Ziua Logo
  Nr. 4448 de joi, 29 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Capodopera lui Goya a fost pictata de un ucenic
-- O pictura atribuita celebrului artist spaniol Francisco de Goya, expusa la loc de cinste in Muzeul Prado din Madrid, ar putea fi in realitate opera unuia din ucenicii maestrului, au dezvaluit expertii muzeului.
"El Coloso", pictura in care este infatisat un gigant ce strabate norii deasupra unei vai pline cu oameni ingroziti si animalele acestora, pare sa fi fost realizata de ucenicul sef al artistului, Asensio Julia. Expertii muzeului studiaza lucrarea inca din vara trecuta si si-au prezentat descoperirile, la inceptutul acestei saptamani. In analiza detaliata a stilului, tehnicilor si compozitiei tabloului "El Coloso", cercetatorii au remarcat ca "lumina si culorile sunt mai saracacioase" in comparatie cu alte lucrari autentice ale celebrului artist. "Exista o diferenta semnificativa intre acest tablou si alte capodopere atribuite lui Goya", a declarat Manuela Mena Marques, unul dintre custozii muzeului. Potrivit acesteia, autorul lucrarii cu pricina ar fi, mai degraba, Asensio Julia, ipoteza intarita si de prezenta initialelor "AJ" in coltul din stanga jos al picturii.
"Capodopera a ajuns in Prado in 1931 si a fost acceptata si admirata ca o piesa moderna a lui Goya. Totusi, in acest moment, studiile despre artist sunt inca la inceput, iar informatiile despre asistenti si imitatori sunt limitate", au declarat expertii pe website-ul institutiei.
Capodopera, realizata in jurul anului 1808, cand Spania era ocupata de Napoleon, a fost lasata prin testament celui mai mare muzeu de arta al Spa�ni�ei, in 1930, alaturi de alte lucrari ale lui Goya.
In prezent, expertii muzeului analizeaza mai mult tablouri atribuite artistului pentru a determina daca acestea sunt sau nu lucrarile sale originale. Ruxandra RADUS
A r h i v a
  Masacrul din L.A.    1 comentariu
  Hitler in ipostaze inedite    1 comentariu
  Cruise pro Cruz    
 Top afisari / comentarii 
 Papusarii crizei mondiale (3073 afisari)
 Patriarhia cere lamuriri despre pasapoartele biometrice (3029 afisari)
 Normele Politiei Politice (1720 afisari)
 Nemuritorul de la Finante (1629 afisari)
 Hitler in ipostaze inedite (1476 afisari)
 Britanicii recunosc: Se uita la filme porno cand sunt la serviciu! (4218 afisari)
 O fetita doarme de 80 de ani, in catacombele unei manastiri din Palermo (4014 afisari)
 Orlando Bloom arata groaznic! (2949 afisari)
 Traian Basescu a fost deranjat de autocolantele purtate de unii magistrati la ceremonia de la Cotroceni (2534 afisari)
 Patrick Swayze renunta la tratamentul impotriva cancerului, decis sa moara ca un cowboy, cu cizmele in picioare si fara regrete (2137 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00835 sec.