Ziua Logo
  Nr. 4449 de vineri, 30 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Palme de la Bruxelles pentru politica lui Tariceanu
-- Comisia Europeana a inceput procedurile de infrigement in domeniul comunicatiilor pentru ca guvernul liberal a refuzat sa aplice o hotarare judecatoreasca care-l obliga sa repuna in functie un indezirabil.
Comisia Europeana (CE) ne trage din nou de urechi. Dupa ce anul trecut ne-a "inrosit urechile" (este vorba de pro�cedurile de infrigement privind taxa auto, serviciul de urgenta 112 si serviciile energetice), anul acesta incepem in forta. Un singur lucru bun s-a intamplat: CE a decis ieri inchiderea procedurii de infringement in cazul numarului de urgenta 112, pentru ca ne-am facut temele. Dar tot ieri au venit doua vesti negre: pentru ca nu a transpus directivele privind serviciile energetice s-a trecut la a doua etapa a procedurii de infrigement pentru Romania (adevarat, alaturi de alte 19 state). De asemenea, pentru ca nu au fost respectate regulile privind independenta autoritatii de reglementare in domeniul comunicatiilor, Bruxelles-ul a demarat o noua procedura de infrigement.
Potrivit comunicatului oficial al CE privind demararea procedurilor de infrigement, decizia guvernului din 2008 de a demite presedintele autoritatii de reglementare in telecomunicatii si apoi, dupa o decizie a justitiei de suspendare a acestei decizii, de a restructura si schimba denumirea acestui organism reprezinta, in opinia Comisiei, o grava incalcare a independentei acestei institutii.
"Este ingrijorator sa vezi ca un stat membru UE anuleaza, in 2008, efectele unei decizii judecatoresti, mai ales avand in vedere ca nu este prima oara cand acest lucru se intampla in Romania. Le cer autoritatilor romane sa faca tot ceea le sta in putinta pentru a asigura stabilitatea si independenta regulatorului telecom", a afirmat Viviane Reding, comisarul european. Potrivit purtatorului de cuvant al CE, Martin Selmayr, Reding a discutat, marti seara si miercuri, cu ministrul roman al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, caruia i-a explicat intentia de a lansa procedura de infringement impotriva Romaniei. Un director general din CE va veni la Bucuresti in luna februarie pentru a discuta pe aceasta tema. Potrivit unui comunicat al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Romania are un termen de doua luni pentru a trimite observatiile sale privind infrigementul in acest domeniu.
ANC la Parlament
"Eu vad jumatatea plina a paharului si sper ca politicienii romani vor intelege ca inde�pendenta Autoritatii este un lucru foarte important si nu are legatura cu schimbarea culorii politice din Guvern. Va mai spun ca problema poate fi rezolvata si procedura de infrigement sa nu mai aiba obiect in conditiile in care Autoritatea trece in subordinea Parlamentului", ne-a declarat Liviu Nistoran, presedintele Autoritatii Nationale pentru Comunicatii.
Fostul sef al autoritatii, Dan Georgescu, spune ca era de asteptat declansarea procedurii, pentru ca scrisorile trimise guvernului de catre comisarul Redding prevedeau o asemenea posibilitate si urmeaza ca Executivul actual sa ia masurile cerute de catre Comisie pentru remedierea situatia. "La legea trecerii ANRCTI-ului in subordinea parlamentului s-a lucrat impreuna cu Comisia Europeana. Si au fost foarte suparati pentru ca exista o lege in dezbaterea Parlamentului si totusi s-a facut alta Autoritate", a afirmat Georgescu.
Schimbarea denumirii Autoritatii din cauza de sef a inceput dupa alegerile din noiembrie 2004, cand premierul Calin Popescu Tariceanu l-a numit pe Dan Georgescu in functia de presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), care l-a inlocuit pe Ion Smeeianu, ce ocupa postul din 2002. Smeeianu, nemultumit de decizia premierului, a dat guvernul in judecata, a castigat procesul si trebuia repus in functie. Atunci, ANRC a fost desfiintata, la initiativa lui Georgescu, fiind inlocuita cu o alta - ANRCTI, cu Dan Georgescu ca sef. Anul trecut, acesta a fost revocat din functie tot de catre Tariceanu. Povestea se repeta - Dan Georgescu a dat Executivul in judecata, a castigat procesul si, pentru a nu se intoarce in functie, Guvernul a modificat din nou denumirea autoritatii, cu Dorin-Liviu Nistoran ca presedinte.
Florin BARBUTA 
 Afisari: 967  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
pt ARR 1975    de horiageo
Starpitura ...   de arr1975
Furculision !   de FB
mai vor o spaga ceva   de mediator
A r h i v a
  Armata caut arme. Le declar furate!    43 comentarii
  Nici un indiciu clar    2 comentarii
  Nimicitoarea AKM-47    9 comentarii
  "Astia au furat armele si le-au vandut"    4 comentarii
  Boc stinge lumina    6 comentarii
  Comunicatiile balbaie interceptarile    1 comentariu
  Avem Buget de principii    2 comentarii
  Europa League 2012 la Bucuresti    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Nimicitoarea AKM-47 (4531 afisari)
 Armata caut arme. Le declar furate! (2836 afisari)
 Cioclii (1834 afisari)
 Cutremur politic in Tara Sfanta (1774 afisari)
 "Astia au furat armele si le-au vandut" (1771 afisari)
 Eroi au fost, eroi sunt inca! (3521 afisari)
 Legea Big Brother in dezbatere publica (2339 afisari)
  La cei 57 de ani, Anjelica Huston nu se sfieste sa poarte bikini la plaja (2039 afisari)
 Singurul roman in viata condamnat la moarte: Curtea Suprema a mentinut sentinta data de comunisti lui Constantin Rauta (1907 afisari)
 Marturii socante la crima din Brasov: "L-am vazut pe un baiat cum statea cu capul atarnat pe geamul de la masina si ii iesise ochiul din orbita"  (1796 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01411 sec.