Ziua Logo
  Nr. 4438 de sambata, 17 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Cine il consiliaza pe presedinte?
-- Vrand-nevrand, cetateanul afectat in puterea sa de cumparare cauta cauza deprecierii leului, fiind predispus sa o atribuie Guvernului sau Bancii Nationale. In fapt, ea este cauzata de mai multi factori: criza economica internationala si contractia pietelor de export, deficitul bugetar si de cont curent, cresterea salariilor mai repede decat a productivitatii, scaderea increderii investitorilor externi si a investitiilor si, nu mai putin, speculatiile valutare.
Urmarile sunt sesizate de cetateanul contrariat, sub forma scumpirii alimentelor cu circa 20%, intr-un scurt interval de timp. La randu-le, observatorii financiari constata: 1. cresterea deficitului contului curent (diferenta intre valuta care intra, respectiv, iese din tara) si 2. cresterea datoriei externe a Romaniei la aproape 50 miliarde de euro.
Grav! Care este cauza, care sunt remediile?
In 2007 si 2008, economia romaneasca a cunoscut o supraincalzire alimentata de intrarile masive de capital, insotind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Totul ar fi fost in regula daca respectivul capital s-ar fi indreptat spre domenii productive (industrie, agricultura etc) sau servicii generatoare de exporturi (turism, transporturi)... In cautarea de venituri maxime, capitalul strain a ales, insa, sa investeasca in domenii neproductive, generatoare de profituri mari; aceasta tine de specificul pietei libere.
Pe de alta parte, influenta BNR asupra parametrilor pietei financiare nu trebuie supraapreciata, dupa cum nici influenta ei asupra stabilitatii preturilor. Nu ramane, deci, decat BNR sa se intoarca la regula de bun simt - neglijata chiar de mari banci occidentale - ca banii trebuie mai intai economisiti si abia apoi cheltuiti, regula valabila si pentru credite...
In aceste conditii, se pune, insa, o intrebare la care BNR va gasi probabil raspunsul: cum se poate iesi din criza financiara, daca bancile raman reticente la acordarea creditelor?
Conform obiceiului sau de a da vina pe Guvern, presedintele Basescu a afirmat, deunazi, la Conferinta Nationala a Aliantei Confederatiilor Patronale, ca economia e blocata chiar de Guvern. Acesta a contribuit, ce-i drept, cu peste 2% la deficitul bugetar. In plus - il citez pe presedinte - Guvernul trebuie sa-si achite, integral, datorii de peste doua miliarde de euro, pana la jumatatea lunii martie. Presedintele evita raspunsul la intrebarea: care sunt masurile anticriza urgente? Se mai pune inca o intrebare: cine il consiliaza, in prezent, pe presedinte, precum era fostul premier Popescu-Tariceanu, consiliat de domnul Varujan Vosganian?
Serban ORESCU 
 Afisari: 294  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
imprevizibilul matelot   de vasile constantin
Stiati ca ?   de srelu
Ciudata intrebare !   de terzi_p
A r h i v a
  Razboiul contra-cronometru in Gaza    7 comentarii
  Editorialul cititorului    
 Top afisari / comentarii 
 Parintele Iustin Parvu contra cipului Fiarei (7843 afisari)
 Planul secret de eliberare a Europei de Est (3214 afisari)
 Oficial ne merge rau (2732 afisari)
 Grijile lui Basescu (1937 afisari)
 Marian Gramaticul (1456 afisari)
 La numai 8 ani, un baietel din Macedonia i-a lasat cu gura cascata pe expertii Microsoft (5060 afisari)
 Ce iubita sexy are Borat! (VEZI FOTO) (2608 afisari)
 Ea este "Bestia" blindata care il apara pe Obama (FOTO) (2138 afisari)
 Socant! Soldati britanici filmati in timp ce smulg cu gura capetele unor gaini vii! (VIDEO) (2022 afisari)
 Un barbat ce inghite un sobolan socheaza Marea Britanie! (VEZI VIDEO!) (1846 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00863 sec.