Ziua Logo
  Nr. 4446 de marti, 27 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Sindicalistul Hossu moare de grija ziaristilor
-- Liderul "Cartel Alfa" declarat ca intentia sa vizeaza 45.000 de tineri angajati din mass-media care vor sfarsi cu o pensie de mizerie * El vrea ca o creatie repetitiva sa nu fie considerata drept de autor
Liberalii au iesit ieri si au atacat dur ultima propunere a Guvernului prin care se intentioneaza desfiintarea contractelor de drepturi de autor. Potrivit fostului ministru liberal al Culturii, Adrian Iorgulescu, nu se impune modificarea cadrului legal actual, care reglementeaza sistemul de plata prin drepturi de autori.
Iorgulescu a spus ca zilele acestea urmeaza sa se produca o modificare a Legii drepturilor de autor. Sindicalisul Bogdan Hossu (foto) si-a nuantat declaratia, sustinand ca interventia sa a urmarit imbunatatirea situatiei a �45.000 de angajati din mass-media, vor avea o pensie sub pragul minim de saracie".
"Din ce am inteles eu, reiese ca se doreste evitarea unei salarizari mascate. Bogdan Hossu a spus ca sunt angajatori care ofera un salariu minim unui potential autor, completand salariul cu drepturi de autor, aceasta considerandu-se evaziune. Poate exista astfel de cazuri, insa ele pot fi rezolvate prin efectul actualei legi, si nu printr-o modificare a acesteia", a explicat Iorgulescu. Liberalul spune ca rezolvarea acestei situatii tine de sanctionarea celor care incalca legea in vigoare. "Cei care nu respecta actuala lege pot fi sanctionati pe baza fiselor fiscale existente. Trebuie subliniat faptul ca cei care trebuie sa isi faca treaba sunt Garda Financiara, Curtea de Conturi, Politia, Procuratura, care trebuie sa identifice cazurile concrete de evaziune. A schimba legea ca sa solutionam niste cazuri punctuale este absurd din punct de vedere al procedeului legislativ", a afirmat liberalul. "Le spun premierului Boc si celorlalti membri ai Executivului ca e deja prea mult. Nu trebuie supraestimata capacitatea de suportabilitate a celor care sunt afectati de aceste modificari", a avertizat Iorgulescu. El a declarat ca interventia statului intr-o chestiune ce tine de angajat si angajator, cum este cazul contractului de drepturi de autor, este o practica specifica fostului regim. "Actuala lege este moderna, reglementand intr-o maniera corecta si europeana relatiile dintre beneficiari si utilizatori. Principiul fundamental al contractului de drepturi de autor, pe care PNL il sustine, este cel al negocierii libere dintre parti. Statul nu trebuie sa intervina. Perioada in care statul era cel care decidea cine este autor si cat trebuie platit un material sper ca este apusa chiar daca pe 26 ianuarie era ziua fostului dictator", a mai spus fostul ministru al Culturii. Mariana Campeanu, fost ministru al Muncii, a acuzat Guvernul de neseriozitate, aducand aminte de Ordonanta de Urgenta 230. "Aduceti-va aminte de legea referitoare la cumulul pensiei cu salariul cand s-a spus �dar nu este nici o problema daca nu mai e angajat cu carte de munca, n-are decat sa lucreze cu drepturi de autor sau cu conventie civilai. Pai, acest Guvern cand este serios? Sau ce fel de masura se doreste sa fie luata astazi intr-un fel, maine altfel".
Hossu revine
"Persoanele tinere care sunt in prezent platite pe contracte de drepturi de autor, printre care 45.000 de angajati din mass-media, vor avea o pensie sub pragul minim de saracie", transmitea ieri liderul Cartel ALFA Bogdan Hossu, printr-un comunicat de presa. Potrivit lui Hossu, actuala lege a contractelor drepturilor de autor nu trebuie anulata, ci corect aplicata, pentru ca unii angajatori transfera catre lucratori intregul risc. Liderul "Cartel Alfa" sustine ca legea drepturilor de autor s-a extins si la angajatii care "nu au de-a face cu creatia, cum sunt notarii, arhitectii, contabilii si chiar si in mass-media". Hossu subscrie ca actul de creatie sa ramana pe drepturile de autor, dar celorlalti, care fac o munca repetitiva, sa li se treaca tot salariul pe cartea de munca pentru intreaga activitate, ca sa poata beneficia de o pensie raportata la intreg salariu primit de angajat. Sindicalistul a precizat ca, la intalnirea cu premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Gheorghe Pogea nu a solicitat desfiintarea drepturilor de autor - o modalitate de recunoastere a contributiei originale in domeniul artei sau stiintei, practicata in toata lumea -, ci doar instituirea unor reglementari mai clare si a unui control mai sever.
Perioada in care statul era cel care decidea cine este autor si cat trebuie platit un material sper ca este apusa chiar daca pe 26 ianuarie era ziua fostului dictator - Adrian Iorgulescu
Cornelia POPESCU, Carmen POPESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
45.000 de angajati in media??????   de geek-a-contra
Nicaieri in lume   de Mariteea
A r h i v a
  Culorile Sanatatii    9 comentarii
  Nastase protejat de liberali    6 comentarii
  "Ceausescu, fa o smecherie si invie!"    17 comentarii
  Soferii picheteaza Ambasada Greciei    
  Ziua turistica    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Nastase protejat de liberali (1960 afisari)
 "Ceausescu, fa o smecherie si invie!" (1687 afisari)
 Razbunarea unei vedete BBC (1554 afisari)
 Nabucco resuscitat la Budapesta (1490 afisari)
 Liberalii isi masoara muschii in sondaje (1197 afisari)
 Cea mai sexy rusoaica, mai fierbinte ca niciodata! (VEZI FOTO) (4056 afisari)
 Agentia Vampee cauta eleve porno prin liceele din judetul Ilfov (4027 afisari)
 Topul Academia Catavencu: Cele mai sexy 49 femei din politica  (2296 afisari)
 Pe urmele Monicai Lewinski: De la o revista pentru barbati, la ... Casa Alba (VEZI FOTO) (2294 afisari)
 Generosi: Hotii i-au furat masina lui Becali dar i-au adus-o inapoi (2140 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01523 sec.