Ziua Logo
  Nr. 4428 de marti, 6 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Leul incepe noul an in picaj
-- Banca Nationala a Romaniei a anuntat pentru astazi un curs de peste patru lei pentru un euro * O cotatie asemanatoare a mai fost atinsa cu patru ani in urma
Foto: Mediafax
Moneda nationala si-a continuat trendul de depreciere si in prima zi de tranzactionare a anului, iar prima referinta publicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru 2009 a depasit pragul de 40.000 lei vechi pentru un euro, atingand un nou maxim al ultimilor patru ani, de 40.296 lei vechi/euro.
BNR a afisat un curs de referinta mai mare pe 11 noiembrie 2004, cand rata de schimb oficiala a fost de 40.367 lei vechi/euro. In prima sedinta de tranzactionare a anului trecut, cursul a fost stabilit la 35.971 lei vechi/euro, cu 4325 lei vechi/euro mai mic decat in prima zi de tranzactionare a anului acesta. De remarcat, in 20 de sedinte, leul a pierdut peste 2500 lei vechi (de la 3,7794 lei noi/euro, in 28 noiembrie 2008, la 4,0296 lei noi/euro ieri)
Reamintim, ZIUA a anuntat deprecierea leului, in conditiile in care banii "capsunarilor", care mai temperau cursul, au ajuns sa fie tot mai putini. Analistii economici sustin ca o depreciere in continuare a leului nu este exclusa, cu toate ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va lasa cursul sa scada prea puternic, pentru a proteja populatia si a nu importa inflatie.
Dragos Cabat, managing partner in cadrul Financial View, prognoza, cu cateva zile inainte, o cotatie dupa Sarbatori de 4,1-4,2 lei noi/euro.
In privinta scenariilor privind evolutia cursului, Lucian Nicoara, directorul Directiei Trezorerie si Piete de Capital din cadrul Bancii Carpatica, sustinea ca este prea devreme pentru o prognoza. "Comentariile le pot face doar dupa ce vedem un program de guvernare, dupa ce vor fi stabilite masurile si modul in care deficitele externe vor afecta politica bugetara si fiscala pe care o va avea noul Guvern si, bineinteles, evolutiile externe", ne-a spus, recent, Nicoara. "Trebuie sa facem o comparatie intre zlot si leu. Economia romaneasca, in mod evident, este mai fragila decat economia Poloniei, din foarte multe puncte de vedere, iar zlotul polonez s-a depreciat si el foarte mult si s-a ajuns chiar la 4 zloti pentru un euro. In aceste conditii, nu vad cum am putea sa ne asteptam noi ca leul romanesc sa nu reia aceleasi deprecieri", ne-a declarat, cu putin timp in urma, senior economistul ING Bank Romania, Nicolae Chidesciuc. El declara ca aversiunea la risc este mare, mai ales in cazul monedelor unor economii riscante, cum este perceputa in acest moment economia romaneasca. "Noi nu suntem nici macar investment grade la doua agentii de rating, avem un deficit fiscal intr-o continua expansiune, deficit de cont curent foarte mare, 14% din PIB, pe cand in Polonia e 5% din PIB. Toti factorii acestia indica o continua depreciere a leului", spunea Chidesciuc. Analistii nu vad posibila revenirea leului, pana nu trece criza economica mondiala. "O apreciere nu ar putea sa vina decat in urma stabilizarii la nivel global, iar o stabilizare a situatiei la nivel global nu o vad decat, poate, in trimestrul IV din 2009", sustine Chidesciuc.
Fara un miliard de euro
Rezervele valutare ale BNR au scazut in decembrie 2008 cu 1,008 miliarde de euro fata de noiembrie, la 26,22 miliarde euro, a anuntat ieri banca centrala. La sfarsitul anului 2007, rezervele erau de 25,307 miliarde euro. "Rezervele valutare ale BNR sunt constituite din active denominate in euro (63%), dolari americani (32,55%), lire sterline (4%) si alte valute (0,45%). Aprecierea euro fata de dolarul american si lira sterlina in luna decembrie 2008 a avut ca efect diminuarea valorii componentei in dolari si lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 974 milioane de euro", se precizeaza intr-un comunicat al bancii centrale. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) au totalizat, la finele lunii decembrie 2008, 28,269 miliarde euro.
Gabi MOROIANU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Regret, dar aveti exact ceea ce meritati   de Petre S
A r h i v a
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Pregatiti-va pentru razboiul din Ucraina (4766 afisari)
 Secretele familiei Travolta (4247 afisari)
 Vremea cand ataca uliii (2286 afisari)
 Aviatia militara intra in colaps (2209 afisari)
 Gaza incercuita (2096 afisari)
 Teapa rusească: Comisarul european pentru energie recunoaște că nu s-a așteptat la sistarea gazului rusesc către Europa  (886 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02555 sec.