Ziua Logo
  Nr. 4432 de sambata, 10 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Leul, mata lesinata
-- Moneda nationala a suferit cea mai mare depreciere de la introducerea euro * 1 euro este egal cu 4,2127 lei, la cursul BNR
Moneda nationala s-a depreciat brusc in raport cu cea europeana, iar analistii economici sunt precauti sa sustina un nou prag de rezistenta. Dar cu toate ca leul a atins pragul cel mai de jos in raport cu euro, unii economisti spun ca ritmul de depreciere nu pare realist si sunt de parere ca leul va avea parte si de momente de apreciere.
Cursul de referinta publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atins maximul istoric de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/euro si a inchis tranzactionarea la 4,23 lei/euro, leul inregistrand a cincea sedinta de depreciere semnificativa de la inceputul anului. Scaderea de acum este pusa de unii analisti pe seama sentimentului negativ al investitorilor fata de regiune. De asemenea, unii analisti sustin ca leul s-a devalorizat din cauza cererii mari de valute din piata. "Normal era sa avem un curs de pana la 4,1 lei pentru un euro, dar deja deprecierea e prea rapida. Unde se va ajunge nu stie nimeni. Este posibil sa treaca de 4,25 dar eu sper sa nu se ajunga", sustine Dragos Cabat, managing partner la Financial View. El sustine ca deprecierea de acum are la baza pe de o parte un efect psihologic, dar si faptul ca acum pe piata nu este valuta insa exista cerere.
"Nu mai e o legatura cu fundamentele economice, este o legatura cu ce se intampla pe piata", spune Cabat. De asemenea, economistul sef al BCR, Lucian Anghel se declara optimist cu privire la o viitoare intarire a leului in raport cu euro. "Nu se pot face predictii in acest moment si nimeni nu poate spune ca stie unde se va duce cursul. Eu cred ca vor exista si reveniri. Daca ar fi sa continue in acest trend ar putea sa ajunga la 4,7 lei in perioada urmatoare. Eu cred ca vor exista si reveniri, asa cum s-a intamplat in 2007 si 2008", spune Lucian Anghel.
La locul lui
Exista insa si economisti care nu se declara surprinsi de trendul negativ inregistrat de moneda nationala si spun ca evolutia de acum este una fireasca. "Deprecierea nu este chiar brusca. Pana spre jumatatea lunii decembrie cursul a stat mai mult pe loc. Cursul zlot/euro a suferit de asemenea de deprecieri, chiar si mai mari de 3% pe zi", ne-a declarat Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING. El sustine ca acum leul recupereaza in sesns negativ terenul pierdut. "A fost protejat de banca centrala pana la jumatatea lunii decembrie in mod constant, dar nu era acolo locul lui. Leul pur si simplu trebuia sa fie mai slab si acum se duce unde trebuia sa fie. Adica se depreciaza spre un nivel pe care il doreste piata", spune Chidesciuc.
Senior economistul ING este de parere ca noul guvern desi a anuntat niste masuri bune nu sunt suficiente de a obtine reducerea credibila a deficitului bugetar la nivelul de 1,7-2%. "Din punctul meu de vedere mult mai bine ar fi sa se vina cu un program de masuri care sa duca deficitul bugetar sub 3% pe parcursul a 2 sau 3 ani. Asa ceva ar fi credibil si posibil", a completat Chidesciuc. De aseïżœmenea, analistii sunt de parere ca deprecierea de acum a cursului nu va avea efecte pozitive asupra exporturilor. "Deprecierea leului nu ne ajuta pentru ca este in acest moment mult prea rapid. Pana sa se vada in materie de exporturi efectele pozitive o sa mai treaca vreo 5-6 luni. Pana atunci deprecierea va aduce un deficit de cont curent mai mare. Ne-ar fi ajutat daca se intamplau lucrurile gradual. De asemenea , importurile nu se pot descuraja rapid, ci in timpi, sustine Cabat.
George BANCIULEA 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Pai deh...   de alwis46
Acesta e doar inceputul, dupa cum v-am mai spus....   de Petre S
Analistu' si ieconomistu' lu' peshte   de Ion Caramache
A r h i v a
  Criza afecteaza comertul    2 comentarii
  An record pentru Dacia    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Vulpea s-a intors la locul faptei (2289 afisari)
 Frigul vine si de la Bruxelles (2093 afisari)
 Fitilele lui Putin (2090 afisari)
 Ce se ascunde in spatele provocarii lui Putin (1944 afisari)
 Lesinata dupa Vadim (1800 afisari)
 Sarut lesbian si incestuos pe covorul rosu! - FOTO (2867 afisari)
 Starleta anului 2008 face topless in 2009! - FOTO (2820 afisari)
 Un student s-a sinucis in statia de metrou Piata Romana (2131 afisari)
 Windows 7 repara gafele Vista (1957 afisari)
 "Premierul" Putin: Rusia este pregătită să privatizeze sistemul ucrainean de transport al gazului și propune Uniunii Europene să acorde un credit Ucrainei (1861 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00909 sec.