Ziua Logo
  Nr. 4442 de joi, 22 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Elwis nu mai canta
Presedintele Traian Basescu va urma calea legala, dupa ce Parchetul General
a anuntat ca nu se va autosesiza in cazul declaratiilor facute de fostul sef al Serviciului de Informatii Externe Claudiu Elwis Saftoiu. Acesta a sustinut marti seara ca Traian Basescu avea cunostinta de continutul discutiilor dintre liderii pesedisti Mircea Geoana si Ion Iliescu. Un ceas mai tarziu, Claudiu Saftoiu
a revenit asupra afirmatiilor initiale, mentionand ca stia acest lucru din declaratii facute in presa de Traian Basescu, nu ca ar fi aflat direct de la seful statului.
"Eu am aflat de interventii politice care se bazeaza pe informatii si interceptari ilegale, acum un an, acum doi ani si am aflat de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana", a afirmat fostul sef al SIE la Realitatea TV. Ulterior, a tinut sa precizeze telefonic: "Este vorba de declaratiile pe care Basescu le dadea in presa, nu ca-mi spunea mie. Am aflat din surse publice ca presedintele stia ca anumiti politicieni vorbeau la telefon despre politica, asta nu inseamna ca mi-a spus personal". Daca Ion Iliescu a reactionat spunand "sa le fie rusine", fara sa doreasca sa faca alte comentarii, Mircea Geoana a replicat: "Sper ca nu are dreptate domnul Saftoiu". Liderul PSD a si glumit: "Depinde cine cu cine vorbea, Geoana cu Iliescu sau Iliescu cu Geoana. Daca era Geoana cu Iliescu, chiar ma supar".
Calea legala
Declaratiile facute de Claudiu Saftoiu sunt "iresponsabile si neadevarate", a anuntat Presedintia prin vocea purtatorului de cuvant Valeriu Turcan, solicitandu-i public fostului sef al SIE sa-si probeze afirmatiile. "Presedintele considera ca Parchetul General ar trebui sa se autosesizeze", a mai spus Turcan, precizand ca in cazul in care acest lucru nu se va intampla Traian Basescu va face acest lucru, "urmand calea legala". Presedintia a mai comunicat faptul ca presedintele nici nu a cerut si nici nu a primit din initiativa Serviciilor informatiile la care face referire Saftoiu si a reamintit ca Traian Basescu este primul sef de stat care a cedat conducerea SIE si SRI opozitiei. "Daca exista persoane care spun ca au primit informatii privind viata privata sau politica a unor cetateni romani, pozitia presedintelui este urmatoarea: respectivele persoane se fac vinovate de tainuirea unor astfel de presupuse derapaje", a adaugat Valeriu Turcan.
Tacerea
Dupa ce seful statului si-a anuntat intentiile in ceea ce-l priveste, Claudiu Saftoiu a decis sa pastreze tacerea. "Permiteti-mi ca din acest moment sa fiu rezervat in ceea ce priveste orice tip de declaratie publica, pentru ca, din cate vad, pre�sedintele asteapta sesizarea instantelor si nu mai doresc sa continui sa ma explic la nesfarsit pe aceleasi si aceleasi argumente pe care le-am explicat (...). Permiteti-mi sa pastrez tacerea, trebuie sa caut un avocat care sa ma apere in instanta", a sustinut Saftoiu la Antena 3. Intrebat ce dovezi are pentru cele sustinute, fostul apropiat al lui Traian Basescu a raspuns ca are "dovezi publice", adica monitorizari de presa.
Dovada
"Am practic monitorizari de presa din octombrie 2007, la Radu Moraru, in care presedintele Basescu spune: "Stiu situatii in care director de ziar, om de afaceri, om politic stabilesc: <<Pornim campanie pe institutia X. Si stiu doua institutii in care stiu foarte bine mecanismul care face ca un om de afaceri, politician, director de ziar sa genereze o politica de denigrare a unei institutii. Si mai e un alt ziar cu o alta televiziune care are de asemenea tinta o institutie>>. <<Stiu>> spune presedintele. De unde stie?", a insistat Saftoiu. El a adaugat ca a incercat sa isi explice de unde stia Basescu acele mecanisme: "I le-a spus cineva aceste mecanisme. Colporteaza barfe si le transmite la nivel de informatie nationala. Acest lucru m-a facut sa ma ingrijorez".
Serviciile
SRI si SIE au reactionat imediat. Serviciul condus de George Maior (SRI) a aratat, intr-un comunicat de presa, ca nu a fost solicitat si nu a pus la dispozitia presedintelui date si informatii privind discutii cu caracter politic intre Mircea Geoana si Ion Iliescu sau intre orice alte persoane si ca interceptarile realizate de serviciu vizeaza exclusiv securitatea nationala, ordinea publica si realizarea instructiei penale. La randul sau, Serviciul condus de Razvan Ungureanu (SIE) a anuntat, tot intr-un comunicat de presa, ca respecta "cu strictete" Constitutia si legile, mentionand ca nu efectueaza activitati de interceptare a comunicatiilor, ci doar de valorificare prin inregistrare a rezultatului interceptarii realizate de autoritatea nationala competenta, exclusiv in cazuri de siguranta nationala.
Am aflat de la presedintele Romaniei ca el stia ce vorbeau Iliescu si Mircea Geoana.
Claudiu Elwis SAFTOIU
Comisie de ancheta
Fostul presedinte Emil Constantinescu a cerut ieri, printr-o scrisoare adresata presedintilor celor doua Camere, constituirea unei Comisii parlamentare care sa cerceteze veridicitatea afirmatiilor facute de Claudiu Saftoiu. "Nu este pentru prima oara cand dl. Saftoiu - care, repet, a detinut functii foarte importante in sistemul de aparare si siguranta nationala - face afirmatii publice foarte ingrijoratoare cu privire la ascultarea ilegala a telefoanelor. (...) Un atare caz clar de politie politica ar incrimina atat de grav statul roman in intregul sau incat nu poate fi ignorat de Parlament", se arata in scrisoarea semnata de Constantinescu. (A.H.)
Anca HRIBAN 
 Comentarii: 15 Afiseaza toate comentariile  
Mahalaua romaneasca (ochiul ) versus supraproductia de cizme ( timpanul)    de Changeman
Pt Un cetatean   de horiageo
E grav   de Eufrosin
O buba care putea fi vindecata din aprilie 2007.   de alwis46
Se pare ca SIE are dreptul sa inregistreze...   de alwis46
ALWIS46   de CAP-istul
Amenintarile de mucava ale lui TB.   de rosu ovidiu
Un produs la meritocratiei : Ellvis ce da pe goarna   de Ghita Bizonu'
Trecut si prezent in ascultari.   de alwis46
ERA SA UIT   de CAP-istul
URSULETUL DE PLUS SI MASKIROVKA   de CAP-istul
Mira pe cineva.?..ca Basescu s-ar asculta si pe sine daca asta l-ar asigura "re-ales"    de knowbothsystems
Saftoiu ,un om cumsecade ,care nu era pt acest serviciu .   de sorge
SRI stie tot ce asculta DNA, DIICOT, SIE, UM 0962, DGA, serviciul secret al Armatei etc   de crusho
Vorbesti de funie in acsa spinzuratului   de Un cetatean
A r h i v a
  Gestionarea crizei ca prioritate    1 comentariu
  Roberta lucreaza neprotejata    6 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Raduleasca si Guta, "vagaboanda si domnul" (3514 afisari)
 Santaj la clasa politica (2268 afisari)
 Roberta lucreaza neprotejata (1842 afisari)
 Elwis nu mai canta (1729 afisari)
 Ne intercepteaza fara control (1365 afisari)
 Sigourney Weaver cu chilotii la vedere intr-o emisiune TV (5584 afisari)
 Sexy-show involuntar la Campionatul European de patinaj artistic! (FOTO&VIDEO) (4940 afisari)
 Cazul "Valiza" II: Becali zice ca i-a dat 100.000 de euro lui Liviu Dragnea, ministrul spune ca nu-si mai aminteste  (4504 afisari)
 Mengele si-a continuat experimentele de la Auschwitz in Brazilia (3292 afisari)
 A crescut timp de 17 ani copilul amantului sotiei, crezand ca e al sau (2816 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01981 sec.