Ziua Logo
  Nr. 4433 de luni, 12 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Nabucco si South Stream, optiuni ireconciliabile?
Cristian UNTEANU 
-- O intrebare extrem de actuala daca luam in serios afirmatiile premierului Putin privind posibilitatea ca livrarile de gaze inspre UE sa nu mai treaca prin Ucraina, ci prin Romania. Contextul actualei crize face ca oferta sa fie o suita logica a unei incercari - atat publice cat si, mai ales, in spatele usilor inchise - de a gasi o rezolvare pe termen lung a unei situatii repetitive, cea a conflictului energetic dintre Rusia si Ucraina, care a facut ca UE, pentru cel putin o saptamana, sa intre in fibrilatie si sa devina, practic, ostatica unei situatii pe care nu avea multe posibilitati s-o medieze.
Care este semnalul transmis de Rusia? Unul dublu, extrem de interesant pentru Bruxelles si pentru serviciile responsabile cu securitatea nationala si de subcapitolul sau energetic. Primul, extrem de important, este ca Putin a anuntat, in premiera, ca tara sa (implicit Gazpromul) e gata sa renunte la practica livrarii resurselor energetice prin intermediul societatilor care, de foarte multi ani, intermediaza aceste livrari si obtin profituri uriase, fiind in acelasi timp si formule indirecte de presiune de toate genurile. Sigur, aluzia directa este la RusUkrEnergo (join-venture intre Ucraina si doi parteneri ucraineni, Dimitri Firtas si Ivan Fursin prin intermediul lui Raiffeisen Bank, compania fiind inregistrata in Elvetia), companie-tampon a carei existenta a produs atatea probleme, incat si ucrainenii vor acum sa scape de ea, odata cu acuzatiile multiple lansate la adresa celor doi oameni de afaceri si a presupuselor lor legaturi suspecte cu mediile politice ucrainene... In orice caz, nu aceasta este singura companie de intermediari care actioneaza in domeniu, Romania contractand si ea livrarile de gaze cu ajutorul unei asemenea structuri parazitare.
In loc de asta, Putin propune relatii directe de la stat la stat si, prin asta, trimite un mesaj foarte actual inspre Bruxelles care cauta acum sa stabilizeze situatia si prin intermediul gasirii unei solutii pentru un pret unic de livrare a gazelor. Context in care - si aceasta intrebare s-a pus in cadrul reuniunii de urgenta din Parlamentul European - nu ar fi util sa existe o formula institutionala de tipul OPEC al gazelor unde sa se negocieze un pret stabil pentru oferta in domeniu? Poate ca va amintiti ca Moscova transmisese deja mesajul ca doreste sa realizeze o asemenea structura. Ineficienta insa daca nu este dublata de termenii unui acord de cooperare strategica intre Rusia si UE, adica exact documentul pe care-l asteapta strategii de la Moscova de foarte mult timp si a carui finalizare se afla in proces, deloc afectat (asa cum sperau unii si infirma din start Javier Solana) de conflictul din Georgia...
DacA acest raTionament pare logic, atunci la fel de logica este si propunerea lui Putin care avanseaza un pion suplimentar pe tabla de sah, oferind posibilitatea ca intreg contenciosul crizei (posibil oricand de repetat in conditiile instabilitatii pietei politice ucrainene si a evolutiilor imprevizibile ale tensiunilor serioase intre regiunile de est si vest ale tarii) sa fie pur si simplu anulat prin transferul tranzitului catre o locatie primara, Romania, tara membra UE si NATO.
O propunere care ar scoate Ucraina din jocul strategic al intereselor europene si ar putea insemna disparitia uneia dintre motivatiile majore pentru care atat UE cat si NATO considerau ca integrarea in sistem a acestei tari, alaturi de Georgia, ar fi adus un argument major de securitate. Pe de alta parte, un asemenea acord ar permite UE sa fie eliberata de o presiune imediata si sa poata elimina obiectiile diplomatice si nu numai, ale rusilor si retinerile economice ale unora dintre tarile europene in ce priveste finantarea proiectului Nabucco. Ar mai putea fi rezolvata, cel putin la nivel de principiu, si obtinerea unei sustineri diploma-tice rusesti pentru gasirea raspun-sului la intrebarea esentiala: facem Nabucco, dar cu ce umplem conducta daca cea de-a doua sursa inscrisa in proiect, Iranul, fie este blocata prin embargo, fie este imposibil de securizat prin forte exclusiv euro-pene?
Vizita de la Bruxelles a oficialilor romani poate aseza Romania intr-o situatie diplomatica de un interes fara precedent si ne-ar putea plasa la masa jucatorilor de forta in viitoarea politica energetica a UE.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Nabucco ?   de alwis46
Gazul un animal aparte...un animal politic   de Sile this Millennium
Cazul gazului   de srelu
Vrabia malai viteazu'   de emigrstul
Cine ii crede...   de Ion Caramache
A r h i v a
  Gaza: al doilea front    2009-01-09
  Razboiul energetic: noi pe ce ne bazam?    2009-01-08
  NATO si UE luate ostatice de catre Rusia    2009-01-07
  Vremea cand ataca uliii    2009-01-06
  Crizele si provocarea lui 2009    2008-12-31
 Top afisari / comentarii 
 Patatii de la guvernare (1931 afisari)
 Valizele fotbalului (I) (1876 afisari)
 Oprea si-a asigurat spatele (1721 afisari)
 Armaghedon in Gaza (1696 afisari)
 Turcu, donator de bani si incultura (1594 afisari)
 Buna seara, bine v-am gasit la stirile in pielea goala! (VIDEO) (5027 afisari)
 Medvedev sare la gatul "papusarului" Putin (4219 afisari)
 Televizoarele cu plasma ar putea fi interzise in Uniunea Europeana  (4030 afisari)
 Laureat al Premiului Nobel: Romania va ajunge printre cele mai dezvoltate 15 state din UE in urmatorii 25 de ani (3698 afisari)
 Pamela Anderson, cu fundul in sus (3389 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.08671 sec.