Ziua Logo
  Nr. 4440 de marti, 20 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Inscaunarea lui Obama
-- Americanii au luat cu asalt Washington-ul, pentru a fi martori la evenimentul istoric al inscaunarii primului presedinte de culoare al SUA
Ceremoniile care au debutat sambata, in America, destinate investiturii lui Barack Obama, vor culmina astazi cu momentul juramantului noului lider de la Casa Alba. Frenezia si entuziasmul cu care a fost asteptata ziua de 20 ianuarie de americani reprezinta o reconfirmare a faptului ca acest eveniment va spulbera toate recordurile de audienta, de bani pusi la bataie si de fast.
Presa de peste Ocean a relatat despre batalia care s-a dat pentru obtinerea, de catre americani, a unor bilete pentru investitura, dar si despre prezenta miilor de jurnalisti din intreaga lume dornici sa surprinda momentul de astazi. Organizatorii dau ca numar de participare prezenta, la Washington, a doua-trei milioane de oameni, cifra care bate recordurile anterioare ale investirii fostilor presedinti americani. Iar momentul este intr-adevar unul istoric, avand in vedere ca de maine, la Casa Alba, construita de sclavi, se va instala primul presedinte de culoare, dupa juramantul pe care Obama il va depune pe Biblia personala a lui Abraham Lincoln, cel care, in 1865, a abolit scla�vagismul.
In America, manifestarile dedicate investirii lui Obama se deruleaza intr-un ritm alert. Dupa sosirea noului lider de la Casa Alba, sambata, la Wa�shington, la bordul unui tren care a parcurs acelasi traseu pe care l-a facut Abraham Lincoln in 1961, duminica seara Obama a rostit un discurs la Memorial Lincoln si, alaturi de alte mii de americani, a asistat, la un megaconcert sustinut de nume grele, in frunte cu Bruce Springsteen. Ieri, cu 24 de ore inainte de investire, Obama i-a adus un omagiu lui Martin Luther King, in ziua in care este comemorat cel care a luptat pentru obtinerea pe cale pasnica a drepturilor civile de catre cetatenii de culoare. Alaturi de vicepresedintele SUA, Joe Biden si de familii, noul presedinte american a luat parte la cateva actiuni, concerte si baluri in onoarea lui Martin Luther King.
Baluri pentru Powell si McCain
In cursul serii, Barack Obama urma sa asiste la nu mai putin de trei dineuri, unul in onoarea fostului secretar de stat Colin Powell, altul dedicat lui Joe Biden, care isi ia adio de la functia de senator. Nu in ultimul rand, al treilea dineu la care va fi prezent a fost organizat in onoarea rivalului sau la alegerile din toamna, republicanul John McCain.
Imaginea Washington-ului din aceste ultime zile sta sub semnul miilor de fotografii, manifeste si postere infatisandu-l pe Obama si al sutelor de angajati ai Serviciilor Secrete, FBI-ului si Pentagonului, carora li s-au alaturat politistii si pompierii, toti avand aceasi misiune: repetitiile generale pentru securitatea zilei investirii noului presedinte. Comerciantii de suveniruri nu au lasat neexploatata la maximum febra de dinaintea investirii noului presedinte, impanzind zonele intens circulate si oferind spre vanzare orice obiect cu chipul lui Barack Obama, de la insigne si tricouri pana la goblenuri, jucarii si chiar apa imbuteliata marca "Obama". Un post de radio local si-a schimbat pur si simplu denumirea in "Obama FM", fara nici o afiliere la Comitetul de Investitura sau cu Obama.
Planul de securitate prevede desfasurarea, in capitala, a 8000 de politisti, 7500 de soldati, peste 10.000 de membri ai Garzii Nationale si peste 1000 de agenti FBI. Aceasta investitura este anuntata drept cea mai scumpa din istoria SUA. Costurile sale se ridica la 50 de milioane de dolari, fara securitate, dupa ce investitura lui Bush a costat 42 de milioane de dolari.
Interzis cu umbrele
Autoritatile, care trebuie sa faca fata unui numar impresionant de participanti, au luat in calcul toate scenariile posibile privind comiterea unu atentat, mai ales in conditiile in care Obama a primit mai multe amenintari cu moartea decat oricare alt predecesor al sau, releva presa americana. Prin urmare, masurile de securitate draconice i-au determinat deja pe multi americani care doreau sa asiste la eveniment sa renunte. Un exemplu al modului in care va fi asigurata securitatea in aceasta zi il constituie interdictia de a venic cu carucioarele de copii, de a detine termosuri sau umbrelute.
Corespondenta din Washington de la Dan CARP 
A r h i v a
  Sperantele UE pentru noua administratie a SUA    2 comentarii
  "Obamania" a cuprins Israelul    20 comentarii
  Discursul si rugaciunea    1 comentariu
  Legamantul functiei    
  Cine plateste    
  Biblia lui Lincoln    1 comentariu
  500 de amenintari cu moartea    4 comentarii
  Scalda de Boboteaza    3 comentarii
  Liber si de 24 ianuarie    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Alo, ne asculta! (4342 afisari)
 Dupa Gaza, vine randul Iranului (2409 afisari)
 Vanzatorii de suflete (2027 afisari)
 Pensiile speciale capusele bugetului (1723 afisari)
 S-au incheiat doua crize. Continua razboiul sferelor de influenta (I) (1433 afisari)
 Lumea peste 100 de ani: UE va disparea, Rusia va reface URSS (5879 afisari)
 La 45 de ani, starul din "Neveste disperate", Nicolette Sheridon ne convinge pe dezbracatelea ca are 35 (3782 afisari)
 Senzational: Magda Ciumac, gasita in trening si in papuci la Voluntari (3773 afisari)
 Cea mai dorita femeie din lume, Marisa Miller, isi dezvaluie secretul! (FOTO) (3570 afisari)
 "Virgina" de 2,8 milioane de lire a avut experiente sexuale (3536 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01024 sec.