Ziua Logo
  Nr. 4429 de miercuri, 7 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Sanatate
Fumatul loveste mai rau femeile
Cercetari recent finalizate de colective de cardiologi din Norvegia si Germania arata ca femeile au mult mai mult de pierdut decat barbatii daca fumeaza. Studiul a aratat ca fumatoarele fac primul atac de cord cu aproape 14 ani mai devreme decat nefumatoarele, pe cand, in cazul barbatilor, intervalul este de doar sase ani. Aceste rezultate darama mitul supe�rioritatii rezistentei femeilor la imbol�navire si confirma ca fumatul sterge diferenta naturala care exista intre sexe. Se banuia ca aceasta diferenta provenea din protectia asigurata inimii de hormonii specifici. Dar cum un alt perfid efect al fumatului este si instalarea prematura a menopauzei, odata cu incetarea secretiei de estrogen, s-a constatat ca dispar si efectele benefice ale acestuia. Astfel ca inima fumatoarelor devine la fel de expusa ca si cea a fumatorilor. Pentru ca scade nivelul de colesterol bun precum si elasticitatea vaselor de sange, si astfel creste riscul de blocaj circulator. Medicii nu au studiat comparativ si efectul altor factori de risc cardiac, cum ar fi obezitatea, asupra celor doua sexe. Dar referitor la tigari au dat un verdict cert: daca femeile nu renunta la fumat risca sa ajunga suferinde de aceleasi teribile boli ca si barbatii, doar ca la o varsta mult mai mica. Statisticile mai arata ca in lume, numarul femeilor care se apuca de fumat este in crestere. In ciuda campaniilor de avertizare asupra riscurilor mult mai mari la care se expun fumatoarele. Paradoxal, numarul barbatilor care se lasa de fumat este tot in crestere. Sa fie teama lor recunoscuta fata de durere? Oricare ar fi motivul, e bine ca se intampla asa. Tinand cont de aceste ,,tendinte", cardiologii se asteapta la cresterea incidentei bolilor de inima in randul femeilor. Restrictionarea fumatului in spatiile publice de la 1 ianuarie 2009 si in Romania ar putea fi un bun prilej sa spunem adio fumatului. Si nu ca in filmul de dragoste ,,Adio, dar raman cu tine".
Mihaela CARLAN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Hartie de tigara ... inflamabila   de Olga Khan
Nu stiu   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Depresia de dupa Sarbatori    4 comentarii
  Frig de crapa inima    1 comentariu
  Minciuna ,,DETOX"    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Romanii au anexat Austria (2821 afisari)
 Rusii au taiat gazele (2686 afisari)
 Din ordinul lui Putin (2276 afisari)
 NATO si UE luate ostatice de catre Rusia (2183 afisari)
 Independenta cu Nabucco (1419 afisari)
 "Forbes" raspunde fostului analist KGB, care previziona dezastrul SUA: Rusia nu este America! (3570 afisari)
 Razbunarea nevestelor inselate nu are limite: O australianca a dat foc organelor genitale ale sotului infidel  (3044 afisari)
 Maica Rusie scoate MARUSSIA (2542 afisari)
 Scandalul bate la usa Cabinetului Boc: Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, acuzat de afaceri ilegale cu terenuri (2201 afisari)
 Dragoste fatala: Doi tineri austrieci au murit intoxicati in masina in care au facut sex (2130 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00543 sec.