Ziua Logo
  Nr. 4422 de marti, 23 decembrie 2008 
 Cauta:  
  Detalii »
Sanatate
Porcul si brandul
Nu exista bucatarie roma�neasca. Gastronomic, am ramas cu o suma de influen�te din care n-a iesit inca nimic original. Asa se face ca ne mandrim, uituci, cu sarma�lele, chiftelele, miti�teii, carnatii, ciorba de burta ori placintele inventate de altii. Nici macar mamaliga ce ne-a adus un nedorit renume nu e inventie roma�neasca. In schimb, taierea si pregatirea porcului au ajuns sa fie considerate brand romanesc. Asa o fi, ca prea o facem cu foc si paie din mosi stramosi. Dar sanatosi om fi doar cand o zbura invinuitul patruped, daca nu vom invata cumpatarea si masura.
Pro si contra godacului
De dragul traditiei, de frumusetea ritualului, as vota pro. Pentru ca intr-o gospodarie unde se taie porcul adasta o vreme bunastarea, concordia si veselia. Se bea, se mananca din pomana porcului, se petrece. Din idilica scena nu lipsesc decat ponoasele care s-au inmultit odata cu ,,europenizarea" clamata si implinita. Dar toate reco�mandarile palesc in fata meselor pe care romanii, in saracia lor, le incarca speriati tocmai de spectrul ei, cu feluri gustoase, dar grele, scaldate din belsug cu bautura. Daca au mai si postit, poftele tinute in frau navalesc periculos si ii transforma in victime sigure ale lacomiei. Pentru cei deja suferinzi de boli pentru care excesele determina acutizarea, este vital sa aiba la indemana medicamentele de baza care pot ameliora starea de rau pana la interventia specializata. Asa incat va recomand cumpatarea ca masura de preventie. E singura care va poate feri de o vizita intr-un loc unde nu va asteapta decat alte necazuri, asta presupunand ca va avea cine sa se deplaseze la apelul dumneavoastra disperat la 112.
Nu pledez pentru salvarea porcilor prin neconsum, nu vreau sa ajungem sa nu mai putem nici macar gusta din bucate care ne aduc in cerul gurii si in suflet amintiri cu puteri de balsam. Dar prea mult, chiar si din lucrurile bune, strica. Iar cand e vorba de sanatate, aflata sub un vesnic asediu, de la apa, aer, hrana, pana la ingrijorari de tot felul, chiar ar trebui sa schimbam cate ceva, macar prin partile esentiale.
Stim deja ca grasimile saturate, cele care se gasesc si in carnea de porc, determina cresterea nivelului colesterolului si a riscului aparitiei ori agravarii bolilor de inima, ca a manca ce nu ne face bine se afla pe locul patru in topul obiceiurilor nesanatoase. Si totusi, fiecare ocazie festiva produce invariabil un numar nepermis de mare de victime ale propriilor slabiciuni. Dupa Paste, Craciun sau Anul Nou, salile si paturile spitalelor se umplu de lume suferind in primul rand de lipsa de cumpatare. Paza buna trece primejdia rea. Care, de sarbatori, la romani inseamna mancare si bautura multa si miscare putina. Incercati macar anul acesta sa faceti pe dos si sa bagati criza in farmacii.
Si totusi
Cu dioxina sau fara, porcul va fi din nou vedeta meselor de sarbatoare. De Craciunul Tiganilor (Ignatul), mii de guitatori si-au dat obstescul sfarsit, partial asomati, pentru desfatarea celor care nu au interdictie de Sus sa se infrupte din carnea lor.
Se pare insa ca niciun credincios n-ar avea voie nici macar s-o atinga de teama contaminarii de tot ce este asociat cu bietul animal. Drept sa va spun, nu stiu nici pana azi de ce atunci cand cineva este nemernic este imediat catalogat drept porc, iar fapta lui, o porcarie. La fel cum nu stiu nici de ce magarul a avut aceeasi ingrata soarta. Dar asta e din alta poveste. Nu din cea de Craciun, cu purcelusi de lapte cu mar sau portocala in gura, care se zgaiesc cu ochi sticlosi de pe ornatele platouri, nepasatori la toate.
Numai ca noua chiar ar trebui sa ne pese daca suntem sanatosi sau nu. Pe langa urarile de sanatate, adaug un sfat prietenesc ca sa va puteti bu�cura de ea cat mai mult timp: sa man�cam porcul, dar nu ca...
Protectia cititorilor
Buline de avarie
Ce ni se poate intampla rau dupa festinurile de Craciun si Anul Nou? Nimic altceva de�cat un sindrom dispeptic gas�tric sau biliar, o neplacuta gastroenterita (diareea), o toxiinfectie alimentara, un puseu acut de ulcer, sau, da�ca factorii de risc se insu�meaza neinspirat, poate chiar un infarct sau o coma alcoo�lica. Cutia de prim ajutor cu buline trebuie sa contina musai urmatoarele: dicar�bo�calm, pansamente gastrice (bicar�bonat de sodiu), an�tie�me�tice, impotriva gre�turilor si starilor de voma (metoclo�pra�mid), anti�spastice, pentru dureri abdo�minale (No spa, scobu�til), anti diareice (fura�zolidon, smec�ta), ceaiuri (menta sau muse�tel), anti hiper�tensive si diuretice, nitropector, nitro�mint sau nitroglicerina pentru durerile anginoase. De prefe�rat ar fi sa n-o deschideti niciodata. Nu stiu alta urare de sanatate mai buna.
Pagina realizata de Mihaela CARLAN 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Elaaa ! A'-n coa' !   de CALUGARU
   de CALUGARU
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Eternul Iliescu (2303 afisari)
 Antenele fata cu dictatura lui Basescu (2294 afisari)
 Mai, dezaxatilor! (2253 afisari)
 Miliardara eroina (1607 afisari)
 Europa din nou la cheremul Rusiei (1412 afisari)
 Fotografii cu Obama in ºort de baie fac ravagii pe Internet: Gata cu bãtranii cu pãr cãrunt de la Casa Albã! (2948 afisari)
 Care este cea mai sexy Craciunita a Mosului? (VEZI FOTOGRAFIILE) (2555 afisari)
  Stolojan refuza sa creada ca a fost exclus de la guvernare dupa retragerea din functia de premier desemnat  (2463 afisari)
 14 dintr-o lovitura: DNA a trimis in judecatã un grup care a pus mana ilegal pe 250 de hectare de teren (1960 afisari)
 Radu Berceanu: Am decis sa eliberez 24 de directori din functie, nesimtirea a ajuns la o cota mult prea ridicata (1950 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2008 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01018 sec.