Ziua Logo
  Nr. 4448 de joi, 29 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Finante
Fiscul strange surubul
-- Autoritatile de control vor intensifica verificarile in perioada urmatoare pentru a aduce cat mai multi bani la buget
Potrivit reprezentantilor companiei Ernst & Young, Fiscul va inteti controalele in perioada urmatoare, iar verificarile vor fi mult mai dure.
Vizate vor fi incercarile grupurilor de firme de a transfera profiturile de la unele societati la cele cu pierderi, pentru a evita, in felul acesta, impozitarea lor.
Deficitul mare la buget inaspreste controalele autoritatilor. "Ne asteptam la cresterea controalelor fiscale. Autoritatile de control vor fi mult mai agresive decat anul trecut, iar companiile trebuie sa fie mult mai pregatite decat inainte", a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Alexander Milcev, partner Ernst & Young. El a atentionat firmele sa fie atente la preturile de transfer. "Se observa cresterea solicitarilor autoritatilor privind documentatia preturilor de transfer in cadrul controalelor fiscale, indiferent de natura controlului fiscal", sustine Milcev. Criza economica poate afecta diferit societatile dintr-un grup, mai ales daca nu sunt situate toate in aceeasi tara. In cazul in care unele dintre ele vor inregistra pierderi, iar altele profit, tendinta grupului va fi de a echilibra rezultatele prin ceea ce se numeste preturi de transfer. Daca firma X din Romania a obtinut profit, iar compania mama Y, din alt stat, inregistreaza pierderi, aceasta poate decide sa transfere profitul, sub o forma sau alta, pentru a nu fi impozitat in Romania. Aceasta se poate face fie vanzand mai scump subansamble sau componente firmei din Romania, fie cumparand de la noi produse mult mai ieftin. In unele cazuri se poate ajunge pana la erodarea intregului profit. Fiscul nu poate fi insa pacalit si poate cere utilizarea de catre firma a valorii de piata sau a pretului de piata, respectiv cat ar fi platit firma daca ar fi fost un client independent pe piata. Potrivit unor studii in domeniu, comertul intragrup reprezinta aproximativ 60% din comertul global cu bunuri si servicii, iar ponderea acestuia este in continua crestere.
Dintre masurile luate de Guvern pentru a stimula economia in perioada de criza, repre�zentantul Ernst & Young consi�dera ca neimpozitarea profitului obtinut din tranzactiile de pe piata de capital este cea mai importanta.
Facilitati la plata TVA
Alexander Milcev sustine ca firmele pot cumpara actiuni de pe Bursa si daca vor sa le pastreze, pot sa vanda si apoi sa cumpere aceleasi actiuni, pentru a le intregistra la valoarea de piata de la finalul anului. In felul acesta, in 2010 nu vor plati impozit daca le vand decat pentru cresterile din acel an, nu si din 2009. In ceea ce priveste masurile pe care Guvernul ar trebui sa le ia pentru a ajuta firmele, Milcev sustine ca utila ar fi modificarea legii Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), in sensul amanarii platii acesteia de catre firmele care nu au realizat incasari de la clienti. Masura ar putea avea insa impact asupra incasarilor bugetare, motiv pentru care exista slabe sanse sa fie pusa in aplicare. In ceea ce priveste controlul firmelor, in perioada 12-18 ianuarie, Garda Financiara a aplicat amenzi si a confiscat bunuri in valoare totala de 8,351 milioane de lei. Mai precis, Garda Financiara a desfasurat, in intervalul mentionat, 4008 actiuni de control operativ si inopinat, in urma carora au fost incheiate 3681 de acte de control. In timpul acestor actiuni au fost aplicate amenzi in valoare totala de 4.937.800 de lei, fiind incasate 2.629.585 de lei, si au fost confiscate bunuri in valoare de 3.414.064 de lei. De asemenea, in urma controalelor, institutia a inaintat 47 de dosare catre organele de urmarire penala, pentru un prejudiciu care a insumat 8.774.664 de lei.
George BANCIULEA 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
super   de Charismaticul
O intebare.   de Eufrosin
A r h i v a
  Nemuritorul de la Finante    1 comentariu
  Petrom in disponibilizari    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii crizei mondiale (3073 afisari)
 Patriarhia cere lamuriri despre pasapoartele biometrice (3029 afisari)
 Normele Politiei Politice (1720 afisari)
 Nemuritorul de la Finante (1629 afisari)
 Hitler in ipostaze inedite (1476 afisari)
 Britanicii recunosc: Se uita la filme porno cand sunt la serviciu! (4218 afisari)
 O fetita doarme de 80 de ani, in catacombele unei manastiri din Palermo (4014 afisari)
 Orlando Bloom arata groaznic! (2949 afisari)
 Traian Basescu a fost deranjat de autocolantele purtate de unii magistrati la ceremonia de la Cotroceni (2534 afisari)
 Patrick Swayze renunta la tratamentul impotriva cancerului, decis sa moara ca un cowboy, cu cizmele in picioare si fara regrete (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01028 sec.