Ziua Logo
  Nr. 4455 de vineri, 6 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Bac pe subiectele din 2008
-- Examenul de maturitate nu se va schimba * Ministrul Educatiei vrea debirocratizarea invatamantului
Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat, pentru ZIUA, ca "subiectele de anul trecut vor constitui variante pentru subiectele examenului de Bacalaureat de anul acesta", astfel ca nu vor fi cheltuiti bani pentru subiecte noi. Singura exceptie se va face in cazul liceelor tehnologice, care vor intra in Bacalaureat cu un curriculum nou in acest domeniu. Toate subiectele vor fi postate pe site-ul Ministerului Educatiei la 1 martie, asa cum prevede Legea invatamantului. Pana atunci, mai sunt de tradus subiectele pentru minoritatile care invata in limba materna.
"N-am vrut sa agit lumea pana la incheierea aceastei etape, pana nu am toate subiectele in situatia de a fi puse pe site. Dupa ce l-am pus pe site, nu mai las lumea sa umble pe dedesubt. Ca de asta ma tem. Exista niste rigori, pe care eu le am in minte si pe care trebuie sa le parcurg, ca sa nu mai ajung cu subiectele care se vand in piata nu-stiu-care, sau care se devoaleaza la nu stiu ce colt de strada. E un domeniu cu destul de multe sensibilitati. Cand ajungi sa-l cunosti bine pe dedesubt, poti sa intelegi si de ce fiecare etapa are rigorile ei", ne-a argumentat Ministrul Educatiei motivele care au determinat-o sa nu anunte mai din timp faptul ca va utiliza subiectele de anul trecut.
Practic, cele 300 de variante pentru fiecare disciplina - postate anul trecut pe site-ul institutiei - vor fi amestecate bine, astfel incat ele sa nu mai coincida cu cele utilizate la extragerea din iunie. Aceasta este vestea buna pentru elevi. Vestea proasta este ca arhiva din 2008 a disparut de pe site-ul Ministerului Educatiei. Doar variantele definitive ale subiectelor vor fi postate.
Utilizarea subiectelor de anul trecut o propuneam si noi, saptamana trecuta, dar din cu totul alt motiv: economisirea celor 4 miliarde de lei vechi pe care Ministerul Educatiei le cheltuieste in fiecare an pentru plata a 1209 profesori care compun subiectele. Ministrul Andronescu ne-a precizat ca acest lucru nu se va mai intampla. "In opinia mea, atat timp cat nu se schimba programa unei discipline, nu se justifica schimbarea subiectelor. Cand vom schimba programa, atunci va trebui sa schimbam si subiectele, pentru ca acei copii au invatat dupa alta programa", ne-a declarat Andronescu.
Inspectori de calitate
Ecaterina Andronescu ne-a mai spus ca Inspectoratele scolare vor prelua de la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii Inva�tamantului Preuniversitar (ARACIP) intreaga activitate de evaluare a calitatii invatamantului, pentru ca aceasta institutie "a umplut scolile de birocratie". Despre ARACIS si ARACIP am relatat de nenumarate ori in ZIUA ca sunt institutii ce folosesc banii invatamantului fara sa obtina vreun rezultat notabil, ci dimpotriva. "ARACIS si ARACIP sunt doua institutii infiintate prin Legea calitatii, promovata de Mircea Miclea, si functioneaza de doi ani si jumatate. Despre cum functioneaza pot sa fiu, in parte, de acord cu dv., dar eu public, cel putin, am reprosat ARACIP-ului ca a umplut scolile de birocratie, fara efecte in ceea ce priveste cresterea calitatii, si impartasesc exact punctul acesta de vedere: nu merge solutia aceasta. Ca urmare, cred ca am obligatia sa regandesc sistemul de monitorizare a calitatii invatamantului in scoli. As vrea sa dam inspectoratelor aceasta singura atributie, sa-i scot toate atributiile de administrare si sa le trimitem la autoritatile locale, iar inspectoratele sa monitorizeze calitatea scolii. Directorul din scoala sa nu se mai ocupe de administrare, pe care sa o preia autoritatea locala, iar el sa se ocupe numai de calitatea educatiei in scoala - pentru ca el este director", ne-a declarat Andronescu.
Magda SEVERIN 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Acum este bine    de Greywolf
Introduceti mai multe feluri de BAC asa ca in Franta ! Pe domenii diferite.   de Razvratitul
pai postati-le odata ca noi nu o sa mai avem timp sa le mai rezolvam x(((   de sandrasandra
cc   de sandrasandra
Hei! Mos Teaca esti tare destept, ia scrie ce crezi de propunerile astea, critica-le ca    de Razvratitul
Evaluarea calitatii modului in care se realizeaza educatia este prima conditie a reformei.   de Razvratitul
A r h i v a
  Criza din padure    
  Toti banii pe medicamente    1 comentariu
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 PNL crapa de nervi (2410 afisari)
 Ostropel de pui cu piure de cartofi (2341 afisari)
 Gorbunovii de langa noi (1951 afisari)
 Desecretizare la concesionare (1789 afisari)
 Secretele puterii (1244 afisari)
 Cea mai sexy femeie din lume, Karolina Kurkova, topless pe catwalk! (VEZI FOTO) (3154 afisari)
 Face reclame sexy, desi i s-a spus ca este prea grasa pentru asta! (FOTO) (2456 afisari)
 Un baiat cu 11 tumori si trimis acasa sa moara a fost salvat de bunici cu ajutorul terapiilor alternative (2397 afisari)
 Profesoara de romana, dansatoare din buric la 64 de ani! (2131 afisari)
 Vanatorii de fosile au descoperit cel mai mare sarpe care a existat pe Terra (1849 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00949 sec.