Ceea ce unii numesc sport - vanatoarea - era candva o modalitate de asigurare a existentei. Sigur ca Tiriac si ai sai tovarasi intru trasul cu pusca au ce le pune pe masa copilasilor. Insa ei ucid animale sub motivul echilibrarii ecosistemului.
Teoretic, mistretii sunt salbatici, insa sunt crescuti intr-o padure cu gard electrificat si sunt "condusi" cu profesionalism, cand le vine sorocul stabilit de vanatori, fix in bataia armelor acestora. Dupa care victoria este udata cum se cuvine, cinstindu-se memoria impuscatilor. Ne referim, de data asta, la porcii mistreti. A patra editie post�decembrista a vanatorii de la Balc a avut un debut nefavorabil, cu iesirea de pe pista a unuia dintre avioanele care aducea mai multi invitati la eveniment. Sambata totul a decurs insa conform planului, astfel ca, dupa cele doua partide ale zilei s-au numarat circa 45 de animale rapuse. Mai precis, recoltate, potrivit unei terminologii im�prumutate de la campaniile agricole. Numarul exact ramane insa ocultat, prin marea grija a organizatorilor, care au impus secretizarea deplina a oricaror informatii legate de eveniment. Printre autorii acestor fapte de arme se numara Wolfgang Porsche, mostenitorul imperiului auto cu acelasi nume, Klaus Mangold, fost presedinte al firmei Daimler Chrysler, Franz Rauch, proprietarul unei marci cunoscute de sucuri. Alti invitati cu greutate ai lui Ion Tiriac au fost Siegfried Wolf, presedintele companiei de componente auto Magna Europa, Alfred Baumhauer, un designer de bijuterii renumit in Europa, tenismenii Goran Ivanisevici si Boris Becker.
In total, circa 25 dintre cei mai bogati oameni de pe batranul continent, care nu au avut pro�bleme cu bucataria romaneasca.
Manele pentru viteji
Astfel, conform unor surse din spatele gardului electrificat al domeniului Balc, vanatorii si-au facut curaj mai intai cu tuica fiarta si vin fiert, apoi au mancat, pe mesele de lemn dintr-un foisor rustic, ciorba de fasole cu afumatura si tochitura cu mamaliguta, la desert delec�tandu-se cu placinta cu mere. Si, cum un meniu autohton nu putea fi complet cu toate acestea, o parte din invitati, cei cazati la Pensiunea Boema din Marghita, au primit drept bonus o portie de manele servite live de cunoscutul star al dome�niului, Costi Ionita.
Ziua recoltei la tarc
Ieri a avut loc a treia si ultima goana, in urma careia recolta de mistreti a numarat alte zeci de exemplare. A urmat poza festiva, cu trofeul cel mai valoros in rol principal post-mortem, pranzul, iar la orele 13 invitatii au inceput sa plece. De data aceasta, catre Cluj-Napoca, aeroportul din Oradea iesind din program, dupa incidentul de vineri. Tarifele la mistret impuscat la goana variaza de la 100 euro pentru purcel (sub 60 de kilograme, neeviscerat), pana la 200 euro pentru femela si 350 euro pentru mascul. Oficial, se taxeaza si focul gresit, fiecare rateu costand 50 de euro. Trofeele (coltii inferiori) costa intre 250 si 750 euro, in functie de lungime. Potrivit unui invitat, in cele doua zile s-au vanat exemplare de marimi diferite, de la 50, pana la peste 150 de kilograme. Si, cel putin din declaratiile smulse tot in goana de presa, de la cativa participanti, acest "bal" vanatoresc de ianuarie este considerat o reusita certa. Tot oficial, pretul unei zile de vanatoare la mistret - organizare, asistenta tehnica si transport - este de 150 euro de persoana. Cat despre animalele condamnate, ele au fost eviscerate si incarcate in camioane frigorifice, carnea urmand a fi donata unor institutii pentru persoane defavorizate. Cu doi ani in urma, 23 dintre cei circa 260 de mistreti impuscati fusesera promisi unor copii si batrani nevoiasi, insa cand reprezentantii unui centru de plasament au mers sa ridice produsele, li s-a spus ca toata carnea s-a stricat. Oricum, vanatorii se distrasera pe cinste.