Ziua Logo
  Nr. 4439 de luni, 19 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Obama pe urmele lui Lincoln
-- Noul presedinte al Statelor Unite a inceput, printr-o serie de actiuni, numaratoarea inversa pentru momentul investiturii sale la Casa Alba.
Barack Obama, insotit de sotia si de cele doua fiice ale sale, a ajuns sambata seara in gara din Washington, la capatul unei calatorii cu trenul - denumit de presa "Obama Express" - efectuate intre Philadelphia, orasul in care, la 1776, se semna Declaratia de Independenta, si capitala SUA, unde maine va fi investit al 44-lea presedinte al Statelor Unite.
Calatoria triumfala, ce a marcat inceputul festivitatilor pentru investitura, se inscrie in traseul modelului politic al lui Obama, Abraham Lincoln, cel care a abolit sclavia si a urmat acelasi itinerar inainte de investitura sa din 1861. La Philadephia, Obama le-a vorbit americanilor despre adoptarea unei noi "declaratii de independenta, nu numai in tara noastra, dar si in propriile noastre vise", si a salutat tranzitia pasnica, inceputa de la alegerea sa, la 4 noiembrie, cu predecesorul sau republican George W. Bush. "Traim zile dificile si avem in fata alte zile dificile. Tara noastra este in razboi. Economia noastra este in plina descrestere. Este mult de lucru pentru restabilirea pacii si progresul catre prosperitate", a avertizat Barack Obama. Aseara, la Lincoln Memorial era asteptat discursul noului lider de la Casa Alba si un concert la care urmau sa participe Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Beyonce, Bono si Mary J. Blige si la care au asitat sute de mii de oameni. Astazi, Obama si vicepresedintele SUA, Joe Biden, vor cinsti memoria lui Martin Luther King, in cadrul a numeroase manifestari inchinate celui care a luptat pentru castigarea drepturilor civile. Ziua cea mare va fi maine, cand la Washington doua milioane de oameni sunt asteptati sa ia parte la investitura primului presedinte american de culoare. Evenimentul depunerii juramantului va avea loc la sediul Congresului SUA. Avand in vedere capacitatea lui Obama de a mobiliza multimile in timpul campaniei, autoritatile au estimat initial numarul participantior la patru-cinci milioane. Agentiile de presa noteaza ca, pentru evenimentul de maine, conditiile meteorologice vor da batai de cap autoritatilor si multimii dornice sa ia parte la ceremonie.
Madalin NECSUTU 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Rasistilor !!   de Aladin
Visati cai verzi pe pereti.   de california
Urmeaza drumul lui Lincoln...   de Anca2008
Madaline draga... ai grija ca ce lingi - si-a schimbat culoarea.. Ghici ghicitoarea mea : Placinta..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Timosenko l-a inmuiat pe Putin    6 comentarii
  "The Guardian" vede Romania in strada    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tiriac cercetat pentru tulburare de posesie (3321 afisari)
 Republica lui Traian Basescu (2228 afisari)
 Macel de criza (2162 afisari)
 Extremisti unguri in excursie prin Transilvania (1625 afisari)
 Molestata in ambulanta (1347 afisari)
 Din ciclul "mi-am bagat coltii in gatul lui": Lui Miron Mitrea i se pregateste ceva! (5548 afisari)
 Cat valoreaza Madonna dezbracata si cu par la subtiori! (4305 afisari)
 Pe Pamela Anderson nici macar bikini-i nu mai stau (VEZI FOTO) (4081 afisari)
 Ion Caraion in notele catre Securitate: Marin Preda facea sex pe dusumea cu Nina Cassian (3890 afisari)
 Olivia Newton-John arata senzational si la 60 de ani! (3487 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00840 sec.