Incepand de ieri a intrat in vigoare Ordinul 301/2006 al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Sigu�ranta Alimentelor (ANSVSA) prin care, produsele de origine animala de pe tarabe trebuie ambalate conform normelor europene si comercializate intr-un spatiu care sa respecte anumite reguli de igiena. Mai mult, ele trebuie etichetate cu informatii despre produs si trebuie
sa mentioneze termenul de valabilitate.
Mai exact, taranii care vand in piete lapte, branza, carne, peste sau oua, sunt obligati, de ieri, sa comercializeze aceste produse in spatii dotate cu surse de apa potabila, canalizare, sursa de incalzire a apei, aparatura si utilaje speciale. Laptele nu mai este vandut in PET-uri, ci numai in recipiente de sticla, cu eticheta care sa cuprinda data la care a fost muls si numele producatorului. Branza trebuie sa fie ambalata in vid si etichetata. Cine nu respecta aceste norme nu poate sa-si vanda produsele.
Pana acum, comertul cu astfel de produse a fost ingaduit prin derogari, pentru a nu aduce prejudicii micilor producatori si cumparatorilor, obisnuiti cu "branza de la taran". (C.P.)