Ziua Logo
  Nr. 4449 de vineri, 30 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Avem Buget de principii
-- Premierul Boc a anuntat ca proiectul de buget e gata si-l va trimite luni la partenerii sociali, desi n-au fost defalcati banii pe ministere
In sedinta de ieri, Guvernului a hotarat, practic, niste principii si nicidecum bugetul pe anul 2009. Acest act trebuie sa contina sumele clare, defalcate, pe ministere, proiecte etc. Cabinetul Boc n-a adoptat asa ceva. Cu toate acestea, la finalul sedintei, premierul Emil Boc a iesit "in fata natiunii" sa anunte ca avem buget.
"Din punctul de vedere al Guvernului, astazi (n.r. - ieri) am adoptat forma finala a bugetului pe 2009, urmand ca luni sa o trimitem partenerilor sociali", a anuntat prim-ministrul Boc. Daca partenerii sociali vor avea modificari pe placul guvernantilor, atunci Executivul se va reuni de urgenta, le va adopta si apoi proiectul bugetului va fi trimis Parlamentului. Guvernul a adoptat ieri si un set de masuri anticriza. "Masurile sunt pe doua paliere: economice si sociale", a spus Emil Boc. Astfel, 20% din buget (circa 10 miliarde de euro) vor fi alocate pentru investitii in infrastructura. "Ma refer la investitiile in transporturi, mediu, sanatate, invatamant, reabilitarea termica a locuintelor, alimentarile cu apa. Este vorba de investitii care sa creeze locuri de munca", a spus premierul. O alta masura adoptata se refera la achitarea de catre Guvern a datoriilor catre agentii economici. "Ma refer la facturi emise si neplatite si subventii", a precizat Boc.
In plus, acesta a declarat ca atragerea de fonduri comunitare reprezinta o alta prioritate a Guvernului. Celelalte masuri economice anticriza se refera la neimpozitarea profitului reinvestit, compensarea TVA de platit la stat cu cel care trebuie recuperat, capitalizarea CEC si Eximbank, infiintarea fondului de contra�garantare a creditelor pentru IMM-uri, majorarea fondurilor pentru promovarea exporturilor, reluarea Programului "Rabla" (cate 3800 lei pentru 60.000 de masini), includerea in bugetul consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor de stat.
Sprijin pentru nevoiasi
Executivul a hotarat sa-i sprijine si pe cei cu veniturile cele mai mici. Pensiile sociale vor fi majorate la 350 lei, cele pana in 300 de lei urmand sa fie marite incepand cu 1 iunie. Efortul bugetar pentru introducerea pensiei sociale minime este estimat la 190 de milioane de euro, a anuntat premierul Emil Boc. De asemenea, pensionarii cu pensii pana in 600 de lei, vor primi medicamente compensate 90%. Cei care stau trei luni in somaj tehnic nu vor plati asigurari sociale, iar statul va suporta 50% din costurile pentru reconversia profesionala. Totodata, s-a hotarat suprataxarea produselor de lux si a jocurilor de noroc. Guvernul a convenit ca salariile in sectorul bugetar si pensiile vor fi majorate in acest an cu 5% (nivelul inflatiei luat in calcul la elaborarea bugetului), in doua etape, cu 3% in luna aprilie si 2% in luna octombrie, cu plata din luna urmatoare (mai, respectiv noiembrie). Reamintim, in iunie au loc alegerile pentru Parla�mentul European, iar in noiembrie - cele prezidentiale.
Creste acciza
Una dintre taxe care va fi majorata este acciza. Astfel, acciza la tutun ar urma sa fie majorata in perioada urmatoare la nivelul la care, conform calendarului convenit de Romania cu Comisia Europeana, trebuia ridicata pana in 2010, transmite Mediafax citand surse guvernamentale. Potrivit Codului Fiscal, acciza totala la mia de tigarete, valabila de la 1 iulie 2008, este de 50 de euro, valoarea acesteia urmand sa creasca la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 si la 74 de euro la 1 iulie 2010. Acciza include si taxa pe viciu, in valoare de 10 euro. Varianta de crestere
a accizelor pentru produsele de utilitate, precum combustibil si gaze, nu este luata in calcul, au adaugat sursele citate.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Pogea saracu!!   de bolovan gheorghe
SINDICATELE DIN EDUCATIE CE ASTEPTATI? GREVAAAAAAAAAA! DATI IN JUDECATA GUVERNUL LA TOATE FORURILE S   de RRADUU
A r h i v a
  Armata caut arme. Le declar furate!    43 comentarii
  Nici un indiciu clar    2 comentarii
  Nimicitoarea AKM-47    9 comentarii
  "Astia au furat armele si le-au vandut"    4 comentarii
  Boc stinge lumina    6 comentarii
  Comunicatiile balbaie interceptarile    1 comentariu
  Palme de la Bruxelles pentru politica lui Tariceanu    4 comentarii
  Europa League 2012 la Bucuresti    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Nimicitoarea AKM-47 (4531 afisari)
 Armata caut arme. Le declar furate! (2836 afisari)
 Cioclii (1834 afisari)
 Cutremur politic in Tara Sfanta (1774 afisari)
 "Astia au furat armele si le-au vandut" (1771 afisari)
 Eroi au fost, eroi sunt inca! (3521 afisari)
 Legea Big Brother in dezbatere publica (2339 afisari)
  La cei 57 de ani, Anjelica Huston nu se sfieste sa poarte bikini la plaja (2039 afisari)
 Singurul roman in viata condamnat la moarte: Curtea Suprema a mentinut sentinta data de comunisti lui Constantin Rauta (1907 afisari)
 Marturii socante la crima din Brasov: "L-am vazut pe un baiat cum statea cu capul atarnat pe geamul de la masina si ii iesise ochiul din orbita"  (1796 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01159 sec.