Ziua Logo
  Nr. 4456 de sambata, 7 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Invataminte din recenta criza de energie
-- Este proaspata in memorie criza de energie care a afectat, cu cateva saptamani in urma, tari apropiate de Romania. Ca ea sa nu se repete, s-au facut mai multe propuneri.
Cea mai concreta este incheierea acordului trilateral dintre UE, Rusia si Ucraina, privind tranzitul gazelor naturale, diversificarea rutelor de transport si surselor de aprovizionare, precum si includerea unor clauze de securitate energetica in contractele comerciale. Alte propuneri mai sunt: revizuirea de catre Comisia Europeana a unei directive depasite, privind aprovizionarea cu gaz, ajutoare din stocurile existente de gaz si petrol pentru tarile mai expuse si - poate cel mai important - adoptarea unui cod de conduite, care sa interzica intreruperile de livrare din motive comerciale.
Avute In vedere sunt si noi rute de transport prin gazoductele Nabucco, Turcia - Grecia - Italia (TGI) si South Stream. Ele urmaresc reducerea dependentei Europei Centrale si de Est de livrarile rusesti de energie.
In acest context, Statele Unite spera ca Romania si Ucraina isi vor intari cooperarea energetica prin proiectul gazoductului White Stream, dupa cum a declarat, recent, Matthew Bryza, adjunct al subsecretarului de stat al SUA, coordonator al politicii energetice a SUA la Marea Caspica, cu prilejul vizitei sale la Bucuresti. White Stream urmeaza sa fie o ramificatie a conductei Baku - Tbilisi - Erzurum, care ar putea transporta gaz azer prin Georgia catre Romania, Ucraina si alte tari ale Europei Centrale. Una din posibilele sale variante ajunge direct din Georgia la Constanta, pe sub Marea Neagra; o alta varianta ajunge langa portul ucrainean Feodosia la Marea Neagra, urmand un traseu subacvatic pana in Romania.
Concluzia: presedintele Romaniei, Traian Basescu, nu a gresit atribuind Marii Negre un rol tot mai mare in economia romaneasca. Vizita subsecretarului de stat american, Bryza, la Bucuresti, a fost o noua pledoarie in favoarea proiectului Nabucco, care mareste independenta energetica a Europei de Est fata de Rusia si este, inca, mai avantajos economic chiar decat South Stream.
A apArut, insa, alt impediment...
Turcia profitA de importanta sa strategica, marita datorita marilor conducte care o vor traversa, pentru a-si conditiona consimtamantul la traversarea teritoriului de accepïżœtarea in Uniunea Europeana... Ceea ce occidentalii, deocamdata, nu vor... Motiv pentru care si acest proiect bate, deocamdata, pasul pe loc. Spre satisfactia Kremlinului, desigur...
Serban ORESCU 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Schimbam dependenta de rusi pe dependenta de iranieni si turci ? O fi bine ?   de srelu
Copiii nostri vor prinde vremuri de groaza   de M_D_L
moscova   de naem
A r h i v a
  Diplomatia romaneasca - de la Insula Serpilor in Valea Timocului    2 comentarii
  Editorialul cititorului    
 Top afisari / comentarii 
 Calare pe comoara (3034 afisari)
 Ciorogarla serviciilor secrete (2191 afisari)
 Cancelarul Dorin Marian a initiat concesionarea zacamintelor (2004 afisari)
 Batalia pentru Israel (1628 afisari)
 Afacerea ascunsa a tuturor guvernelor (1404 afisari)
 Deputat german: "Din partea Romaniei, se aude o voce care nu este foarte prietenoasă față de Republica Moldova și care vorbește despre reconstituirea Romaniei Mari" (3061 afisari)
 Dinu Patriciu: Ne aflam in fata unei mari diversiuni. Ni s-au vandut iluzii, cum ca acolo ar fi petrol si gaze care vor imbogati Romania (3048 afisari)
 Adriana Saftoiu, despre Watergate-ul romanesc: E jenant cum ne facem toti ca ploua. Tatuca nu a gresit, daca are eventual derapaje, e si el om (3044 afisari)
 UPDATE 13:40 - Handbalist roman, ucis de rromi intr-o discoteca din Ungaria (2703 afisari)
 Schimb dur de replici intre Barroso si Putin, dupa summitul de vineri de la Moscova  (2517 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00826 sec.