Ziua Logo
  Nr. 4436 de joi, 15 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Jumatatea de masura
Sorin ROSCA STANESCU 
Analiza exhaustiva a ofertei prezidentiale privind o noua Constitutie mai poate astepta. Pentru ca documentul prezentat ieri este deosebit de complex, cuprinzand atat premize corecte, cat si premise gresite. Precum si proiecte valoroase ori stupide. Pana unaalta, sa luam in discutie elementul cardinal al viziunii constitutionale avansate de seful statului. Asa-zisa republica semi-prezidentiala.
In prezent, struto-camila continuta in substanta Legii noastre fundamentale consta tocmai in existenta regimului semi-prezidential. Ce inseamna aceasta? Ca seful statului, ales nu de Parlament, ci prin votul direct al cetatenilor si dobandind astfel, ca persoana, cea mai mare legitimitate in stat, are o situatie ambigua. Pentru ca imparte intr-un mod straniu atributiile executive cu primul-ministru. Si, in general, la acest capitol, primul-ministru este mai puternic. In aceste conditii, ce-i mai ramane sefului statului? Sa dea cu gura. Sa lanseze critici impotriva Executivului din care, formal dar nu si real, face parte. Sa genereze tensiuni. Sa se ocupe de intrigi. Sa manevreze, atat cat poate, serviciile secrete. Sa reprezinte, dar nu si in zona economiei, Romania peste hotare, intr-o maniera mai mult formala, pentru ca ministrul de Externe subordonat primului-ministru are, pana la urma, painea si cutitul in materie de diplomatie. Si, in fine, sa-si arate muschii atunci cand trebuie numiti noi ministri. Exact ceea ce a si facut Traian Ba�sescu, cu precizarea ca tempera�mentul sau extrem de agresiv si impulsiv si-a spus cuvantul din plin, in aceasta privinta. Fara niciun fel de discutie, exista un decalaj incorect intre legitimitatea sa, conferita de votul universal si puterea reala de care dispune.
Solutia trebuie identificata intr-una dintre cele doua variante posibile si logice oferite, de altfel, prin orice tip de analiza a dreptului constitutional comparat. Prima: presedintele va avea mai putina legitimitate si mai putina putere, devenind un personaj mai degraba decorativ si reprezentativ, solutia fiind nu numai schimbarea fisei de post a sefului statului, ci si a mecanimsului prin care acesta este instalat in functie. Cu alte cuvinte, ca in alte tari europene, presedintele ar putea fi desemnat nu in urma votului direct al cetatenilor, ci prin votul indirect al acestora, adica imediat dupa alegeri, de catre noul Parlament. Este o formula care ar pune capat pentru totdeauna celui mai grav conflict institutional, cel declansat de atatea si atatea ori in Romania, intre Presedintie si Parlament. Intrucat nu s-ar mai calca pe bombeu cu primul-ministru, nici razboaie intre palate nu ar mai fi. In schimb, in aceasta varianta, exista doua dezavantaje. Populatia pierde privilegiul de a-l desemna ea insasi pe tatuc. Si s-ar putea ca romanii sa nu doreasca acest lucru. In al doilea rand, pentru ca sistemul sa functioneze, in conditiile in care el s-ar baza mult mai mult pe partide si pe Parlament, ar fi necesar ca aceste institutii sa dobandeasca in politica un nivel de educatie, de maturitate si de profesionalism care nu exista inca in aceasta tara.
Alta solutie decat republica parlamentara este republica prezidentiala. In care seful statului devine persoana care a obtinut in mod direct cele mai multe voturi ale populatiei si care isi asuma, atentie, in mod constitutional, si conducerea Guvernului. Asemanator sistemului din Statele Unite si din alte tari. Si din nou, in aceasta varianta, conflictele inter-institutionale ar putea fi evitate. Cu exceptia celui dintre seful statului, devenit si prim-ministru, si Parlament. Care ar urma, asa cum este si firesc, sa-l cenzureze. Si, la nevoie, sa-l demita.
Republica semi-prezidentiala, propusa ieri, este o prostie. Un semn fie ca Basescu nu are curajul sa mearga pana la capat - caci el isi doreste sa fie un despot luminat, desigur, nu intunecat - fie ca este las si nu indrazneste sa isi asume intreaga putere, insotita si de intreaga raspundere.
 Afisari: 2559  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 24 Afiseaza toate comentariile  
Pt tine Shadow.Dar nu doar pt tine,ci pt oricine.   de vida clara
Vezi arogantule,sa nu mai pleci fara aparatori la tzurloaie,   de vida clara
Mai shadow,eu itzi arat cerul,dar tu nu potzi depasi cu vederea tavanul.   de vida clara
Meteoricele mele aparitii,urmeaza...   de vida clara
arogantule,e bine de tine ca ai urmat policalificarea.   de vida clara
Mai shadow,degeaba dai pe afara ...   de vida clara
Autobuzele, vagoanele, pendulele(ca suna bine a pdl) a "profesorilor" prostuti   de Shadow
In politica, jumatatea de masura poate fi un compromis inteligent!   de Gargantua
epigon   de promaa2002
Ordonanta de Urgenta incalca flagrant principiul separarii puterilor in stat   de Semper Fidelis
Actiunea "Autobuzul"(pt copii prostutzi).   de vida clara
Republica prezidentiala este singura care respecta principiul separarii puterilor in stat   de Semper Fidelis
Dle Rosca gindesti pe termen scurt sau lung ?   de sorge
Ce rost are un incurca-lume presedinte decorativ?   de Semper Fidelis
Doar o intrebare, hai doua, domnule Sorin Rosca Stanescu.   de alwis46
Exceptionala analiza !!!   de Mariteea
Securist-comunistii-iliisto-basesti si-au luat nasul la purtare.   de rosu ovidiu
Jumatatea de a masura ...Romania   de Eramescu
jumatate de masura   de Margot
fosta securitate   de Dan Iasi
D-le SRS...   de Petre S
ales direct insa decorativ   de scepticus clusiensis
Articol scris cu jumatate de masura   de Solitude
Romania sub umbrela marilor barbati de stat   de Alex.Pandrea
A r h i v a
  Comoara din vizuina "Vulpii"    2009-01-13
  Traian cel Mare. Si tare.    2008-12-30
  Guvernul de mana forte    2008-12-29
  Banii si sictirul    2008-12-20
  Efectul "draga Stolo"    2008-12-16
 Top afisari / comentarii 
 Familia Eminescu (2963 afisari)
 Scandalul minciunilor intre SUA si Israel (2890 afisari)
 Succesul e scris in degete (2846 afisari)
 Jumatatea de masura (2559 afisari)
 Republica Traiana (2388 afisari)
 Republica lui Basescu (12347 afisari)
 Tera Patrick, pentru prima data goala in 2009 - FOTO (6353 afisari)
 Gata cu fustitele scurte in tenis! Jucatoarele sexy vor fi amendate! (3266 afisari)
 A fost descoperita viata pe Marte! (3084 afisari)
 In plina criza a gazelor, Andreea Mantea ii incalzeste pe ucraineni cu un pictorial incendiar Playboy (FOTO) (2415 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08134 sec.