Ziua Logo
  Nr. 4437 de vineri, 16 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
O seara printre basarabeni
-- S-ar fi putut numi si acest episod "D-ale diasporei", adica d-ale romanilor imprastiati in lume, dar intalnirea cu membrii Cenaclului cultural-artistic IDEAL, de la inceputul acestei saptamani, m-a obligat la titlul de mai sus. Deoarece basarabenii, ca si nordicii bucovineni si maramureseni din Ucraina, n-au parasit Regatul Romania Mare din vointa proprie, ducandu-se spre alte zari. Ei au fost smulsi din trupul tarii de-abia intregite si apoi, chiar asa fiind, ciracii lui Stalin i-au dus, pe foarte multi dintre ei, in pustiile rusesti, sa li se piarda urma, limba si credinta.
In acele zile cumplite din vara anului 1940 si apoi din toamna lui '44, o minoritate si-a gasit refugiul dincoace de Prut sau a emigrat oriunde, de frica ciumei rosii. Ei nu si-au tradat vatra si traditiile. Fara a intra in amanunte, trebuie amintit ca din 1990 ei au pus la Bucuresti primele caramizi ale edificiului ce se cheama Asociatia culturala "Pro Basarabia si Bucovina", cu filiale in zeci de tari; aceasta este menita sa atraga atentia atat asupra valorilor romanesti de dincolo de actualele hotare ale Tarii-Mama, cat si asupra dramei celor ramasi sub stapanire straina. Comunistii de atunci le-au distrus bisericile, pe tarani i-au bagat in colhozuri, intelectualii fiind trimisi in surghiun. Mai mult, romanilor li s-a luat scrisul, litera latina devenind slava, pentru ca actualii comunisti din Basarabia sa inventeze chiar si o limba noua, cea moldoveneasca, elaborand si un dictionar romano-moldovean.
Acestea au fost premisele lansarii romanului autobiografic S(C)LAVUL DIN MINE de Vlad Vlas si a antologiei de poezie ROMANIA DIN SUFLET, la Centrul Cultural al M.A.I. din Bucuresti. Sala "Marin Preda" devenise neincapatoare, cand poetul-moderator Vasile Capatana a rostit cuvintele de deschidere: "Aici, cati suntem, basarabeni si bucovineni, ne simtim romani liberi si multumim lui Dumnezeu si tarii ca ne putem rosti in frumoasa limba stramoseasca, fara a fi cenzurati de vreo lifta straina". Majoritatea celor de fata era formata din scriitori, istorici, artisti populari din fostele noastre provincii istorice, dar si din studenti si elevi romani de peste Prut, lunar gasindu-si aici loc de regandire si regasire a radacinilor.
IntAietatea a avut-o Poezia, printr-o culegere nu atat "antologica", precum s-ar putea crede, cat emotionala si demonstrativa a celor 90 de poeti basarabeni si bucovineni stransi intre coperti, preamarind cei 90 ani de la Marea Unire. De pe acele meleaguri, sunt alaturi de "clasici" si tineri creatori traind acum pe alte meridiane; oriunde s-ar afla, in Europa sau America, ei demonstreaza ca poarta in suflet spatiul romanesc, DORUL fiindu-le leagan, crez, stare si veghe. O carte de capatai pentru toti cei ce spera in destinul neamului, dar si un, sa-i zicem, avertisment celor ce vor sa ne dezbine.
Si a venit rAndul Prozei. A lui Vlad Vlas, profesor de limba si literatura romana, originar de pe "malul stang" si absolvent de Chisinau, traind cumplita desteptare din visul - abisul sovietic - pentru a prinde "aripi in Romania, unde voi scrie o carte a revoltei", la Piatra Neamt. Da, nu-i roman in intelesul strict al genurilor literare, ci o litanie cu valoare eseistica rostita/scrisa pe "malul drept", unde si-a gasit implinirea si sensul vietii, dupa experiente si trairi la care basarabeanul nu se astepta. Nu-i venea sa creada ca "anumite carente de ordin metafizic, care planeaza nu deasupra fiintei mele, ci a intregii natiuni dezmembrate" il vor determina sa vada realitatea romaneasca avand ochi de slav, cum a invatat, sau cu cei de sclav, cum a trait!
Inchei cu prezentarea facuta de Leo Butnaru, prozator si critic literar din Chisinau: "Cartea - densa, palpitanta ca mesaj - e una dintre cele mai sincere naratiuni memorialistice scrise la noi". Ea a aparut la Editura "Terra Nostra" din Iasi.
P.S.: Ieri, la Universitatea Bucuresti a avut loc conferinta publica "Legea lui Eminescu", sustinuta de numeroase cadre didactice, cu sprijinul organizatiilor studentilor basarabeni bucuresteni si al Federatiei Romane a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Antifascisti. A fost lansata editia speciala VEGHEA.
Valentin HOSSU-LONGIN 
A r h i v a
  Arc peste timp    9 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Invinsi de Securitate (2083 afisari)
 Gaza City sub senilele Israelului (2066 afisari)
 Adio, sange proaspat! (2016 afisari)
 Mama eroina (1609 afisari)
 Piept de curcan umplut (1531 afisari)
 UPDATE 19:36 Romania va putea incepe exploatarea hidrocarburilor din zona Marii Negre dupa anuntarea deciziei Curtii de la Haga (4374 afisari)
 UPDATE 19.34 - Poetul Grigore Vieru va fi transportat la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala (ATENTIE! IMAGINI SOCANTE!) (3722 afisari)
 Parintele Justin Parvu a ridicat Moldova impotriva cipurilor biometrice (VIDEO) (2657 afisari)
 Ministrul Apararii l-a schimbat pe seful serviciilor secrete din Armata (2302 afisari)
 Peste 3 milioane de computere raspandesc acelasi virus (1982 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01003 sec.