Ziua Logo
  Nr. 4437 de vineri, 16 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Sport
Valizele fotbalului (V)
Mascariciul razboinic
-- ZIUA continua serialul dedicat personajelor care conduc cluburile de fotbal din Liga I, prezentandu-le afacerile si efectele crizei economice asupra acestora. Pe langa implicarea in fotbal, aspectele legate de viata personala sunt si ele parte al analizei. Ordinea in care materialele sunt prezentate este data de clasamentul la zi al campionatului.
Gigi Becali. Probabil ilustrarea cea mai corecta a proverbului "fiecare pasare pe limba ei piere". Dupa ce a ajuns in clasamentul "Marilor Romani", patronul Stelei, mai ales in ultimele luni, a ajuns cam la fundul sacului in ceea ce priveste increderea oamenilor. Povestea acestui om incepe la clubul de fotbal Steaua, la sfarsitul anilor '80, atunci cand acesta statea pe langa Hagi, Bumbescu, Lacatus, facandu-le rost acestora de lapte, branza, cas, si de tot ce mai putea face rost un om care era, ca meserie de baza, cioban. Dupa ce a incercat sa dea lovitura la FC Onesti, acolo unde a investit incognito o perioada, Gigi Becali s-a convins ca Nicolae Puiu, partenerul de jocuri de noroc, nu prea face treaba si s-a retras. Noua lui tinta devenise Steaua, acolo unde era din ce in ce mai prezent, datorita, in special, apropierii lui de jucatori. Exemplele dupa care se ghida atunci cand incerca sa puna mana pe Steaua erau clare: George Copos la Rapid si Gheorghe Stefan la Ceahlaul aveau un capital de imagine deosebit fiind patroni. Becali a intuit ca exista o singura modalitate de a patrunde in "lumea buna" a investitorilor din fotbal. Atunci cand Viorel Paunescu, presedintele CA din Ghencea nu avea lichiditati, aparea intotdeauna un om care salva situatia: Gigi Becali. Asa si-a castigat acesta un loc in Consiliul de Administratie, in 2000. Urmatorul pas era prelu�area echipei. In perioada in care sectia de fotbal a CSA Steaua a devenit societatea non-profit, FC Steaua, Gigi a pompat si mai multi bani, imprumuturile fiind girate cu o serie de contracte ale unor jucatori! Dupa ce Adunarea Generala s-a desfiintat, Gigi a cerut returnarea banilor, amenintand cu faptul ca isi va lua jucatorii ale caror contracte le avea. Cum Paunescu nu i-a putut returna banii sau n-a vrut, Gigi a preluat cel mai galonat club de fotbal al Romaniei. Devenit celebru, Gigi a inceput sa dea din ce in ce mai multe rateuri in ultimul timp, iar recenta sa infrangere in fata Oanei Mizil, in lupta pentru Camera Deputatilor, a insemnat, intr-un mod fara echivoc, declinul pentru Gigi Becali.
Armata si DNA-ul
Una dintre cel mai controversate afaceri ale lui Gigi Becali este cea legata de un schimb de terenuri pe care latifundiarul le-a facut cu Armata, mai exact cu ministrul Apararii de atunci, Victor Babiuc. Primul schimb s-a realizat s-a realizat in 1996, cu ajutorul generalului Dumitru Cioflina. Atunci, MApN a cedat 8,8 hectare de teren in Pipera, iar Becali le-a dat o suprafata identica in localitatea Stefanesti. Al doilea schimb s-a realizat in iunie 1999, cand MApN i-a dat lui Becali 20,9 hectare la Pipera si a primit 21 de hectare tot la Stefanesti. Pe langa faptul ca preturile pe metru patrat erau in favoarea lui Gigi Becali, schimburile au fost ilegale deoarece armata nu detinea acte de proprietate asupra terenurilor pe care le administra, acestea fiind revendicate de fostii proprietari. Legea interzice schimbarea regimului juridic al unor terenuri aflate in litigiu. Intr-o sedinta din ianuarie 1997 a CSAT, s-a stabilit ca MApN sa-si construiasca un obiectiv strategic la Stefanesti. Deoarece nu detinea terenuri in respectiva zona, prin aceasta manevra CSAT a aprobat inclusiv schimbul de terenuri dintre minister si Becali. Ioana Mariana Babiuc, fiica lui Victor Babiuc, a cumparat de la Gigi Becali 700 de metri patrati in Pipera, cu suma modica de 500 lei. Tranzactia s-a perfectat imediat dupa ce Becali si reprezentantii MApN au semnat cel de-al doilea schimb de terenuri, prin care Armata ceda 20,9 hectare la Pipera si primea 21 de hectare la Stefanesti. Afacerea este inca cercetata de organele abilitate, iar faptul ca mai multi generali de armata au fost la LPF pentru a cere actele prin care Gigi Becali a preluat Steaua se pare ca are legatura cu aceasta tranzactie. Generalii au incercat sa-l determine pe Gigi Becali sa lase Steaua, in conditiile in care ar fi preluat-o fraudulos, iar ei si-ar fi asumat intreaga responsabilitate pentru afacerea cu terenurile. A o doua pata mare pe numele lui Gigi Becali este cea legata de catre "cazul valiza". In ultima etapa a campionatului trecut, atunci cand Steaua putea castiga campionatul daca CFR Cluj se incurca la Cluj, cu Universitatea. Gigi Becali le-a promis jucatorilor de la "U" 1,7 milioane de euro, iar in acest sens l-a trimis pe Teia Sponte la Cluj, impreuna cu doi bodyguarzi, sa se asigure ca totul este aranjat. DNA l-a interceptat pe Sponte si i-a confiscat valiza. Ulterior, Gigi a fost trimis in judecata pentru acest caz, iar, odata cu acest lucru, mai multe stenograme au aparut in presa, care au aratat in mod clar cum se fac aranjamentele in fotbalul romanesc.
Omul din umbra
Cel care l-a "hranit" cu sfaturi pe Gigi Becali, ajutandu-l, de asemenea, de cate ori era nevoie, este Viorel Hrebenciuc, membru in PSD. Acesta se pare ca a fost artizanul ridicarii latifundiarului de la stadiul de fost cioban la candidat pentru presedintia Romaniei. El l-a sfatuit si ce terenuri sa cumpere, si cu cine sa se alieze, si sa-si creeze un partid. Miscarile lui Gigi, in afara celor la nervi, au fost luate dupa consultari cu "Hrebe". Ca o confirmare a acestor lucruri vine si faptul ca o stenograma din scandalul "valiza" surprinde o discutie intre cei doi prieteni, in care Viorel Hrebenciuc il asigura pe Gigi ca Boc, actualul premier, atunci primar al Clujului, nu o sa se implice deloc in deznodamantul partidei dintre "U" Cluj si CFR Cluj.
Yesmenii lui Gigi
Soclul pe care s-a cocotat Becali a fost unul construit, in mare masura, de catre presa. Numai ca cei care l-au tinut de maini pentru a-l ajuta sa urce au fost oamenii din jurul sau. In frunte cu Teia Sponte, varul sau, cel care i-a cantat mereu in struna si l-a ajutat in momentele delicate, cohorta lui Gigi Becali a inclus oameni dintre cei mai diferiti. Virgil Becali, alt var al latifundiarului, cunoscut si sub porecla de "Breloc", asta pentru ca mai mereu sta "atarnat" de patron, este cel care a ajuns atat de sus incat isi dadea cu parerea si despre jucatorii pe care Steaua ii achizitiona. Pedrazzini este si el unul dintre cei cu care Becali a sters pe jos, in etapele in care a fost principal fiind doar de decor, pentru ca patronul a facut echipa cu care ros-albastri intrau in teren. Valeriu Argaseala, presedintele Stelei, este cel mai nou model de yes-man. Aparut imediat dupa plecarea lui Mihai Stoica, Argaseala nu precupeteste nici un efort in a aprecia modul in care patronul sau conduce Steaua.
Pagina realizata de Cristian Munteanu 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
interesant..   de dorumare
A r h i v a
  Becali: "La Cluj n-am nicio sansa    
  Antrenori macinati    
  Bagat in seama de Basescu    
  Banel spre Moscova    1 comentariu
  Dica pus la zid    
  La loc comanda!    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Invinsi de Securitate (2083 afisari)
 Gaza City sub senilele Israelului (2066 afisari)
 Adio, sange proaspat! (2016 afisari)
 Mama eroina (1609 afisari)
 Piept de curcan umplut (1531 afisari)
 UPDATE 19:36 Romania va putea incepe exploatarea hidrocarburilor din zona Marii Negre dupa anuntarea deciziei Curtii de la Haga (4374 afisari)
 UPDATE 19.34 - Poetul Grigore Vieru va fi transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala (ATENTIE! IMAGINI SOCANTE!) (3722 afisari)
 Parintele Justin Parvu a ridicat Moldova impotriva cipurilor biometrice (VIDEO) (2657 afisari)
 Ministrul Apararii l-a schimbat pe seful serviciilor secrete din Armata (2302 afisari)
 Peste 3 milioane de computere raspandesc acelasi virus (1982 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01199 sec.