Ziua Logo
  Nr. 4437 de vineri, 16 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Numarul intreprinderilor care vor capota in acest an va fi de ordinul miilor
Anul falimentelor
Din cauza conditiilor economice dificile, in acest an, numeroase intreprinderi vor intra in faliment, ministrul pentru IMM-uri, Comert si Mediul de Afaceri, Constantin Nita considerand ca numarul acestora va fi de ordinul miilor, in special din randul firmelor mici, cu 5-6 angajati, si exportatorilor. Subventionarea dobanzii la creditele contractate de intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) pentru proiectele derulate cu fonduri europene, neimpozitarea profitului reinvestit in tehnologie si micsorarea duratei de accesare a fondurilor europene sunt cateva dintre masurile pentru sprijinirea IMM-urilor si contracararea efectelor crizei financiare urmarite de ministrul de resort, Constantin Nita.
Acesta a declarat ca doreste sa obtina 0,4-0,5% din PIB pentru sprijinirea IMM-urilor, comparativ cu 0,018%, nivelul de anul trecut. "Eu as dori 0,4-0,5% din PIB pentru IMM-uri, sper sa o rezolv cu Ministerul de Finante, iar prin intermediul CEC, Eximbank sau amandoua sa dirijam acesti bani, prin proiecte si programe, catre intreprinderile mici si mijlocii. Aceste proiecte si programe au cateva directii foarte clare, cum ar fi crearea de locuri de munca. Un astfel de exemplu il reprezinta crearea de parcuri de soft", a spus Nita. El a facut referire si la revitalizarea parcurilor industriale, aratand ca in ultimii patru ani "nu s-a miscat nimic", intrucat "au pus mana niste smecheri, care le-au transformat in afaceri imobiliare sau alte tipuri de afaceri". Legat de comertul exterior, Nita a spus ca domeniul a fost tratat cu superficialitate. Totodata, strategia de orientare catre comertul cu statele UE este buna, insa ar trebui ca societatile sa vizeze si pietele traditionale, care au fost pierdute in ultimii ani, precum Rusia, China, Orientul Mijlociu, dar si zone ca India sau America Latina. "De aceea, o prima masura pe care am luat-o este crearea a cinci centre de promovare a comertului exterior in aceste zone, respectiv Chisinau, Moscova, Mumbai, Beijing, Cairo", a spus ministrul. El a mai aratat ca vrea mai multa implicare din partea reprezentantilor comerciali din alte state, care trebuie sa aiba sarcini precise si criterii de performanta, cum ar fi numarul de contracte la care au participat.
Nita a aratat ca va propune o serie de masuri fiscale, care vor fi aplicate probabil din a doua parte a anului, printre care neimpozitarea profitului reinvestit in tehnologie si introducerea impozitului forfetar pe activitate.
Campioni la birocratie
Constantin Nita a declarat ca in prezent durata de accesare a banilor de la UE este de 189 de zile, perioada care trebuie redusa prin "simplificarea si eliminarea barierelor birocratice". "In Slovacia de exemplu durata este de 71 de zile, iar in Irlanda este de 15 zile", a adaugat ministrul.
Totodata, Nita a spus ca va sustine subventionarea dobanzii la creditele contractate de IMM-uri pentru cofinantarea proiectele derulate cu fonduri europene. "Eu as dori undeva la 50%. Probabil in doua saptamani se va crea si fondul de contragarantare, cu un capital social de 100 de milioane euro", a spus ministrul pentru IMM-uri, Comert si Mediul de Afaceri. De altfel, in 2-3 saptamani se va lansa un intreg pachet de legi care are ca scop diminuarea birocratiei si scurtarea termenelor pentru accesarea fondurilor comunitare si bugetare.
Fondul National pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNIMM) va lansa un serviciu prin care va garanta pana la 80% din valoarea creditelor contractate de firme, in schimbul unui comision de 1,75% pe an, a anuntat, ieri, fondul.
Iulian SIMBETEANU 
A r h i v a
  Bugetul ca un balon    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Invinsi de Securitate (2083 afisari)
 Gaza City sub senilele Israelului (2066 afisari)
 Adio, sange proaspat! (2016 afisari)
 Mama eroina (1609 afisari)
 Piept de curcan umplut (1531 afisari)
 UPDATE 19:36 Romania va putea incepe exploatarea hidrocarburilor din zona Marii Negre dupa anuntarea deciziei Curtii de la Haga (4374 afisari)
 UPDATE 19.34 - Poetul Grigore Vieru va fi transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala (ATENTIE! IMAGINI SOCANTE!) (3722 afisari)
 Parintele Justin Parvu a ridicat Moldova impotriva cipurilor biometrice (VIDEO) (2657 afisari)
 Ministrul Apararii l-a schimbat pe seful serviciilor secrete din Armata (2302 afisari)
 Peste 3 milioane de computere raspandesc acelasi virus (1982 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00992 sec.