Ziua Logo
  Nr. 4437 de vineri, 16 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Arc peste timp
-- Ar trebui sa-mi pese ceva mai mult de subteranele fabulei "Vulpea si generalul": in 2002 si 2003, am primit nenumarate mesaje de la sereisti de bine, cum ca nu ei, ci, dimpotriva, colegii de la doi si un sfert imi asculta telefonul. Doar ca, atunci si acum, problema mea nu e cine, ci din ordinul cui imi sunt ascultate convorbirile. Ma limitez sa observ ca, de vreme ce dl. director general - laudat pe toate vocile ca mare profesionist - lanseaza urbi et orbi amenintari catre politicieni, poate ca, de pe urma acestui conflict, lupta contra coruptiei va inregistra in fine saltul calitativ pe care am obosit sa-l tot asteptam. Sau poate nu.
MA intereseazA, ca si saptamana trecuta, tot implicatiile actului normativ emblematic al Guvernului Boc, faimoasa ordonanta care interzice cumularea salariului cu pensia. Daca in talk-showuri doar PDL-istii fanatici mai indraznesc sa-si asume cu jumatate de gura apararea acestei ordonante, dimpreuna cu tot ridicolul, chiar oprobriul pe care aceasta pozitie absurda le provoaca, in comentariile pe Internet, unde gandul, ascuns sub anonimat, e mai slobod, am intalnit multe pareri care declina in limbaj de gang - sa-i ia naiba de babalaci - esenta ordonantei Boc.
Asta mA face sA cred ca, departe de a fi o eroare de comunicare, ordonanta are virtuti demagogice greu de intuit de o minte cuviincioasa. De ce ne-am mira? Cu exceptia momentelor apoteotice in care mosi cu plete dalbe ii ofereau Iubitului Conducator paine si sare sau cheile cate unei cetati de butaforie, acel creuzet al anilor '80 in care se desavarsea forjarea Omului Nou galgaia de dispret golanesc fata de cei varstnici. E drept, Ceausescu a impus un regim inuman de economii, dar nu cred ca, singur, a inventat atunci sa nu trimita Salvarea pentru batrani; cineva in ierarhia de nivel mediu a avut aceasta nobila idee, si o multime de dispeceri, soferi, infirmiere si asistenti de ambe sexe au aderat cu nemarturisit entuziasm la indicatiile pretioase.
Intre timp, Omul Nou a castigat de cateva ori alegerile. A aflat ca nu e corect politic sa strige dupa cate o doamna in varsta "faa, te cauta moartea pe-acasa si tu te plimbi!", dar racnetul mai rasuna inca in adancul multor suflete romanesti, acolo unde stau pitite si alte vorbiri simtitoare, mult prea omenesti si prea putin europene, cum ar fi "bozgor" sau "tiganca imputita". (Tot acolo s-ar fi cuvenit sa se ascunda si expresia "primul guvern pur romanesc", dar pe dl. presedinte Basescu iar l-a luat gura pe dinainte).
Nu vAd de ce dl prim-ministru si echipa sa s-ar jena sa recunoasca aceasta filiatie si sa se inspire plenar din programele ceausiste de austeritate. De ce nu ar dramui cu zgarcenie ingrijirile acordate persoanelor de peste 65 de ani? Nu ca i-ar rasfata acum, dar macar Salvarea mai raspunde la cate un apel, si asta - cum se aude pana la saturatie - il costa pe contribuabil. Ca batranul in cauza este de doua ori mai contribuabil decat dl Boc - cui ii pasa?
Sau, In altA ordine de idei, de ce nu s-ar elimina exceptiile, cum e democratic si corect, nu-i asa? - si in cazul balerinelor de la Opera, care ar trebui, ca orice om (feminin) al muncii (nu ca politistii de la evidenta populatiei sau ca personalul de suprafata din mine), sa se pensioneze tot la 57 de ani si doua luni? Un Lac al Lebedelor populat de volatile tremurande, de mult trecute de prima tinerete, ar spori si soliditatea economiei, si pe cea a moralitatii publice. Ca sa nu mai spun ca ar face si supa mult mai buna!
Mai e ceva care aruncA un arc peste timp (mai tineti minte aceasta suava expresie?) intre decretele Ceausescu si decretele Boc: membrii actualului guvern, inclusiv dl ministru Parsifal de la Cultura, nu au habar nici de cauzele actualei situatii, nici de consecintele deciziei lor. Angajarea frecventa a pensionarilor este rezultatul dezastruoasei politici restrictive de cadre a lui Ceausescu, combinata cu mobilitatea europeana; politica de cadre Basescu-Boc nu face decat sa agraveze starea de lucruri. Despre asta, alta data.
Zoe PETRE 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Dna Petre...   de alamar
ptr. calugaru.   de naem
Dati senzatia ca v ati mai dori un serviciu ,   de sorge
   de CALUGARU
Excelent articol.   de Socrate
Da-n urma cu 10 ani de ce nu ziceati nimic tova profesoara ?   de Ghita Bizonu'
Consider ca mai multa decenta nu strica nimanui ....   de Ciobanescu
pai fura blocate!!!!   de tray
:)   de Solitude
A r h i v a
  O seara printre basarabeni    
 Top afisari / comentarii 
 Invinsi de Securitate (2083 afisari)
 Gaza City sub senilele Israelului (2066 afisari)
 Adio, sange proaspat! (2016 afisari)
 Mama eroina (1609 afisari)
 Piept de curcan umplut (1531 afisari)
 UPDATE 19:36 Romania va putea incepe exploatarea hidrocarburilor din zona Marii Negre dupa anuntarea deciziei Curtii de la Haga (4374 afisari)
 UPDATE 19.34 - Poetul Grigore Vieru va fi transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala (ATENTIE! IMAGINI SOCANTE!) (3722 afisari)
 Parintele Justin Parvu a ridicat Moldova impotriva cipurilor biometrice (VIDEO) (2657 afisari)
 Ministrul Apararii l-a schimbat pe seful serviciilor secrete din Armata (2302 afisari)
 Peste 3 milioane de computere raspandesc acelasi virus (1982 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00981 sec.