Ziua Logo
  Nr. 4455 de vineri, 6 februarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Vanatoare de ursi la Berlin
-- Abia s-a inchis "competitia" cinegetica de la Balc, ca cineasti din intreaga lume s-au napustit sa "vaneze", ca in fiecare an, ursii Berlinalei. Ceremonia de deschidere a prestigiosului festival a avut loc ieri, la Berlinale Palast, cu premiera mondiala a filmului "The International" de germanul Tom Tykver, autorul faimosului "Lola Rennt" (Alearga Lola, alearga!), film politic amplu si cinematograf de "vibranta" calitate, asupra caruia vom reveni.
Pentru ca adevarata vanatoare, de azi incepe. Printre cele peste 20 de filme admise in competitie reprezentand culorile a 18 cinematografii de pe glob, 17 sunt premiere mondiale, iar alte zeci de lung metraje isi disputa publicul sectiunilor paralele, necompetitive, ale festivalului.
Juriul, prezidat de oscarizata actrita britanica Tilda Swinton, de 14 ori prezenta cu filme la Berlin (ne amintim de "Michael Clayton" sau "Cronicile din Narnya"), va avea o sarcina grea fiindca pe afisul festivalului se anunta multe nume de aur: Stephen Frears cu "Cheri" (remarcandu-i in distributie pe Michelle Pfeiffer si Kathy Bates), Costa Gavras cu "Eden a L'Ouest", Bertrand Tavernier cu "Mist", coproductie franco-americana, Francois Ozon cu "Ricky", Andrzej Wajda cu "Tatarak" si inca alti maestri incercati pandesc, cu arma la ochi, ursii revendicati.
Pana la palmares, care va fi comunicat pe 14 februarie, un laureat se stie precis, cel al lui Berlinaler Camera. Titlul, echivalent cu un Urs de Onoare pentru intreaga cariera, va fi atribuit, pe 8 februarie, neobositului, desi in pragul octogenatului, Claude Chabrol care-si va lansa aici ultimul sau film, "Bellamy".
Jucam pe toate fronturile
Un al doilea juriu, prezidat de scriitoarea, ziarista si scenarista americana Diablo Cody, va stabili topul filmelor de debut.
In lung metraj avem si noi un debut, programat maine, la complexul CineStar, "Cea mai fericita fata din lume", realizat de Radu Jude, un nume despre care se vorbeste tot mai mult. Filmul, in care apar Vasile Muraru si Andreea Busneag, a fost insa selectionat in prestigioasa sectiune "Forum", care ramane in afara competitiei.
Pe afisul scurt metrajelor de fictiune mai avem doua productii de tineri regizori: azi, Gabriel Achim cu filmul "Bric-Brac" (interpreti: Paul Ipate si Ioana Blaj) si in ziua urmatoare Paul Negoescu cu "Renovare" (film interpretat de una dintre frumusetile de altadata ale ecranului romanesc, Simona Bondoc, alaturi de doi actori din generatia actuala, Clara Voda si Andrei Runcanu) dar, amandoua, ramase si ele in afara concursului.
Sperante la Marinca
Cinematografia romanesca va fi reprezentata si prin prezenta Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) / Romanian Film Promotion. Anul acesta, surpriza petrecerii filmului romanesc, organizata cu sprijinul Institutului Cultural "Titu Maio�rescu", o va constitui concertul Zdob si Zdub (foto) in Roter Salon, o locatie consacrata din Berlinul de Est.
Cu ce mai suntem prezenti? Cu tanara noastra speranta Anamaria Marinca si in aceasta editie prezenta de doua ori pe genericele unor filme din selectia oficiala: in "The Countess", regizat de Julie Delpy - o joaca pe Anna Darulia, confidenta contesei Bathory de trista faima, care ucidea zeci de fecioare inocente ca, in sangele lor, sa-si redobandeasca prospetimea, procedura cosmetica uitata azi - si in "Storm" de Hans Christian Schmid, care e in competitie, deci actrita noastra are, teoretic, o posibilitate de a urca pe podium.
Cu nu mai putin interes, insa, sunt asteptate si manifestarile unui "festival" paralel dedicat cinemaului... culinar! El are in program un repertoriu de filme mari insotite de bucate ecologice, servite in degustari copioase, dupa vizionari. E pentru a treia oara, in istoria Berlinalei, cand si bucatarii se intrec in cinefilie, inspirati de filme, cu atat mai mult cu cat precedentele lor intreceri le-au lasat participantilor un iz de rasfat gas�tronomic. Ce sa zic? Povesti vanatoresti!
Tudor CARANFIL, Berlin 
A r h i v a
  B.B. King si John Mayall, blues de super clasa    1 comentariu
  Discursuri arhitecturale    
  Oameni si gandaci    4 comentarii
  Ziua de altadata    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 PNL crapa de nervi (2410 afisari)
 Ostropel de pui cu piure de cartofi (2341 afisari)
 Gorbunovii de langa noi (1951 afisari)
 Desecretizare la concesionare (1789 afisari)
 Secretele puterii (1244 afisari)
 Cea mai sexy femeie din lume, Karolina Kurkova, topless pe catwalk! (VEZI FOTO) (3154 afisari)
 Face reclame sexy, desi i s-a spus ca este prea grasa pentru asta! (FOTO) (2456 afisari)
 Un baiat cu 11 tumori si trimis acasa sa moara a fost salvat de bunici cu ajutorul terapiilor alternative (2397 afisari)
 Profesoara de romana, dansatoare din buric la 64 de ani! (2131 afisari)
 Vanatorii de fosile au descoperit cel mai mare sarpe care a existat pe Terra (1849 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00910 sec.