Ziua Logo
  Nr. 4434 de marti, 13 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Tel Avivul arunca in lupta rezervistii
Tesu SOLOMOVICI 
Mobilizati inca inainte de declansarea ofensivei terestre, zeci de mii de rezervisti israelieni s-au antrenat intensiv in conditii de lupte urbane, asteptand clipa cand vor primi ordinul sa treaca granita Gazei. Cata vreme Executivul politic a ezitat sa ia o hotarare in ceea ce priveste "etapa a III-a"a razboiului, rezervistii n-au fost trimisi in lupte.
In dupa-amiaza zilei de duminica 11 ianuarie, primele unitati de rezervisti au inceput sa treaca granita israeliano-gazateana. Numerosi soldati rezervisti au ajuns imediat in primele linii. Niciun corespondent de presa strain sau local nu a putut afla, din surse politice sau militare, daca a inceput asaltul asupra Gaza City si a Liniei Filadelfia, care sunt efectivele de rezervisti care participa la lupte si ce ordine a primit armata pentru zilele urmatoare. Purtatorul de cuvant al Tzahal nu dezvaluie nici cate zile sau saptamani vor mai dura luptele. E evident, rezervistii au inceput sa participe la luptele din Gaza, dar oficial extinderea razboiului nu a fost anuntata.
Responsabilii israelieni continua sa repete ca obiectivul actiunii "Oferet ietzika"(Plumb turnat) este de a lichida pericolul rachetelor trase de Hamas asupra asezarilor din sudul Israelului si de a crea o noua realitate de securitate.
DupA 16 zile de rAzboi, Hamas refuza sa opreasca lansarea rachetelor semnandu-si, dintr-un fanatism greu de inteles, propria distrugere. Odata cu intrarea in lupta a rezervistilor, "Oferet ietzuka"(Plumb turnat) nu va mai fi denumita o "actiune militara", ci devine un razboi adevarat.
Toate acestea sunt insa jocuri semantice, razboiul israeliano-gazatean, mai exact israeliano-palestinian, dureaza de multa vreme, razboi a fost de la primele rachete "Kassam" lansate asupra orasului Shderot si a kibuturilor din sudul Israelului, in urma cu opt ani, razboi a fost inca de mai inainte, din 1967, cand Gaza a fost ocupata, razboi care a continuat si dupa ce Israel si-a retras soldatii si colonistii din Gaza in 2006, razboi inseamna si blocada ermetica a Gazei. O blocada care i-a innebunit pe gazateni, dar era esentiala israelienilor pentru a impiedica fluxul de arme catre Hamas.
Generalii Yuval Diskin si Amos Yadlin, sefii serviciilor secrete interne"Shabak"si, respectiv, serviciile informationale ale armatei "AMAN", au prezentat, ieri, intr-o sedinta speciala a guvernului rapoarte asupra situatiei pe fronturile de lupta, rezumate astfel: Hamas din Damasc este rupt de realitate, Hamas din Gaza este paralizat, Hamas asteapta sa fie salvat. Totusi, Hamas nu va ridica steagul alb al capitularii. Specialistii informationali spun ca se observa primele semne ale dezintegrarii fortelor combatante Hamas, numerosi luptatori isi dezbraca uniformele, arunca armele si se pierd in mijlocul populatiei civile.
AnaliStii militari Si politici repeta ca liderii Hamas, ascunsi in bunkere subpamantene, nu realizeaza dimensiunea catastrofei care s-a abatut asupra poporului gazatean. Ei asteapta ca initiativa egipteana sau Rezolutia Consiliului de Securitate sa opreasca focul, si atunci sa proclame "victoria Hamas-ului". Generalii israelieni sunt decisi sa-i sileasca pe liderii Hamas sa recunoasca infrangerea. Pentru aceasta, generalii au nevoie de zecile de mii de rezervisti si de inca cateva zile de lupte. Presedintele Statelor Unite George W. Bush le-a ingaduit, ca un cadou otravit oferit Israelului, inainte de a parasi Casa Alba. "Cunoscatorii" spun ca in "etapa a III-a"a razboiului, atunci cand peste Gaza se vor revarsa diviziile mecanizate, si zecile de mii de rezervisti, impreuna cu soldatii in termen, vor asalta Gaza City si taberele de refugiati, nu va ramane "piatra pe piatra" din Gaza.
Lumea va acuza atunci Israelul de genocid, dar nicio racheta nu va mai face sa curga sange israelian si copiii vor putea sa revina in scolile astazi parasite.
Ministrul israelian al Apararii Ehud Barak inca mai crede ca scenariul apocaliptic al distrugerii totale a Gazei nu va deveni realitate, ca Hamas va inceta sa traga cu rachete, ca la capatul tunelului ar putea sa apara o luminita. Din tot sufletul as dori ca Barak sa aiba dreptate...
 Afisari: 989  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Gazatean   de emigrstul
Tesule, exagerati   de Rollo
Avetzi grija pe cine sustzinetzi !   de Nicu Pruna
"Din tot sufletul as dori ca Barak sa aiba dreptate..."   de Toma Flamindul
Tesitu face propaganda mossadului...   de Toma Flamindul
Can Israel Survive Its Assault on Gaza? Treziti-va israelieni   de Crusader
Nuremberg   de Petre S
VICTORIE SI INFRANGERE   de SFANTUL
A r h i v a
  Israelul risca sa piarda razboiul mediatic    68 comentarii
  Din nou despre "Fantoma nucleara din Gaza"    2009-01-06
  "Amenintarile primare" ale generalului Petrescu    2009-01-05
  Israel - cu un picior in UE    2008-12-11
  Palestina - tara fara tara    2008-11-21
  O sarbatoare: 500 de ani de tipar romanesc    2008-11-11
 Top afisari / comentarii 
 Comoara din vizuina "Vulpii" (5548 afisari)
 Virginitate de vanzare (3895 afisari)
 Cehia socheaza UE cu imagini (2629 afisari)
 Executie in stil PSD (2607 afisari)
 Israelul risca sa piarda razboiul mediatic (1254 afisari)
 Brigitta Bulgari, calendar XXX interzis minorilor (VEZI FOTO) (9272 afisari)
 Caz șocant in Bucuresti: Asistentă maternală acuzată că i-a violat pe copiii cu handicap pe care ii ingrijea (5968 afisari)
 Miscarea Pamantului aduce a 13-a zodie: Opchiuchus (5031 afisari)
 Sarah Shahi, actrita care are chipul Penelopei Cruz si sanii Salmei Hayek, a pozat nud - FOTO (4190 afisari)
 Medici norvegieni: Israelul folosește in Gaza o armă puțin cunoscută și foarte puternică (3496 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.09961 sec.