Ziua Logo
  Nr. 4439 de luni, 19 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Timosenko l-a inmuiat pe Putin
-- Kievul si Moscova spun ca au ajuns la un compromis care va permite reluarea livrarilor de gaz via Ucraina pentru Europa in urmatoarele zile
Premierul rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean, Iulia Timosenko, au anuntat, sambata spre duminica noaptea, la Moscova, ca au cazut de acord asupra reluarii furnizarii gazului rusesc pentru Europa.
Nu se stie insa clar cand vor fi redeschise robinetele, avand in vedere ca asupra acordului urmeaza sa se pronunte si presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, rivalul Iuliei Timosenko.
Mai mult, in urma intrevederii celor doi premieri, de dupa summitul desfasurat pe tema gazelor la Moscova, Rusia si Ucraina s-au inteles si in privinta pretului pe care aceasta din urma il va plati in 2009. Kievul si Moscova sustin ca vor fi necesare intre 24 si 72 de ore de livrari neintrerupte pentru ca gazul rusesc sa ajunga din nou la clienti.
Rusia si Ucraina au incheiat un acord pe tema gazelor care ar trebui sa permita reluarea in scurt timp a totalitatii livrarilor de gaz rusesc catre Europa, a subliniat ieri premierul rus, Vladimir Putin, dupa zece zile de blocaj. La finalul intrevederii cu Timosenko, premierul rus a precizat ca asa cum a asigurat partea ucraineana, "livrarile se vor relua in scurt timp integral". Intalnirea celor doi oficiali s-a tinut dupa mini-summitul organizat sambata, la Kremlin, la initiativa lui Dmitri Medvedev, cu participarea oficialilor de rang inalt din mai multe state europene, reuniune care nu s-a soldat insa cu nici un rezultat. Premierul ucrainean a tinut ieri sa vina cu precizarea conform careia compania rusa Gazprom si cea ucraineana, Naftogaz, vor semna in cursul zilei de azi un acord privind conditiile privind livrarea gazului rusesc Ucrainei, dar si cele in care acesta va tranzita teritoriul ucrainean catre Europa. Putin a explicat ca, potrivit intelegerii, in 2009 Ucraina va plati un pret mai mic cu 20% fata de cel european, cu conditia ca pretul tranzitului sa ramana la nivelul fixat pentru 2008.
UE nu crede pana nu vede
"Incepand de la 1 ianuarie 2010, Ucraina si Rusia vor trece la preturi europene pentru pretul gazelor si pentru tranzit", a adaugat premierul rus.
Analistii sunt de parere ca acordul incheiat intre Putin si Timosenko ridica mai multe intrebari decat raspunsuri si ramane potential exploziv pentru Ucraina, instabila politic si afectata din plin de criza economica. Compromisul anuntat la Moscova nu exclude insa un nou conflict intre cele doua parti. In octombrie 2008, aceiasi protagonisti au semnat un protocol privind gazele, care prevedea trecerea graduala pentru Ucraina la "pretul pietei", fapt ce nu a impiedicat un nou "razboi al gazelor" in 2009.
Uniunea Europeana a primit anuntul ruso-ucrainean cu prudenta, precizand ca adevaratul "test" va fi daca gazul intr-adevar va incepe sa circule. Neputincioasa in fata crizei gazelor, care a afectat opt state europene, Comisia Europeana afirma anterior ca negocierile de vineri, de la Berlin, cu Putin, cele de la Kiev, unde s-a desfasurat un minisummit est-european, si cele de la Moscova constituie "ultima sansa" pentru ca Rusia si Ucraina sa isi dovedeasca vointa de a rezolva aceasta criza. Summitul organizat sambata la Moscova s-a finalizat, asa cum era de asteptat cu un esec. Presedintia ceha a Uniunii Europene s-a declarat "nemultumita" dupa discutiile pe tema gazelor care nu au permis anuntarea unei reluari a livrarilor de gaze rusesti catre Europa. In cadrul reuniunii, presedintele rus, Dmitri Medvedev, a afirmat ca doreste crearea unui "mecanism international" permanent pentru a impiedica o alta criza a gazelor intre Rusia si Ucraina si care va asigura tranzitul gazelor.
Luciana POP 
 Afisari: 949  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Timosenko...   de Toma Flamindul
IULIA SI VLADIMIR   de D ANTON II
Gaz este ? Nu. Restul sunt doar povesti   de srelu
Toata lumea multumita.   de Danny
Asadar Timosenko i-a inmuiat'o lui Putin... A durat ceva timp...    de Omul cu Picioare foarte Paroase
"Vladimir Putin si Iulia Timosenko au ajuns sambata noapte ...   de cotrofelnitza
A r h i v a
  Obama pe urmele lui Lincoln    4 comentarii
  "The Guardian" vede Romania in strada    3 comentarii
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tiriac cercetat pentru tulburare de posesie (3321 afisari)
 Republica lui Traian Basescu (2228 afisari)
 Macel de criza (2162 afisari)
 Extremisti unguri in excursie prin Transilvania (1625 afisari)
 Molestata in ambulanta (1347 afisari)
 Din ciclul "mi-am bagat coltii in gatul lui": Lui Miron Mitrea i se pregateste ceva! (5548 afisari)
 Cat valoreaza Madonna dezbracata si cu par la subtiori! (4305 afisari)
 Pe Pamela Anderson nici macar bikini-i nu mai stau (VEZI FOTO) (4081 afisari)
 Ion Caraion in notele catre Securitate: Marin Preda facea sex pe dusumea cu Nina Cassian (3890 afisari)
 Olivia Newton-John arata senzational si la 60 de ani! (3487 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00922 sec.