Ziua Logo
  Nr. 4456 de sambata, 7 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Sanatatea la zid
-- Oprescu s-a dezlantuit in critici la adresa sistemului de sanatate, la o intalnire cu conducerile facultatilor de medicina * Ministrul Bazac pregateste un alt tip de rezidentiat
Sistemul de sanatate se afla "intre agonie si extaz" si "in disolutie", din cauza implicarii mult prea mari a politicului in domeniu, a acuzat ieri doctorul Sorin Oprescu, la intalnirea birourilor senatoriale din universitatile de medicina si farmacie si a decanilor din cadrul facultatilor din universitatile multidisciplinare.
"Nu este o solutie aplicarea sistemului <<fugarire prin tara de catre subsecretarul de stat (n.r. - Raed Arafat)>>, pentru ca exista alte modalitati de rezolvare a problemei. Exista o comisie de ancheta, exista Colegiul Medicilor din Romania, in atributiile caruia ar trebui sa intre aceste lucruri", a criticat Oprescu, facand referire la cazurile petrecute in spitalele de la Slatina si Baia Mare.
In opinia lui Sorin Oprescu, corpului medical ii este frica sa spuna lucrurilor pe nume, adica faptul ca sistemul este subfinantat, dar, pe de alta parte, si-a atras oprobriul public. "Ne calca toata lumea in picioare. Cand se vorbeste despre medici se vorbeste numai de diplome false, spaga, lipsa de onestitate. Reactia pacientilor este impotriva celor care au gresit, dar ii afecteaza pe toti", a criticat fostul director al Spitalului Universitar Bucuresti. La randul sau, rectorul UMF "Carol Davila" din Capitala, prof. dr. Florin Popa, a spus si el ca pornirea cetatenilor impotriva doctorilor nu este de acceptat si considera ca mediatizarea cazurilor din lumea medicala devine mult prea periculoasa. El sustine ca examenul de intrare la facultate nu ar trebui sa se desfasoare ca un al doilea bacalaureat, ci ar trebui sa se tina seama de nota de la bacalaureat si de notele obtinute eventual la specialitatile care intereseaza medicina. Rectorul UMF a declarat ca este neaparat necesara modificarea modului de intrare la rezidentiat, subliniind ca formarea specialistilor in Romania este extrem de lunga, intre 9 si 13 ani.
Problema concursului de rezidentiat a fost si ea dezbatuta, opinia unanima fiind ca acesta trebuie regandit. Ministrul Bazac a anuntat ca lucreaza la norme care sa modifice modul de desfasurare a examenului de rezidentiat, astfel incat, incepand chiar cu rezidentiatul din toamna, sa se schimbe modalitatea de intrare la pregatirea post�universitara. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Aurel Nechita, a declarat ca examenul ar putea fi chiar modificat, in sensul de a fi organizat in mai multe centre universitare si pe baza unor subiecte unice. Aurel Nechita a facut referire si la faptul ca trebuie analizata si perioada de pregatire de rezidentiat, care, pentru unele specialitati, cum ar fi neurochirugie, neurologia, cardiologia, chirurgia plastica si reparatorie, este mult mai mare decat in alte tari ale UE.
Scandalul falsurilor s-a stins
Dupa ani intregi de scandal international pe tema diplomelor false eliberate studentilor straini de catre unele facultati de stomatologie din Romania, s-a asternut tacerea. Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, s-a intalnit acum o saptamana cu rectorii institutiilor de invatamant superior de profil si a cerut excluderea din invatamant a celor gasiti vinovati. "Este necesara pedepsirea severa a celor gasiti vinovati, in urma anchetelor specifice desfasurate de organele de specialitate, prin excluderea din invatamant", a declarat Andronescu. In rest "a dezaprobat abaterile de la reglementarile in vigoare, privind scolarizarea studentilor straini, constatate in mai multe universitati" si "a solicitat analizarea aspectelor negative in comisiile de etica si in senatele universitare".
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Solutia: (2/2)   de Constantin Timoc
Solutia: Administratia judeteana a spitalelor cu director ales de popor la fiecare 2 ani (1/2)   de Constantin Timoc
sanatatea-medicii   de sisea
Eu cred ca sanatatea e la ... pat !   de CALUGARU
what?   de Arcturus
Sanatatea...   de alamar
Sanatatea la zid ?   de doctorul
A r h i v a
  Inscrierea in clasa intai, pana la 1 mai    
  Turismul campion    3 comentarii
  Shopping la vremuri de criza    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Calare pe comoara (3034 afisari)
 Ciorogarla serviciilor secrete (2191 afisari)
 Cancelarul Dorin Marian a initiat concesionarea zacamintelor (2004 afisari)
 Batalia pentru Israel (1628 afisari)
 Afacerea ascunsa a tuturor guvernelor (1404 afisari)
 Deputat german: "Din partea Romaniei, se aude o voce care nu este foarte prietenoasã faþã de Republica Moldova ºi care vorbeºte despre reconstituirea Romaniei Mari" (3061 afisari)
 Dinu Patriciu: Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati Romania (3048 afisari)
 Adriana Saftoiu, despre Watergate-ul romanesc: E jenant cum ne facem toti ca ploua. Tatuca nu a gresit, daca are eventual derapaje, e si el om (3044 afisari)
 UPDATE 13:40 - Handbalist roman, ucis de rromi intr-o discoteca din Ungaria (2703 afisari)
 Schimb dur de replici intre Barroso si Putin, dupa summitul de vineri de la Moscova  (2517 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00943 sec.