Ziua Logo
  Nr. 4456 de sambata, 7 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Alt fel de terorism la Berlinala
-- Lucrurile demareaza bine, aici, la Berlin. Cerul a arborat o lumina sarbatoreasca, iar festivalul a inceput cum nu se poate mai incitant, cu filmul "International" al lui Tom Tykwer, autor german binecunoscut si la noi datorita buimacitorului sau debut - "Alearga, Lola, alearga!".
Tykwer a prezentat, de asta data, in deschiderea celei de a 59-a Berlinale, un film lucrat la Hollywood, cu un duet de interpreti de zile mari, Clive Owen (foto) si Naomi Watts, dar si cu un gen, cel al filmului "de actiune", specific american. Asadar, Owen si Watts sunt un agent al Interpolului, respectiv o procuroare din New York porniti in urmarirea unui mare consortiu international ce pare implicat in finantarea unor conflicte militare artificiale si atentate teroriste de la Berlin la Milano, din New York la Istanbul. Cuplul este in largul sau, Owen fiind un fel de James Bond al militantismului, iar Watts asistandu-l cu farmec si umor. Insa adevaratul protagonist al acestui intens thriller politic e economia glo�balizata, fiindca in centrul sau sta un bancher, un adevarat monstru al criminalitatii financiare (compozitie extraordinara a marelui actor german Armin Mueller-Stahl). Bancherul e cel care comercializeaza moartea, campion intangibil al fraudei bancare internationale, care face sa creasca indarjirea justitiarului.
Poti sa nu fii de acord cu tezele si concluziile discursului filmic, desi ele vin brodate pe o arzatoare actualitate, poti sa ai rezerve asupra unor momente de apasare exagerata pe pedala intorsaturilor aventuroase ale povestii, dar nu poti sa nu remarci ca tensiunea si, adesea, umorul sunt puse in slujba unei cuceritoare pasiuni a adevarului si, mai ales, a bogatiei vizuale a filmului careia e greu sa-i rezisti.
Tykwer are geniul ambiantelor, secvente precum cea a atentatului din Colosseumul milanez, a zbaterii disperate a unui asasin prins in traficul demential al metropolei sau devastarea muzeului Guggenheim din New York vor deveni, cu siguranta, performante antologice ale imaginatiei cinematografice. Filmul acesta "de actiune" denunta, cu re�marcabila forta vizuala, un alt fel de terorism decat cel din prima pagina a presei mondiale, cel al comertului global cu moartea si masacrul.
Dupa-amiaza (ieri - n.red.) vom viziona un film al lui Stephen Daldry, "The Reader" (Cititorul), cu Kate Winslet, Ralph Fiennes, Bruno Ganz, Lena Olin si compatrioata noastra Alexandra Maria Lara, iar seara vom participa la premiera mondiala a ultimului film al francezului Francois Ozon, "Ricky" cu Alexandra Lamy si Serge Lopez in rolurile principale.
Tudor Caranfil, Berlin 
A r h i v a
  Pallady spadasinul    
  Clasicii romani    2 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Calare pe comoara (3034 afisari)
 Ciorogarla serviciilor secrete (2191 afisari)
 Cancelarul Dorin Marian a initiat concesionarea zacamintelor (2004 afisari)
 Batalia pentru Israel (1628 afisari)
 Afacerea ascunsa a tuturor guvernelor (1404 afisari)
 Deputat german: "Din partea Romaniei, se aude o voce care nu este foarte prietenoasã faþã de Republica Moldova ºi care vorbeºte despre reconstituirea Romaniei Mari" (3061 afisari)
 Dinu Patriciu: Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati Romania (3048 afisari)
 Adriana Saftoiu, despre Watergate-ul romanesc: E jenant cum ne facem toti ca ploua. Tatuca nu a gresit, daca are eventual derapaje, e si el om (3044 afisari)
 UPDATE 13:40 - Handbalist roman, ucis de rromi intr-o discoteca din Ungaria (2703 afisari)
 Schimb dur de replici intre Barroso si Putin, dupa summitul de vineri de la Moscova  (2517 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00870 sec.