Ziua Logo
  Nr. 4433 de luni, 12 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Razboiul justitiarilor
-- Magistratii au introdus in instanta aproape 3000 de actiuni impotriva Ministerului Justitiei, solicitand sporuri si drepturi banesti
Procesele impotriva Ministerului Justitiei au fost deschise pentru diferite sume de bani pe care magistratii si persoanele asimilate magistratilor doresc sa le recupereze de la stat. Acestea imbraca forma unor sporuri anticoruptie, prime de asigurare, sporuri "de calculator" etc.
"Executivul si Legislativul ar trebui sa reactioneze, pentru ca maine veti da o hotarare judecatoreasca in care veti stabili cine este ministru, poimaine veti stabili prin hotarare judecatoreasca bugetul de stat al Romaniei. O putere, cand scapa dincolo de limitele ei, trebuie adusa in limitele responsabilitatilor ei (...) Nici Justitia nu poate face chiar orice", a reactionat presedintele Traian Basescu.
Reactia presedintelui Romaniei, care a deranjat numerosi magistrati si membri ai personalului asimilat magistratilor, porneste de la o situatie care sfideaza reguli elementare ale bunului-simt. In ultimii trei ani, acestia au introdus in instanta aproape 3000 de actiuni numai impotriva Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, solicitand diferite sporuri si alte drepturi, pe langa salariile deloc neglijabile: spor anticoruptie de 30% si 40%, de calculator, de confidentialitate, de risc si de suprasolicitare neuropsihica, de permanenta, prime de asigurare, plata tichetelor de masa, vechimea in munca. La fel ca in cazul altor categorii de bugetari, practic, nu salariile in sine sunt cele care le asigura un nivel de trai impresionant, ci tocmai aceste "rotunjiri" ale veniturilor, situate de obicei la sume totale de sute de milioane, pana la miliarde de lei vechi; bani proveniti, desigur, din acelasi extrem de generos buzunar pentru care cotizeaza permanent contribuabilul roman.
Procesele deschise impotriva Ministerului Justitiei in perioada 2006-2008, pentru diferite sume de bani pe care magistratii si persoanele asimilate magistratilor doresc sa le recupereze de la stat, au la capitolul beneficiari persoane cu mare greutate in sistem. Potrivit unor informatii provenite de la MJCL, 893 din actiunile inregistrate in acest interval s-au referit la plata sporului de risc si de suprasolicitare neuropsihica, 805 la sporul de vechime in munca, 768 la sporul anticoruptie, 381 la sporul de confidentialitate, 46 la sporul de calculator, 46 la sporul de permanenta etc.
Celui care are i se va mai da
Iata cateva exemple de inalti angajati ai CSM, ICCJ, DNA, DIICOT, care au castigat in instanta sume considerabile, pe langa salariile cuvenite de drept. Presedintele ales al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies - 53.981 lei; vicepresedintele CSM, Bogdan Licu - 24.529 lei; Dan Lupascu, membru CSM - 37.415 lei; Dan Chiujdea de la CSM - 38.000 lei; Liviu Dascalescu - 35.986 lei de la CSM si 46. 376 lei de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti; judecatoarea presedinte de sectie Gabriela Barsan, ICCJ - 194.288 lei in 2007, salarii si alte sume restante; judecatorul Gheorghe Buta - 199.222 lei; Daniel Morar, seful DNA - 9.761 lei, "restante conform unor hotarari judeca�toresti"; procurorul Gheorghe Muscalu, DIICOT - 34.000 lei. Pe lista se mai afla, printre altii, fostul procuror general Ilie Botos si adjunctul sau, Marcel Sampetru.
Trebuie precizat ca nu vorbim despre o incalcare a legii, ci despre un aspect mai curand bizar: cel putin in aparenta, unii dintre cei ce aplica legile nu le cunosc exact. Este ceea ce arata chiar MJLC, idee reluata de Traian Basescu in cadrul sedintei de bilant a CSM, cand s-a referit la "interferenta grava a puterii judecatoresti in puterea executiva", mai exact, la felul in care magistratii au obtinut unele mariri salariale, pe care l-a calificat drept abuz. Simulacrul de amnezie consta in faptul ca, asa cum preciza si presedintele, "pe celebra ordonanta din 2000, prin care se scotea sporul de suprasolicitare si stres, daca va duceati in expunerea de motive, ati fi vazut ca sporul s-a introdus in salarii". E greu de spus daca a fost vorba despre o "scapare regretabila" a solicitantilor de sporuri la patrat sau despre intentia de a se situa mai presus de lege, insa oricum ar sta lucrurile, situatia e absolut jenanta si grava. Basescu s-a referit si la alte 28 de actiuni in instanta ale magistratilor, cum ar fi asigurarea CASCO pentru masinile personale, dar din bani publici, sau sporuri de fidelitate: "Cred ca toti suntem datori cu fidelitate fata de locul de munca. De ce trebuie acordat un spor de fidelitate magistratilor, nu jura sa respecte legile tarii? Ii platim sa respecte legile tarii!".
Adrian-Nicolae POPESCU 
 Afisari: 684  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
SS din MJ Kibedi, cea mai nerusinata profitoare - ati uitat-o !    de Ioana Ardelean
A r h i v a
  CSM risca sa-si piarda puterea    3 comentarii
  Capitala carambolurilor    
  O judecatoare si-a inscenat un accident    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Patatii de la guvernare (1931 afisari)
 Valizele fotbalului (I) (1876 afisari)
 Oprea si-a asigurat spatele (1721 afisari)
 Armaghedon in Gaza (1696 afisari)
 Turcu, donator de bani si incultura (1594 afisari)
 Buna seara, bine v-am gasit la stirile in pielea goala! (VIDEO) (5027 afisari)
 Medvedev sare la gatul "papusarului" Putin (4219 afisari)
 Televizoarele cu plasma ar putea fi interzise in Uniunea Europeana  (4030 afisari)
 Laureat al Premiului Nobel: Romania va ajunge printre cele mai dezvoltate 15 state din UE in urmatorii 25 de ani (3698 afisari)
 Pamela Anderson, cu fundul in sus (3389 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01120 sec.