Ziua Logo
  Nr. 4443 de vineri, 23 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Desteapta-te, romane!
-- Aflu din presa ca dna Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, a anuntat ca peste doar cateva zile, la 30 ianuarie curent, Parlamentul va avea prima dezbatere asupra modificarii Constitutiei. Precipitarea cu care legislativul este impins sa inceapa la repezeala si sub presiune dezbaterea referitoare la Constitutie - care statueaza, cel putin in principiu, pe termen foarte lung - inainte chiar de a adopta bugetul pe anul in curs, care ar trebui sa statueze pentru saptamana asta - mi-a dovedit ca, in ciuda afirmatiilor contrare ale Comisiei prezidentiale, ale dlui Valeriu Stoica si ale altor distinsi constitutionalisti, tema de casa a actualului guvern nu e nici criza financiara (care nu exista, in opinia presedintelui Romaniei), nici criza economica (rezolvata prin OU care taie pensiile mici ca nu cumva sa se atinga de cele revoltator de mari), ci modificarea Constitutiei.
De unde urgenTa cu care se incearca legalizarea puterilor exceptionale pe care oricum presedintele nostru, jucator si jucaus, le exercita? Nu e prea greu de raspuns: daca Parlamentul e destul de diligent acum - spre deosebire de legislatura anterioara, cand s-a tinut doar de rele - se vor putea organiza la iarna simultan alegerile prezidentiale si referendumul pentru adoptarea noii Constitutii, ceea ce ar conferi ambelor instante o reciproca sinergie, vorba stim noi a cui, iar dlui Basescu - nu doar perspectiva unui nou mandat, ci si certitudinea unei legi fundamentale cat mai aproape de decalogul pe care ni l-a infatisat.
Mai mult, cu o noua Constitutie, dl. Basescu va putea solicita multe noi mandate, ca Hugo Chavez. Chiar daca noua lege ar pastra articolul 81 (4) din actuala Constitutie - "Nici o persoana nu poate indeplini functia de Presedinte al Romaniei decat pentru cel mult doua mandate. Acestea pot fi si succesive" - nimic nu l-ar impiedica pe dl. Basescu sa exercite doua noi mandate pe temeiul unei noi Constitutii. Asa a facut dl. Iliescu, si dl. Cristian Preda, distinsul politolog care a atacat odinioara - in zadar - la Curtea Constitutionala acest act este acum consilierul dlui Basescu.
Mai grav, avem acum dovada ca "decalogul presedintelui Basescu" reprezinta nu numai vointa acestuia, ci si o aspiratie profund populara, inca si mai radicala, asa cum se oglindeste ea in sondajul de opinie realizat pe un esantion de 1488 respondenti de catre Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii in colaborare cu Metro Media Transilvania pentru Barometrul Valorilor Europene (European Values Survey) pe 2008. Asa cum a repetat mass-media in ultimele zile pana la saturatie, 6% dintre romani au oarece consideratie pentru politica, si 73% dintre ei considera ca tara are nevoie de un conducator puternic care sa-i scuteasca cu totul de Parlament si de alegeri. Pe acest fond aperceptiv, singura problema mai dificila va fi ca acestia sa se prezinte la urne, dupa care orice Constitutie ostila democratiei va fi adoptata cu entuziasm. Cu o modesta campanie de informare, de preferinta la OTV; dl. Basescu ar putea obtine majoritati entuziaste daca ar propune reintroducerea pedepsei cu moartea si penalizarea avortului. Poate si interzicerea divortului i-ar aduce un spor de popularitate consistent. Reducerea Parlamentului la o garsoniera confort III nici nu se pune problema sa nu fie ovationata, dupa 45+19 ani de propaganda anti-parlamentara si de demascare a partidelor burgheze.
MA Infior la gAndul cA, dupa aproape 20 de ani de la revolutie, trei sferturi dintre compatriotii mei, in frunte cu seful statului, gandesc la fel cum gandea Ceausescu. Daca elitele acestei natiuni, asa cum sunt ele, nu-si unesc fortele pentru a se opune derapajului - curat constitutional - catre un regim autoritar, singurul element care va deosebi pitorescul de azi de cel din 1972 va fi absenta sceptrului. Sau poate nici atat. Pacat doar ca Salvador Dali nu poate trimite telegrame de felicitare de acolo de unde rade de noi.
Zoe PETRE 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Hai sa ne inchipuim ca fiecare dintre noi,nu avem de ales,si trebuie sa aceptam ....   de vida clara
Constitutia este un instrument,cu ajutorul caruia se conduce o tzara.   de vida clara
Pinochio iti creste nasul, ai de grija!   de Tudor190
Tare bine ar fi fost sa fim destepti   de emigrstul
Doar o sugestie !   de george nemteanu
Daca tot s-a pomenit de Tariceanu...   de alwis46
ete na   de Gika
Se'ntoarce roata !   de Marius Adrian Porojnicu
Grea desteptarea dupa un somn profund de mai bine de 50 de ani de comunism!   de haritina
Da cand va veti destepta dumneavoastra marii intelectuali si veti da dovada de responsabilitate ?   de Ghita Bizonu'
distinsa   de naem
Alo, tanti... Dupa ce criminalul de Tariceanu a jefuit mai rau ca Gingis Han, si ne scarpinam toti..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
noi si ei    de Arefu
Da, asa-i cum scrieti doamna.   de Hokusai san
Ooo,stimata doamna,pai daca se da voie la mai multe mandate,cum ne prevestitzi,va pica bine.   de vida clara
A r h i v a
  S-a stins o stea romaneasca    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 File de pangasius la gratar (5486 afisari)
 Cea mai dorita femeie (2178 afisari)
 Orasul-gemenilor creat de Mengele (1877 afisari)
 Portareii la poarta Stelei (1732 afisari)
 Becali: Nu o sa risc averea familiei pentru Steaua (1644 afisari)
 Cu eleva porno la "exorcizare" (2940 afisari)
 Scandalul sexual la nivel inalt intre Franta si Spania continua (2227 afisari)
 Atacat de cerbul pe care-l credea mort - VIDEO (1803 afisari)
 Mai sexi in lenjerie intima decat Kate Moss este Rosie Huntington-Whiteley! (FOTO&VIDEO) (1772 afisari)
 O studenta de la Virginia Tech a fost decapitata de un coleg  (1768 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00966 sec.