Ziua Logo
  Nr. 4428 de marti, 6 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Scandalul magistratilor asimilati
-- Procurorii si judecatorii acuza Ministerul Justitiei ca a asimilat lor 300 de functionari * Acestia primesc drepturi cuvenite magistratilor fara sa fi vazut o sala de tribunal
Ministrul Justitiei Catalin Predoiu incepe anul cu probleme
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), judecatorul Mona Pivniceru, a lansat un atac dur la adresa politicii de resurse umane a Ministerului Justitiei. Presedintele AMR acuza faptul ca din cei 415 functionari, salariati ai Ministerului Justitiei, circa 300 sunt simpli absolventi ai unei facultati de Drept, dar sunt asimilati magistratilor si beneficiaza de toate drepturile salariale si de alta natura cuvenite acestora, fara sa fi detinut vreodata calitatea de judecator sau procuror si fara sa fi vizitat vreo instanta sau Parchet.
Cei 300 de asimilati bene�ficiaza de salarii si drepturi cu mult mai mari (de cateva ori mai mari in comparatie cu un functionar neasimilat ma�gistratului), in conditiile prestarii unei activitati mult mai usoare si mai reduse ca riscuri si responsabilitati.
Darnicie in exces
Gratie unor legi permisive - Legea 92/1992 si apoi Legea 303/2004 - sub mandatele ultimilor ministri ai Justitiei a existat un adevarat apetit de a asimila magistratilor o serie de functionari, astfel incat acestia sa primeasca lefuri mult mai mari. Primele asimilari de acest gen au inceput cu consilierii personali ai ministrilor Justitiei, metoda fiind extinsa apoi la categorii mult mai largi de functionari (inspectori, sefi de directii, statisticieni. Practic, in organigrama institutiei se prevedea ca un anume post sa fie asimilat magistratului, iar odata postul scos la concurs, cel care il castiga devenea automat asimilat magistratului. Asimilarea unui functionar magistratului, fara ca acesta sa presteze munca aferenta unui procuror sau judecator, a produs in ultimii ani frecvente rabufniri de revolta ale unor magistrati, care s-au simtit discreditati si impinsi catre derizoriu. Unele asociatii profesionale ale magistratilor si ONG-uri au calificat drept neconstitutionala "institutia" asimilatilor. Niciodata scandalul nu a fost transat pana la capat. Iar "scurtatura" catre lefuri mai mari s-a extins la cote alarmante, asimilatii fiind prezenti azi nu doar la MJ, ci si la CSM, INM, Scoala Nationala de Grefieri, Institutul National de Expertize Criminalistice si altele. Interesant este ca din ianuarie 2005, incepand de sub mandatul ex-ministrului Monica Macovei, de cand CSM s-a infiintat ca institutie cu lege speciala de functionare, cu o organigrama de peste 200 de persoane si a preluat mare parte din atributiile si personalul ministerului, numarul de salariati ai Ministerului Justitiei, in loc sa scada, a crescut. Pe asa-zise motive de "integrare europeana". De la circa 275 de salariati ai MJ, cati erau sub mandatul lui Macovei, azi ministerul are 415 salariati. Afluxul de asimilati a cunoscut apogeul sub mandatul ex-ministrului Tudor Chiuariu. Logic ar fi fost ca cele 200 de posturi create pentru CSM sa se scada de la MJ. Nu s-a intamplat deloc asa.
Laboratorul juridic
Presedintele AMR, Mona Pivniceru, ne-a declarat ieri ca MJ a devenit un adevarat "laborator juridic", ajungand sa aiba trei sferturi din angajati cu calitatea de asimilati. Drepturile asimilatilor sunt semnificative. Pe langa leafa mult sporita, ei beneficiaza de chirii platite de la buget, concedii mai lungi, calatorii si asistenta medicala gratuite, pensionare anticipata fata de alte categorii sociale, plus ca ies la pensie cu 80% din leafa pe ultimul an, indiferent cat au cotizat la fondul de pensii in cursul vietii active.
Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a recunoscut ca problema asimilatilor a creat dispute in sistemul judecatoresc: "Noi ne recrutam asimilatii si dintre primii candidati la examenele INM, care pica sub nota 8.00. As prefera sa nu comentez, dar eu cred ca la MJ, de cand multe atributii ale acestui minister au fost preluate de CSM, numarul angajatilor si asimilatilor in loc sa se diminueze, a sporit".
MJ recunoaste 183 de cazuri
Oficialii MJ ne-au comunicat ieri ca cifrele vehiculate de AMR nu sunt reale, in sensul ca din cei 415 angajati ai ministerului, ar exista in prezent doar 183 de asimilati (in loc de 300 cat a anuntat AMR), numarul total de posturi prevazute in organigrama pentru aceasta categorie de functionari fiind de 201. Din cei 183 de asimilati - informeaza MJ - 169 au dobandit postul prin concurs, restul fiind numiti conform celor doua legi mai sus amintite sau veniti prin transfer si detasare.
Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
corect   de avarfreson
A r h i v a
  Mii de calatori blocati in gari    
  29.000 de permise suspendate in Capitala anul trecut    
  DNA: Copos a regizat afacerea Loteria lI    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pregatiti-va pentru razboiul din Ucraina (4766 afisari)
 Secretele familiei Travolta (4247 afisari)
 Vremea cand ataca uliii (2286 afisari)
 Aviatia militara intra in colaps (2209 afisari)
 Gaza incercuita (2096 afisari)
 Teapa ruseascã: Comisarul european pentru energie recunoaºte cã nu s-a aºteptat la sistarea gazului rusesc cãtre Europa  (886 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02133 sec.