Ziua Logo
  Nr. 4448 de joi, 29 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Pe frontul de est nimic nou
-- Diplomatia romaneasca a mai marcat o excursie inutila la Chisinau si Kiev. Mini-turneul noului ministru de Externe Cristian Diaconescu prin capitalele vecine de la rasarit nu a adus nimic nou. Diaconescu nu este chiar un necunoscut la Chisinau si Kiev, insa deplasarea lui de saptamana trecuta a dat prilej oficialilor din cele doua tari sa mai emita o serie de obraznicii la adresa Romaniei. Agenda relatiilor bilaterale ale Romaniei cu Ucraina si Republica Moldova este una cat se poate de cunoscuta - si, in acelasi timp, una cat se poate de dificila.
Ministrul de Externe de la Chisinau, Andrei Stratan, a tinut la cateva zile de la intalnirea cu Diaconescu sa spuna ca oficialul roman s-a inselat atunci cand a tras concluzia ca autoritatile de la Chisinau nu conditioneaza semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera prin semnarea tratatului de baza. De asemenea, Chisinaul insista asupra deschiderii a doua consulate moldovenesti, la Iasi si Constanta, ca preconditie pentru deschiderea consulatelor romane la Balti si Cahul. Stratan a vrut sa fie cat se poate de clara pozitia comunista de la Chisinau in privinta relatiilor cu Romania. Voronin a tinut sa dea si el cu batul in gard marti, spunand ca relatiile Republicii Moldova cu Romania nu sunt foarte rele, insa faptul ca Bucurestiul nu doreste semnarea tratatelor de baza si de frontiera influenteaza negativ aceste raporturi si genereaza discutii inutile. Comunistii de la Chisinau se incapataneaza pentru semnarea celor doua tratate, in vreme ce la Bucuresti acestea "nu sunt considerate o prioritate", in formularea presedintelui Basescu.
Un lucru este sigur: pe malul stang al Prutului, sarma ghimpata montata de sovietici ramane la locul ei. Regimul comunist al lui Vladimir Voronin nu are de gand sa o ridice. Nu are de gand sa deschida noi puncte de trecere a frontierei cu Romania. Comunistii de la Chisinau fac tot posibilul sa micsoreze nivelul relatiilor dintre cele doua maluri ale Prutului. Voronin nu are nevoie de Romania pentru Uniunea Europeana. De fapt, Voronin nu are nevoie de Uniunea Europeana - vorbeste de ea doar pentru ca in luna aprilie urmeaza sa aiba loc alegeri parlamentare la Chisinau.
Cu Ucraina rAmAnem asa cum am stabilit - niciun progres. Doar ca in ianuarie oficiali ucraineni si-au permis sa urecheze Romania pe motiv ca la Bucuresti Ucraina era considerata responsabila pentru criza gazelor. De vreme ce Ucraina a provocat intreruperea alimentarii cu gaze naturale din Rusia a consumatorilor occidentali deoarece nu si-a platit la timp datoriile, nici eu nu pot vedea Rusia vinovata si niciun om intreg la cap nu ar putea vedea asa ceva. Kievul nu s-a dovedit pana acum un partener credibil in relatiile internationale - cel putin nu din punctul de vedere al Romaniei. Ministrul ucrainean de Externe sustine principiul paritatii in tratarea minoritatilor nationale: adica daca in Ucraina - dupa cum afirma el - functioneaza 90 de scoli cu predare in limba romana, atunci si in Romania ar trebui sa functioneze 90 de scoli cu predare in limba ucraineana. Ramane doar problema elevilor care sa frecventeze aceste scoli. O veste buna: Ucraina intentioneaza sa respecte decizia Curtii de la Haga in privinta Insulei Serpilor de saptamana viitoare.
Intre timp, ambasadorul ucrainean la Bucuresti vine cu propunerea de infiintare a complexului istorico-etnografic "Secea Dunareana", in judetul Tulcea. E ca si cum Polo�nia ar infiinta un complex istorico-etnografic al invaziei naziste. "Colaborarea"romano-ucraineana din secolul al XVII lea este cel mai bine descrisa de contemporanul evenimentelor Miron Costin, care ii considera pe cazacii zaporojeni "izvorul tuturor rautatilor si pustiirii acestor parti". Asadar, pe frontul de est nimic nou: comunistii de la Chisinau isi fac din nou campanie electorala pe spinarea "fascistilor de romani" care vor sa le fure tara, iar ucrainenii nu au de gand sa-si respecte intelegerile internationale. Pana la urma, Kievul si Chisinaul sunt fratii Bucurestiului, pentru ca prietenii ar trebui sa ni-i putem alege singuri.
George DAMIAN 
A r h i v a
  Mai bine cu salariul inghetat decat somer    3 comentarii
  Editorialul cititorului    
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii crizei mondiale (3073 afisari)
 Patriarhia cere lamuriri despre pasapoartele biometrice (3029 afisari)
 Normele Politiei Politice (1720 afisari)
 Nemuritorul de la Finante (1629 afisari)
 Hitler in ipostaze inedite (1476 afisari)
 Britanicii recunosc: Se uita la filme porno cand sunt la serviciu! (4218 afisari)
 O fetita doarme de 80 de ani, in catacombele unei manastiri din Palermo (4014 afisari)
 Orlando Bloom arata groaznic! (2949 afisari)
 Traian Basescu a fost deranjat de autocolantele purtate de unii magistrati la ceremonia de la Cotroceni (2534 afisari)
 Patrick Swayze renunta la tratamentul impotriva cancerului, decis sa moara ca un cowboy, cu cizmele in picioare si fara regrete (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00990 sec.