Ziua Logo
  Nr. 4437 de vineri, 16 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Summit pentru gaze la Moscova
-- Dupa opt zile de blocaj al tranzitului gazului rusesc si dupa ce a pierdut peste un miliard de dolari, Kremlinul pare dispus sa puna capat dezacordului cu Ucraina. Rusia a confirmat ca va gazdui, maine, un summit, la Moscova, la care vor participa Ucraina si statele europene - consumatoare si de tranzit - afectate de criza gazelor. Sambata, Putin se va intalni cu Iulia Timosenko.
Atat partea ucraineana cat si cea rusa au precizat ca vor avea discutii pe aceasta tema, sambata, la Moscova, cand premierul Vladimir Putin se va intalni cu omologul sau de la Kiev, Iulia Timosenko. Potrivit site-ului BBC, la summit vor fi prezenti si comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, si ministrul ceh al Energiei, Martin Riman. Miercuri, in replica la anuntul presedintelui rus Dmitri Medvedev privind organizarea unui summit pe tema gazelor, seful statului ucrainean, Viktor Iuscenko, a declarat ca nu este acord cu aceasta propunere si a sugerat ca reuniunea ar trebui sa aiba loc pe teren neutru, la Praga sau Bruxelles.
Pe de alta parte, seful delegatiei Comisiei Europene in Rusia, Marc Franco, a declarat ca afirmatiile conform carora Washingtonul s-ar afla in spatele politicii ucrainene in domeniul gazelor sunt exagerate.
Robinetul ramane inchis
Pe tema conflictului dintre Kiev si Moscova a comentat ieri si cancelarul german Angela Merkel, inaintea intrevederii pe care o va avea azi la Berlin cu premierul rus Vladimir Putin. Merkel considera ca "Rusia risca sa isi piarda credibilitatea" ca furnizor de gaze, daca aceasta disputa va continua. Pe fondul acestor tatonari diplomatice, gigantul rus Gazprom a acuzat din nou ieri Ucraina ca blocheaza, pentru a treia zi consecutiv, tranzitul gazelor destinate Europei, noteaza Reuters. Compania rusa a solicitat Kievului sa permita tranzitul a 99,2 milioane de metri cubi de gaze destinat Balcanilor, Republicii Moldova si Slovaciei. Dar raspunsul, sustine Gazprom, a fost "un refuz", "robinetul ramanand in continuare inchis". Anterior, Kievul a sustinut ca nu poate autoriza tranzitul de gaze pentru ca astfel Ucraina ar fi nevoita sa intrerupa aprovizionarile cu gaz intr-o parte a tarii.
Luciana POP 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
sammit   de naem
O vorba ruseasca    de Stalinz
A r h i v a
  Adio, sange proaspat!    39 comentarii
  Premierul s-a sfatuit cu presedintele    13 comentarii
  Gaza City sub senilele Israelului    95 comentarii
  Bombardamente peste ONU si ziaristi    5 comentarii
  Ipoteci fara stres    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Invinsi de Securitate (2083 afisari)
 Gaza City sub senilele Israelului (2066 afisari)
 Adio, sange proaspat! (2016 afisari)
 Mama eroina (1609 afisari)
 Piept de curcan umplut (1531 afisari)
 UPDATE 19:36 Romania va putea incepe exploatarea hidrocarburilor din zona Marii Negre dupa anuntarea deciziei Curtii de la Haga (4374 afisari)
 UPDATE 19.34 - Poetul Grigore Vieru va fi transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala (ATENTIE! IMAGINI SOCANTE!) (3722 afisari)
 Parintele Justin Parvu a ridicat Moldova impotriva cipurilor biometrice (VIDEO) (2657 afisari)
 Ministrul Apararii l-a schimbat pe seful serviciilor secrete din Armata (2302 afisari)
 Peste 3 milioane de computere raspandesc acelasi virus (1982 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00843 sec.