Ziua Logo
  Nr. 4429 de miercuri, 7 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Referendum anti-romani
-- Elvetia vrea sa limiteze extinderea pentru Romania si Bulgaria a acordurilor de libera circulatie
Nationalistii extremisti din Elvetia pregatesc limitarea drastica a drepturilor fundamentale ale cetatenilor romani pe teritoriul Confederatiei Helvetice. Uniunea Democratica de Centru (UDC) a lansat o campanie dura impotriva extinderii acordului de libera circulatie pentru Romania si Bulgaria, cu o luna inaintea referendumului programat la 8 februarie. In aceasta campanie, romanii sunt asemuiti cu "corbii", fiind considerati drept cea mai mare amenintare la adresa Elvetiei.
UDC vrea sa "trezeasca" poporul prin campania sa, care vizeaza, in primul rand, criminalitatea din strainatate. Campania este condusa de catre Pirmin Schwander, care este si presedintele Actiunii pentru o Elvetie Independenta si Neutra (ASIN). O respingere de catre elvetieni, la 8 februarie, a proiectului de extindere a liberei circulatii, va fi benefica economiei, a declarat luni, la Berna, un comitet "interpartinic" reprezentat de fostul consilier federal Christophe Blocher. In calitate de ministru, el a negociat acest acord, dar, in prezent, Blocher considera ca libera circulatie pentru romani si bulgari va antrena o crestere a somajului in Elvetia. El a adaugat ca cheltuielile sociale "vor creste considerabil". La o saptamana dupa aripa politica a dreptei ultranationaliste, mai multe organizatii de orientare nazista din Elvetia si-au exprimat sprijinul pentru un vot negativ la refe�rendumul de luna viitoare.
Romania si Bulgaria - lumea a treia
Campania ii revolta pe membrii comunitatii romanesti din Tara Cantoanelor. Intr-o scrisoare trimisa pe adresa redactiei ZIUA de Mihai Briciu, membru al diasporei romane din Elvetia, "in aceasta tara se va organiza un referendum in ziua de 8 februarie care are drept scop, printre altele, limitarea drepturilor cetatenilor romani pe teritoriul elvetian". Potrivit sursei citate, principalele orase elvetiene au fost "tapetate" cu aceste afise, preluate si raspandite de mass-media centrala si locala. Insotit de sloganul "Sa deschidem portile pentru abuzuri? Nu!", afisul Uniunii Democratice de Centru vine dupa cel cu "oile negre", care, de asemenea, cerea expulzarea romanilor. Elvetienii, care nu sunt membri UE, dar au cu Uniunea numeroase acorduri de cooperare, se vor pronunta la 8 februarie asupra prelungirii acordurilor de libera circulatie care le dau dreptul europenilor sa lucreze pe teritoriul sau si asupra extinderii acestor acorduri la bulgari si romani. "Corbii sunt rapace, pasari agresive si hoate, care ameninta existenta altor pasari", a explicat Toni Bruner, presedintele partidului de dreapta populist, antieuropean si xenofob. "In mitologie sunt deseori asociati cu vrajitoarele", a adaugat el, pentru a explica de ce aceste pasari au fost alese pentru a simboliza pretinsele pericole ce ar plana asupra tarii, in cazul unui "da" la 8 februarie. In opinia UDC, Bulgaria si Romania sunt "doua tari din lumea a treia in cadrul UE, marcate de coruptie si infractionalitate" si a caror emigratie este considerata "enorma".
Mihai ISAC 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
re:georgems   de sty
Raspunsul Romaniei   de sty
Nu trebuie generalizat   de Antoine
"marcate de coruptie..."   de Viorica Ianc
Rasism te iubim ..   de FB
Si unde-i baiul ?   de Aladin
A r h i v a
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Romanii au anexat Austria (2821 afisari)
 Rusii au taiat gazele (2686 afisari)
 Din ordinul lui Putin (2276 afisari)
 NATO si UE luate ostatice de catre Rusia (2183 afisari)
 Independenta cu Nabucco (1419 afisari)
 "Forbes" raspunde fostului analist KGB, care previziona dezastrul SUA: Rusia nu este America! (3570 afisari)
 Razbunarea nevestelor inselate nu are limite: O australianca a dat foc organelor genitale ale sotului infidel  (3044 afisari)
 Maica Rusie scoate MARUSSIA (2542 afisari)
 Scandalul bate la usa Cabinetului Boc: Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, acuzat de afaceri ilegale cu terenuri (2201 afisari)
 Dragoste fatala: Doi tineri austrieci au murit intoxicati in masina in care au facut sex (2130 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00816 sec.