Ziua Logo
  Nr. 4439 de luni, 19 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
A murit poetul Grigore Vieru
Specialistii citati de Mediafax au stabilit ca Grigore Vieru a decedat, ieri, in urma unui stop cardiac produs din cauza multiplelor traumatisme suferite in accidentul rutier din noaptea de joi spre vineri. Presedintele Vladimir Voronin a semnat un decret privind crearea unei comisii pentru organizarea funerariilor nationale pentru poetul Grigore Vieru si va anunta o zi de doliu national, potrivit NewsIn. Inmormantarea va avea loc maine, la Cimitirul Armenesc din Chisinau.
Grigore Vieru s-a nascut pe 14 februarie 1935, in satul Pererita de pe malul stang al Prutului, fostul judet Hotin. A debutat in 1957, student fiind, cu o placheta de versuri pentru copii, "Alarma", apreciata de critici. Un an mai tarziu, a absolvit Institutul Pedagogic "Ion Creanga" din Chisinau, Facultatea de Filologie si Istorie, i-a aparut a doua culegere de versuri pentru copii ("Muzicute") si s-a angajat ca redactor la revista pentru copii "Scanteia leninista". In '65, ii apare "Versurile pentru cititorii de toate varstele", premiat de Comsomol la nivel republican, in domeniul literaturii pentru copii si tineret (1967). In '67, Revista "Nistru" publica poemul "Barbatii Moldovei", cu o dedicatie pentru "nationalistul" Nicolae Testimiteanu. Intregul tiraj este oprit, iar dedicatia este scoasa.
Odata cu "Numele tau", cunoaste faima, iar critica literara apreciaza cartea drept cea mai originala aparitie poetica. In anul aparitiei, volumul devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatura nationala contemporana. In '69, publica "Duminica cuvintelor", cu ilustratii de Igor Vieru, care a devenit "obligatorie" in orice gradinita. Dupa indelungi cazne, apare, in 1970, "Abecedarul" la care este coautor si volumul selectiv de versuri pentru copii "Trei iezi". La numai cateva zile dupa aparitia acestuia, in urma unui denunt, volumul este retras din librarii pentru poemul "Curcubeul", in care s-a gasit "ascuns" tricolorul romanesc.
In '73, trece Prutul in cadrul unei delegatii de scriitori sovietici care aprticipa la intalnirea cu redactorii revistei Secolul XX - Dan Haulica, Stefan Augustin Doinas, Ioanichie Olteanu, Geo Serban si Tatiana Nicolescu. Un an mai tarziu, revine in vizita la Uniunea Scriitorilor din Romania la invitatia presedintelui de pe atunci, Zaharia Stancu. In '77 se repeta scenariul si, dupa aparitia volumului "Steaua de vineri", cu un cuvant-inainte de Nichita Stanescu, se rupe tacerea intre scriitorii romani de pe ambele maluri ale Prutului.
In '82 este lansat filmul muzical pentru copii "Maria Mirabela", al regizorului Ion Popescu, textele pentru cantece fiind semnate de Grigore Vieru, iar in '88 i se acorda cea mai prestigioasa distinctie internationala in domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen. In '89, este ales deputat al poporului. In '90, este ales Membru de Onoare al Academiei Romane, iar in '91 devine membru al Comisiei de Stat pentru Problemele Limbii. In '92, Academia Romana il propune pentru premiul Nobel pentru Pace si, un an mai tarziu, este ales membru corespondent al Academiei. In '95 este ales membru al Consiliului de Administratie pentru Societatea Romana de Radiodifuziune si, in '96 este decorat cu Ordinul Republicii. In '97, Editura Litera din Chisinau lanseaza volumul antologic "Acum si in veac", iar in 2000 este decorat cu Medalia guvernamentala a Romaniei "Eminescu" - 150 de ani de la nastere. Culegeri din lirica si poezia sa pentru copii au aparut, de-a lungul anilor, in Franta, Rusia, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, Georgia, Armenia, Macedonia, Bulgaria si Belarus.
Spirit mesianic
Acad. Eugen Simion, pre�sedintele Sectiei de Filologie si Literatura din cadrul Academiei, a afirmat ca "Grigore Vieru este perceput de catre cei care vor sa judece obiectiv nu numai ca un poet esential pentru literatura romana din Basarabia, ci si ca un simbol al luptei nationale din Basarabia postbelica. Era un om fragil, delicat, de o mare sensibilitate, cuviincios, asa cum sunt cuviinciosi taranii romani. Avea un spirit tare. A fost un spirit mesianic, prieten cu Marin Sorescu si Nichita Stanescu. A visat de la inceputul pana la sfarsitul vietii sale ca romanii sa traiasca toti la un loc".
In galeria marilor poeti
Fostul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ca moartea lui Vieru este o mare pierdere pentru cultura romaneasca scrisa. "A fost un om care a facut enorm pentru poezia romaneasca si pentru strangerea raporturilor culturale intre Moldova si Romania", sublinieaza Iorgulescu.
Pentru Nicolae Manolescu, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Vieru "a fost un poet bun, un poet cu multa originalitate. Inainte de 1989, a jucat un rol important in poezia din Basarabia (...) optiunile sale postdecembriste au fost mai ciudate", referindu-se la afilierea la partide cu tenta nationalista.
Adrian Paunescu deplange moartea "celui mai bun si drag prieten" spunand ca "a fost omul care, cu toata fragilitatea sa, a adus Basarabia aproape de patria-muma".
Criticul literar Alex Stefanescu crede ca Grigore Vieru ar fi meritat un Premiu Nobel pentru poeziile sale dedicate mamei si a povestit intalnirea sa cu poetul basarabean prilejuita de acordarea unui premiu din partea Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova (31 august 2008). "M-a primit cu foarte multa caldura. M-a impresionat ca nu avea putere. Am ciocnit impreuna un pahar cu sampanie si a trebuit sa il ajut sa ridice paharul", si-a amintit Stefanescu care a spus ca, in ciuda problemelor fizice, Vieru isi pastra umorul. "Imi spunea ca el le cucereste pe femei spunandu-le ca e slab si neajutorat... si ele se emotionau si il luau la pieptul lor (...) S-a uitat la mine si m-a vazut mai mare asa si mi-a zis ca la mine nu ar merge textul asta", a mai spus criticul.
Constiinta autentica
"Grigore Vieru mi-a fost apropiat in perioada 2000-2004, cand am fost ministru al Culturii iar el mi-a fost consilier pentru Basarabia", isi aminteste acad. Razvan Theodorescu. "Am ramas impresionat de fervoarea cu care el slujea limba romana si poporul roman. Unitatea romaneasca era o realitate pentru el asa cum nu este pentru multi politicieni romani. Cu moartea lui Grigore Vieru, pierdem una din constiintele romanesti autentice, (...) poetul avea un ideal si a slujit acest ideal cu noblete".
Dumnezeu sa-l odihneasca!
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
"Frigul ninge si pustiul ploua",,,,,   de Alcor
Plange o Tara, plange un neam,   de acvila
Venica pomenire a poetului Grigore Vieru   de Thalia
Dumnezeu sa-l odihneasca !   de Viorica Ianc
A r h i v a
  "Urmele" lui Petru Popescu    
  RomaniaFilm se cere la control    
  Monopol pe Enescu    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Tiriac cercetat pentru tulburare de posesie (3321 afisari)
 Republica lui Traian Basescu (2228 afisari)
 Macel de criza (2162 afisari)
 Extremisti unguri in excursie prin Transilvania (1625 afisari)
 Molestata in ambulanta (1347 afisari)
 Din ciclul "mi-am bagat coltii in gatul lui": Lui Miron Mitrea i se pregateste ceva! (5548 afisari)
 Cat valoreaza Madonna dezbracata si cu par la subtiori! (4305 afisari)
 Pe Pamela Anderson nici macar bikini-i nu mai stau (VEZI FOTO) (4081 afisari)
 Ion Caraion in notele catre Securitate: Marin Preda facea sex pe dusumea cu Nina Cassian (3890 afisari)
 Olivia Newton-John arata senzational si la 60 de ani! (3487 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02000 sec.