut, sub 40%, ceea ce inseamna ca economia nu este atat de dependenta de finantare.
Intr-o conferinta de presa in care a prezentat raportul trimestrial asupra inflatiei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca axarea mixului de politici macroeconomice pe gestionarea procesului de ajustare a dezechilibrului extern (deficitul de cont curent) si a celui intern (deficitul fiscal) poate duce la sustinerea unei aterizari line a economiei si ameliorarea perceptiei investitorilor straini.
In opinia lui Isarescu, un mix echilibrat de politici macroeconomice presupune si imbunatatirea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene, fiind nevoie de sustinerea consolidarii politicii fiscale.
BNR nu va relaxa conditiile de politica monetara pana cand nu intra in functiune prevederile de contrangere fiscala si restrictiile salariale, a spus Isarescu. El a aratat ca banca centrala sprijina proiectul de buget elaborat de noul Guvern, mai ales in ceea ce inseamna mutarea cheltuielilor dinspre bunuri si servicii si personal spre investitii, precum si in ceea ce priveste politica de venituri. Orice anunt de crestere salariala va conduce la deprecierea cursului de schimb, ca urmare a majorarii veniturilor peste rata de crestere a productivitatii din ultimii ani. Guvernatorul a afirmat ca in ultimii ani au existat aprecieri ale monedei nationale in paralel cu cresteri ale salariilor peste productivitate. "Acum doar sa deschidem gura despre cresteri salariale, ca si apar presiuni pe curs", a spus Isarescu.
Efecte in Romania
Efectele directe ale crizei financiare internationale asupra Romaniei sunt limitate, iar sistemul bancar romanesc nu este afectat de produsele toxice. "Sistemul bancar romanesc este solid si nu ne va crea probleme, ca in alte tari. Poate constitui chiar o ancora pentru limitarea efectelor crizei financiare internationale", a spus Isarescu.
Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale a subliniat ca efectele indirecte ale crizei financiare si ale recesiunii globale se manifesta deja in Romania, transmiterea lor avand loc prin mai multe canale: comercial, financiar, al increderii, al cursului de schimb si al efectelor de avutie si bilant. Referindu-se la canalul comercial, Isarescu a aratat ca inrautatirea persïżœpectivelor de crestere economica in tarile din Uniunea Europeana, principalii parteneri comerciali ai Romaniei, a condus la incetinirea cresterii exporturilor. Ponderea exporturilor in PIB este de circa 24%, comparativ cu peste 60% in alte tari din Europa Centrala si de Est. Avand in vedere dimensiunea ponderii, reprezinta un avantaj, pana la urma, ca Romania nu este atat de legata de exporturi.
Datoria publica nu este o problema
Seful bancii centrale a mentionat ca agentiile de rating vorbesc de datoria Romaniei, dar Isarescu a aratat ca datoria publica, pentru care se acorda ratingul suveran, este mult mai mica. Practic, cea mai mare parte a datoriei Romaniei este privata, jumatate fiind reprezentata de creditele acordate de bancile - mama "fiicelor" din Romania, iar cealalta jumatate - de marile corporatii. El a recunoscut, insa, ca o datorie privata mare prost gestionata poate deveni o problema publica. Serviciul datoriei externe a Romaniei este in 2009 de 1,5 miliarde de euro, iar la nivelul datoriei publice nu exista o problema, a afirmat Isarescu. BNR a mentinut proiectia de inflatie la 3,5% plus/minus un punct procentual si vede crestere economica in 2009.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Isarescu asta ar fi fost bun de Presedinte   de FB
Romania va fi foarte afectata de criza   de octaaa
   de the
A r h i v a
  Licitatie ratata    
  Jumatate din asteptari    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Calare pe comoara (3034 afisari)
 Ciorogarla serviciilor secrete (2191 afisari)
 Cancelarul Dorin Marian a initiat concesionarea zacamintelor (2004 afisari)
 Batalia pentru Israel (1628 afisari)
 Afacerea ascunsa a tuturor guvernelor (1404 afisari)
 Deputat german: "Din partea Romaniei, se aude o voce care nu este foarte prietenoasă față de Republica Moldova și care vorbește despre reconstituirea Romaniei Mari" (3061 afisari)
 Dinu Patriciu: Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati Romania (3048 afisari)
 Adriana Saftoiu, despre Watergate-ul romanesc: E jenant cum ne facem toti ca ploua. Tatuca nu a gresit, daca are eventual derapaje, e si el om (3044 afisari)
 UPDATE 13:40 - Handbalist roman, ucis de rromi intr-o discoteca din Ungaria (2703 afisari)
 Schimb dur de replici intre Barroso si Putin, dupa summitul de vineri de la Moscova  (2517 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00936 sec.