Ziua Logo
  Nr. 4429 de miercuri, 7 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Din ordinul lui Putin
-- Sub pretextul pedepsirii Ucrainei pentru furtul gazelor, premierul rus i-a cerut sefului Gazprom sa bage frigul in europeni * Romania, Bulgaria, Grecia, Austria, Ungaria, Croatia, Macedonia, Turcia, Bosnia, Slovacia, Polonia si Germania au ramas fara gazul contractat de la rusi
Intreruperea furnizarii gazelor rusesti catre unele state membre ale Uniunii Europene este "cu totul inacceptabila", iar livrarile trebuie reluate "imediat", au apreciat, ieri, Presedintia ceha a UE si Comisia Europeana intr-un comunicat preluat de Reuters. Reactia Bruxelles-ului vine dupa ce mai multe state europene - Bulgaria, Romania, Austria, Ungaria, Croatia, Macedonia, Turcia, Bosnia si Germania - au anuntat ca sunt grav afectate de "razboiul gazelor" dintre Ucraina si Rusia.
Premierul Vladimir Putin a ordonat concernului de stat Gazprom sa reduca volumul de gaz livrat catre Ucraina, ca raspuns, chipurile, la prelevarile ilegale de gaz de care Moscova acuza Kievul.
Presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a acuzat Ucraina, in cadrul unei intalniri cu Putin in fata presei ce a avut loc luni, ca a furat 63,5 milioane de metri cubi de gaz. Intrebat de Putin ce masuri intentioneaza sa ia in aceasta situatie, Miller a mentionat o "propunere de reducere a volumului de gaz livrat la frontiera ruso-ucraineana cu o valoare echivalenta celei furate". "Incepeti sa reduceti incepand de astazi", a replicat Putin. Ceea ce s-a si intamplat. Incepand cu noaptea de luni spre marti, volumul de gaze spre Europa s-a diminuat din ce in ce mai mult, culminand cu dimineata de ieri, cand, pe conducta ce vine din Ucraina, tranziteaza Republica Moldova si Romania (pe gazoductul Isaccea - Negru Voda) si alimenteaza si Bulgaria, Turcia, Grecia nu a mai curs nicio picatura de gaz, Gazprom sistand total livrarile.
Tragedie in Europa
Pe langa Romania, victime ale deciziei Rusiei de a intrerupe furnizarea de gaz catre Europa sunt state ca Austria, Ungaria, Croatia, Macedonia, Turcia, Bosnia si Germania. Bulgaria anunta ieri dimineata ca nu mai primeste deloc gaz rusesc, nici pentru consumul propriu, nici pentru tranzitul catre Turcia, Macedonia si Grecia. Turcia, Croatia si Macedonia au confirmat ulterior ca nu mai primesc gaz rusesc prin conducta ce tranziteaza Ucraina, in timp ce Grecia nu pare sa aiba probleme. Cehia se asteapta la o reducere cu peste 70 % a livrarilor de gaze naturale din Rusia, iar autoritatile din Slovacia au precizat ca vor declara stare de urgenta dupa ce livrarile de gaze naturale rusesti au scazut, in cursul noptii, cu 70%. La randul sau, Polonia ar putea reduce livrarile de gaze catre industrie, dupa ce ieri dimineata volumul gazelor livrate prin conducta care tranziteaza Ucraina scazuse la 15%. Aprovizionarea Poloniei era insa compensata prin livrari via Belarus. Turcia continua sa importe gaz prin conducta Blue Stream, care conecteaza direct Rusia de Turcia prin Marea Neagra. Compania austriaca OMV a anuntat ca volumul de gaz rusesc primit de Austria a scazut cu 90% fata de nivelul normal. La randul sau, ministrul ungar al Energiei, Csaba Molnar, a declarat ca livrarile de gaze naturale rusesti catre Ungaria "au fost intrerupte ieri dupa amiaza". In Republica Moldova, centrala electrica de la Cuciurgan, situata pe teritoriul Transnistriei si care exporta energie catre Romania, nu mai primeste gaze si a trecut la carbune si pacura.
Necesarul de gaze importate din Rusia
Bulgaria 100%
Finlanda 100%
Slovacia 98%
Grecia 72%
Cehia 72%
Ungaria 67%
Turcia 66%
Austria 63%
Polonia 45%
Germania 43%
Italia 31%
Franta 18%
Olanda 6%
Romania 30%
Mihai ISAC 
 Afisari: 2276  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 13 Afiseaza toate comentariile  
Ucraina canta !   de Marius Adrian Porojnicu
Aaaaaa sa nu uit ...   de sburator
Unora le place gazul...   de sburator
Fezabilitate!   de Rollo
Lui Zen   de Rollo
Nabuco   de Vasile I
Rusia a declarat al III-LEA razboi lumii civilizate - iar Europa nu va uita acest    de ionion
Sa dardaitzi bine .   de laur
Taranu'prost ,taran prost   de FB
wow Romania 30%   de Atamild
Acuma numai un obturat la minte nu ar mai vrea alternativa Nabucco.   de Rollo
Este unul cu relatii mari precum Evreul Rus   de carol zwilling1
Sincer ?   de Marius Adrian Porojnicu
A r h i v a
  Boboteaza pentru pace in Gaza    5 comentarii
  Rusii au taiat gazele    43 comentarii
  Bulgaria reaprinde fitilul Kozlodui    2 comentarii
  Independenta cu Nabucco    3 comentarii
  Batalia gazoductelor    
  Razboi non-stop in Gaza    17 comentarii
  Refugiati ucisi sub ochii ONU    537 comentarii
  Actorii si pensiile    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Romanii au anexat Austria (2821 afisari)
 Rusii au taiat gazele (2686 afisari)
 Din ordinul lui Putin (2276 afisari)
 NATO si UE luate ostatice de catre Rusia (2183 afisari)
 Independenta cu Nabucco (1419 afisari)
 "Forbes" raspunde fostului analist KGB, care previziona dezastrul SUA: Rusia nu este America! (3570 afisari)
 Razbunarea nevestelor inselate nu are limite: O australianca a dat foc organelor genitale ale sotului infidel  (3044 afisari)
 Maica Rusie scoate MARUSSIA (2542 afisari)
 Scandalul bate la usa Cabinetului Boc: Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, acuzat de afaceri ilegale cu terenuri (2201 afisari)
 Dragoste fatala: Doi tineri austrieci au murit intoxicati in masina in care au facut sex (2130 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01384 sec.