Ziua Logo
  Nr. 4427 de luni, 5 ianuarie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Economic
Cauza Noastra
-- A doua zi de Craciun
FlacAra revolutiei il topise si-apoi il turnase, zicea el, intr-o forma noua. In noua sa matrice s-a prezentat la divortul celui mai bun prieten. A fost si prima proba de foc. La intrebarea avocatului advers daca avea cunostinta de relatiile extraconjugale ale paratului a raspuns raspicat, DA. N-a mai putut minti ca inainte.
Institutul s-a privatizat. Patronul, fostul sau prieten, l-a trecut primul pe lista cu restructurati. Sotia l-a parasit. Fiica cea mai mare s-a retras temporar de la facultate. S-a inscris in partid. Matricea inca fierbinte l-a urcat in structurile de conducere. Cand institutul a ajuns in gratiile structurii guvernamentale pe care o conducea l-a cautat pe fostul sau prieten in ajunul Craciunului sa-i spuna ca-l iarta. Il iertase Dumnezeu inaintea lui si-l luase la el. Jumatatea sa, - asa-l striga mama-sa, Ghi, te cauta jumatatea ta, mama - era in Cer. A doua zi de Craciun a luat-o pe nou-nascuta si s-a repezit la biata lui mama pe care n-o mai vazuse de la concedierea sa, ca sa-i spuna vestea cea trista.
A regretat gestul de cum a simtit mirosul de medicamente, de mucegai si cimitir. A trimis-o pe-a mica sa se joace in curtea din spate cu verisorii ei, a desfacut cadourile, le-a aranjat pe bufetul vechi din hol si a intrat in dormitor. Batrana dormea sau doar se prefacea. Odaia, altadata luminoasa si vesela, se aplecase intr-o rana, se garbovise. Privea laba piciorului iesit de sub patura. Pielea pergamentoasa pe degetele lungi, nodurose. Mama care-l nascuse nu suferea sa doarma invelita. Labele picioarelor ramaneau in afara indiferent de cat de frig era in casa. S-a aplecat, a simtit pe buze unsoarea parului rar si subtiat. A ramas o vreme asa, nestiind cum sa continuie. Nu misca. A murmurat usor, mama, mama! I-a auzit rasuflarea intretaiata, pieptul tresarea spasmodic. Plangea. A luat-o la rost, gata, gata, sa stii ca nu mai vin, daca te porti asa nu mai vin sa stii, gata, sunt aici...
InghiTea rar, sarmalutele de odinioara miroseau greu, a porc afumat, nu alunecau usor. Mamaliga avea un gust acru, de malai ieftin. Nu indraznea sa-i spuna de aia mica de teama sarmalelor. O va aduce inainte de plecare. Inghitea rar si pentru ca nu aveau ce vorbi. Lungea timpul. La aflarea tristei vesti, a zis doar "Eh, mama!" ii mangaia parul cat sa nu-l supere, cu degete tremu�rande. La orice intrebare raspundea scurt "Eh, mama!" Parca se ferea sa vorbeasca. Ii era teama sa se auda.
Si a venit momentul despartirii. Aia mica il tragea de haina, incepuse sa se smiorcaie. Erau in usa cand a auzit-o soptind, "Pa!" Nu-i venea sa creada. Unde auzise mama lui, taranca semianalfabeta, vorba asta pe care n-o folosise niciodata in viata ei? Mama lui, fiinta care facuse din el barbatul care era invatase un cuvant nou, pa. Ca sa-i fie pe plac. Sa mai vina si altadata. Caci, nu-i asa, cuvantul asta o introducea in lumea lui. A lui si a fetitei care se smiorcaia sa plece din casa ei. Pa! Uite, zicea cautatura ei umeda, sunt ca voi, nu sunt din alta lume!
Atunci a jurat sa se ocupe mai mult de aia mica, sa incerce o impacare cu fiica mare, sa-i ceara iertare prietenului plecat si sotiei si tuturor celor pe care... S-a luat cu altele si...
Nicolae Cristache, cristas@clicknet.ro 
 Afisari: 223  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Afacerea maxi-taxi Pantelimon    
  Previziuni sumbre    2 comentarii
  Catastrofa burselor    
 Top afisari / comentarii 
 Seminar XXX (5857 afisari)
 Boboteaza, Sfantul Ioan si alte descantece (3490 afisari)
 Jocurile din Gaza (3045 afisari)
 Sfarsitul lumii in patru capitole (2726 afisari)
 Ucraina ne fura la gaze (2683 afisari)
 Henry Paulson: China este de vina pentru declansarea crizei financiare (4678 afisari)
 Medicii aradeni au scos un tub de spray din anusul unei femei (3572 afisari)
 Senzational! A ramas gravida, desi are doua sisteme de reproducere (3552 afisari)
 John Travolta, acuzat in legatura cu moartea fiului sau de 16 ani (3332 afisari)
 La 44 de ani, Elle MacPherson isi merita cu prisosinta porecla de "The Body" (2595 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00923 sec.